Interfejs Midisonic 2x2 "nie widziany" przez komputer

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
adammar
Interfejs Midisonic 2x2 "nie widziany" przez komputer

Post autor: adammar » wtorek 24 kwie 2012, 15:00

Witam! Przeszukałem forum i nie znalazłem żadnej informacji o moim problemie. Otóż: Posiadam w/w urządzenie i po zakupie podłączyłem to ustrojstwo do laptopa (system Windows XP Home Premium) i wszystko było cacy. We właściwościach dźwięku poza standardowym urządzeniem MIDI (Syntezator SW Microsoft GS Wave) pojawiło się dodatkowo - "Urządzenie audio USB" i po podłączeniu do klawisza sygnał MIDI przechodził bez problemu. Po kilku dniach gdy włączyłem sonic 2x2, we właściwościach dźwięku zniknęło to urządzenie i już nie mam tam wyboru, tylko jest standardowy Syntezator SW..... . Grzebałem już chyba wszędzie w kompie i nie jestem w stanie rozwiązać tego problemu.
Pomoże ktoś?
Nadmieniam, że urządzenie instaluje się prawidłowo i wszędzie jest opis, że działa poprawnie i jest włączone.
Tylko nie można go wybrać we właściwościach bo go tam nie ma!

Pozdrawiam!
Adam

Zbynia

Re: Interfejs Midisonic 2x2 "nie widziany" przez komputer

Post autor: Zbynia » wtorek 24 kwie 2012, 22:22

Odinstaluj driver i podłącz urządzenie na nowo(niech system zainstaluje sterownik) - czy interfejs midi ma sie wykrywać jako "urządzenie audio usb"?Nie sądzę(dawno to było więc nie pamiętam jak mi sie podobny interfejs wykrywał ale raczej nie audio usb)

adammar

Post autor: adammar » środa 25 kwie 2012, 22:06

...
Odinstaluj driver i podłącz urządzenie na nowo(niech system zainstaluje sterownik) - czy interfejs midi ma sie wykrywać jako "urządzenie audio usb"?Nie sądzę(dawno to było więc nie pamiętam jak mi sie podobny interfejs wykrywał ale raczej nie audio usb)...

Dzięki za odpowiedź

Na początku na pewno system wykrywał go jako "urządzenie audio usb". Zresztą na laptopie żony to ustrojstwo tak właśnie się pokazuje. Sterowniki odinstalowywałem i instalowałem już kilkakrotnie. Po podłączeniu urządzenia słychać tylko charakterystyczny dźwięk że do portu usb coś zostało podłączone. Zacynam się obawiać że tylko przeinstalowanie Windowsa rozwiąże problem (mam nadzieję). No chyba że jeszcze ktoś podrzuci jakiś pomysł...

dust

Post autor: dust » środa 25 kwie 2012, 22:54

A co to za wynalazek?

Proponuje najpierw wyczyścić rejestr (jak wiesz co) lub urzyć programu Usbdevice view i usunąć/odinstalować wszystko co niepotrzebne.
...

adammar

Post autor: adammar » czwartek 26 kwie 2012, 16:26

...A co to za wynalazek?

Proponuje najpierw wyczyścić rejestr (jak wiesz co) lub urzyć programu Usbdevice view i usunąć/odinstalować wszystko co niepotrzebne. ... ...
Po potraktowaniu kompa przez usbdevice odinstalowałem sterowniki midisoni 2x2. Po podłączeniu urządzenia system zainstalował sterownik rozpoznając go najpierw jako "urządzenie kompozytowe usb", potem jako "urządzenie audio usb". Komunikat: Twój sprzęt jest zainstalowany i gotowy do użycia" I wszystko wyglądało OK. We właściwościach dźwięku i urządzeń audio w zakładce sprzęt, odnajduję to urządzenie które identyfikuje się jako "urządzenie audio usb". Po kliknięciu we włąściwości (zakładka ogólne) znajduję "Lokalizacja 0 (MIDI-Sonic 2x2)" i informację, że urządzenie działa poprawnie. W tych samych właściwościach w zakładce audio w odtwarzaniu MIDI niestety nie ma wyboru tego urządzenia.
Już nic nie rozumiem...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 kwie 2012, 00:58

czego nie rozumiesz?skoro to interfejs MIDI to jakim cudem ma być gdziekolwiek jako urządzenie odtwarzajace/nagrywajace?

moze być widoczne tylko i wyłączn ie jako interfejs midi - to nic nie odtwarza - to tylko przekazuje komunikaty cyfrowe

adammar

Post autor: adammar » piątek 27 kwie 2012, 07:32

...czego nie rozumiesz?skoro to interfejs MIDI to jakim cudem ma być gdziekolwiek jako urządzenie odtwarzajace/nagrywajace?
moze być widoczne tylko i wyłączn ie jako interfejs midi - to nic nie odtwarza - to tylko przekazuje komunikaty cyfrowe...

Jeśli chcesz wybrać jakie "urządzenie" ma służyć do przekazywania informacji MIDI trzeba je w Windowsie XP wybrać w -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio / zakładka audio -> odtwarzanie muzyki MIDI. Tam u mnie wyświetla się "Syntezator SW Microsoft GS Wave". I wyświetla się TYLKO to. Natomiast po podłączeniu Interfejsu, Midisonic 2x2 powinien tam być do wyboru jako urządzenie audio USB. W tym cały szkopuł, że bezpośrednio po pierwszym użyciu tam BYŁ. I wszystko działało. Poprzez ten Interfejs łączyłem klawisz (Roland) z kompem i każdy plik MIDI był odtwarzany poprzez Interfejs na klawiszu. W dziwny sposób (mimo tego , że tak jak pisałem wcześniej, interfejs instaluje się prawidłowo i w sprzęcie jest widoczny, nie ma tego urządzenia w tej lokalizacji o której wyżej pisałem. Po prostu nie mam tam wyboru i domyślnie jest tylko "Syntezator SW Microsoft GS Wave" Skutkuje to tym, że pliki MIDI odtwarzane są przez badziewną kartę dźwiękową komputera, a nie poprzez klawisz... I tego właśnie nie rozumiem dlaczego tak się dzieje, że nie mam tam wyboru...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 kwie 2012, 11:01

aha...to więcej nie poradzę bo od lat nie korzystam z xp do takich zadań.

Zresztą zawsze korzystałem z programów w których to wybierałem sobie midi out(nie robiłem tego w systemie)

Zobacz czy przedewszystkim działa to w programach

adammar

Post autor: adammar » piątek 27 kwie 2012, 11:45

...aha...to więcej nie poradzę bo od lat nie korzystam z xp do takich zadań.
Zresztą zawsze korzystałem z programów w których to wybierałem sobie midi out(nie robiłem tego w systemie)
Zobacz czy przedewszystkim działa to w programach...
Ja już nie wiem co mam napisać. Jakim cudem ma działać w programach kiedy globalnie komputer poprzez te ustawienia w panelu sterowania "wypluwa" midi TYLKO poprzez kartę w kompie?

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 27 kwie 2012, 12:20

...Ja już nie wiem co mam napisać...

Kolego adammar. Zajrzyj proszę wpierw do tych artykułów:
- MIDI USB. Jest, ale jakby go nie było...
- Urządzenie Audio USB. Jest. ale jakby go nie było...
Coś czuję przez skórę, że chyba Ci pomogą
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ