Mieszanka stage piano i syntezatora

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mkobrynski
Mieszanka stage piano i syntezatora

Post autor: mkobrynski » sobota 21 kwie 2012, 23:03

Temat mówi sam za siebie, mam na oku następujące instrumenty:
- Kurzweil PC3K8
- Yamaha Motif XS8
- Roland Fantom G8
Oczekuję:
- dobrych wbudowanych barw, szczególnie fortepianu, rhodesa, wurlitzera i hammonda
- zaawansowanej syntezy, tu Kurzweil mi się podoba
- żeby był w miarę lekki
- musi się dobrze synchronizować z zespołem
Tworzę rock, pop i electro. Ten instrument ma być uzupełnieniem VIRUSA TI, którego używam.
Co sądzicie o instrumentach, które wymieniłem? Polecicie mi jakieś inne?
Powiecie NORD... Otóż nie, synteza dość powierzchowna, czegoś mi w nim brakuje. Jak na razie Kurzweil wypada świetnie, ale ten Motif również jest niezły. Do Korga też nie jestem przekonany, natomiast o chłamie pokroju Kawai i Casio nie chcę słyszeć.

Bardzo proszę o pomoc i radę :))
Access Virus TI2 Keyboard, Korg Trinity 61, Korg SP-250 SB
Pozbywam się Korgów, adres mailowy mkobrynski@hotmail.com

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Mieszanka stage piano i syntezatora

Post autor: mr-hammond » sobota 21 kwie 2012, 23:31

...Temat mówi sam za siebie, mam na oku następujące instrumenty:
- Kurzweil PC3K8
- Yamaha Motif XS8
- Roland Fantom G8
Oczekuję:
- dobrych wbudowanych barw, szczególnie fortepianu, rhodesa, wurlitzera i hammonda
- żeby był w miarę lekki
Tworzę rock, pop i electro. Ten instrument ma być uzupełnieniem VIRUSA TI, którego używam.
Powiecie NORD... Otóż nie, synteza dość powierzchowna, czegoś mi w nim brakuje. Jak na razie Kurzweil wypada świetnie, ale ten Motif również jest niezły. Do Korga też nie jestem przekonany, natomiast o chłamie pokroju Kawai i Casio nie chcę słyszeć.

Bardzo proszę o pomoc i radę :)) ...

S90Xs- lżejszy od motifa i ma fortepiany nie z Xs a z XF

Miałem Pc3x w uzupełnieniu z ti i też bardzo fajnie sie spisywał.

mkobrynski

Post autor: mkobrynski » sobota 21 kwie 2012, 23:41

......Temat mówi sam za siebie, mam na oku następujące instrumenty: - Kurzweil PC3K8 - Yamaha Motif XS8 - Roland Fantom G8 Oczekuję: - dobrych wbudowanych barw, szczególnie fortepianu, rhodesa, wurlitzera i hammonda - zaawansowanej syntezy, tu Kurzweil mi się podoba - żeby był w miarę lekki - musi się dobrze synchronizować z zespołem Tworzę rock, pop i electro. Ten instrument ma być uzupełnieniem VIRUSA TI, którego używam. Co sądzicie o instrumentach, które wymieniłem? Polecicie mi jakieś inne? Powiecie NORD... Otóż nie, synteza dość powierzchowna, czegoś mi w nim brakuje. Jak na razie Kurzweil wypada świetnie, ale ten Motif również jest niezły. Do Korga też nie jestem przekonany, natomiast o chłamie pokroju Kawai i Casio nie chcę słyszeć. Bardzo proszę o pomoc i radę :)) ... 

S90Xs- lżejszy od motifa i ma fortepiany nie z Xs a z XF
Miałem Pc3x w uzupełnieniu z ti i też bardzo fajnie sie spisywał. ...

Hm, S90 niespecjalnie mi odpowiada - za mało kontrolerów dźwięku w czasie rzeczywistym, suwaków i pokręteł. Raz miałem z nim do czynienia i nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia. A pokusiłbyś się o ocenienie instrumentów, które ja wymieniłem?
Access Virus TI2 Keyboard, Korg Trinity 61, Korg SP-250 SB
Pozbywam się Korgów, adres mailowy mkobrynski@hotmail.com

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 22 kwie 2012, 13:22

Korg Kronos, generalnie bije te wszystkie wymienione na łeb i szyje.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 23 kwie 2012, 10:11

...
Korg Kronos, generalnie bije te wszystkie wymienione na łeb i szyje. ...

Miałeś go pod ręką dłużej niż 15 minut? Pytam, ponieważ jeśli chodzi o instrumenty akustyczne, to różowo nie jest. Część syntezy i powiązane z nią barwy i możliwości są ok, ale akustycznie raczej Roland i Yamaha.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 23 kwie 2012, 10:48

...Temat mówi sam za siebie, mam na oku następujące instrumenty:
- Kurzweil PC3K8
- Yamaha Motif XS8
- Roland Fantom G8
Oczekuję:
- żeby był w miarę lekki

Bardzo proszę o pomoc i radę :)) ...

Najlepsza rada, jaką można w takiej sytuacji udzielić, to idz do sklepu, ze swoimi osłuchanymi słuchawkami, albo niech Tobie podłączą monitorki, które jakoś tam znasz i sam zadecyduj, który lepiej brzmi. Jeżeli chodzi o zaawansowaną syntezę, to wszystkie te instrumenty ją posiadają, natomiast każdy ma inne brzmienie:). Ja bym wybrał chyba Rolanda, ale tu akurat tak szybko nie da się ocenić.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 23 kwie 2012, 11:24

Odnośnie akustycznych to się nie zgodzę. Jeśli byśmy pisali o M3 to tak ale Kronos w zadnym stopniu nie ustępuje brzmienią akustycznym względem yamahy. Nowego jupitera nie miałem pod ręką więć na jego temat się nie wypowiem.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 23 kwie 2012, 11:30

...
Odnośnie akustycznych to się nie zgodzę. Jeśli byśmy pisali o M3 to tak ale Kronos w zadnym stopniu nie ustępuje brzmienią akustycznym względem yamahy. Nowego jupitera nie miałem pod ręką więć na jego temat się nie wypowiem. ...

A testowałeś Kronosa własnoręcznie? Na własne uszy?

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 23 kwie 2012, 16:24

...
...
Odnośnie akustycznych to się nie zgodzę. Jeśli byśmy pisali o M3 to tak ale Kronos w zadnym stopniu nie ustępuje brzmienią akustycznym względem yamahy. Nowego jupitera nie miałem pod ręką więć na jego temat się nie wypowiem. ...

A testowałeś Kronosa własnoręcznie? Na własne uszy?
...

Tak testowałem go w RNR w Poznaniu, wersja 61. Miałem go nawet kupić(dlatego go sprowadzili) ale ostatecznie porzucam branżę muzyczną ale o tym to jeszcze tu napiszę na początku maja kiedy już wszystko będzie gotowe.

[addsig]

ODPOWIEDZ