A nie aby "jestem zmiasta(!) - łoj joj. Jestem z miasta..."?

[addsig]
Kolego gasiu, jeśli prawidłowo załapałem co masz na myśli, to informuję, że na tej zasadzie najlepiej/najszybciej wyrównuje się poziomy tła od strony żony/teściowej
W studiu taka nomenklatrura wogóle nie funkcjonuje. ...
nomenklatura może i nie, ale logika już podpowiada takie rozwiązanie - traktowanie equalizerem ścieżek znormalizowanych na -0,1 czy 0 to raczej średnio - w kontekście fizyki i efektu opisanego tutaj... ;-P
Ja bym tak sie nie nasmiewal z "masteringowca z Londynu", bo przeciez w sumie to on ma racje - korektor wycinajacy zmniejsza poziom i juz. Zalezy, co sie rozumie przez "poziom" - sredni, szczytowy, co jeszcze? Nie wiemy, z jakiego kontekstu zostalo wyciete to stwierdzenie - oczywiste jest, ze operowanie filtrem moze zwiekszyc poziom szczytowy, ale jest ciszej, a wiec sredni jest nizszy
...
Zalezy, co sie rozumie przez "poziom"...
Poziom, który pokazuje meter sumy mixera.
...Jak najbardziej usunięcie pewnych składowych z widma sygnału może spowodować, że sygnał zwiększy swoją amplitudę, pomimo, że jego energia spadnie. Jest to bardzo znane zjawisko spowodowane tym, że w każdym punkcie na osi czasu wartość chwilowa sygnału jest sumą wartości wszystkich jego składowych w tym punkcie. A składowe widmowe to przecież sinusoidy, które mają swoje maksima i minima (odcinki ujemne). Jeśli usuwamy składową, która w danym punkcie czasu (np. w transiencie) akurat ma minimum (czyli jest ujemna), to to co pozostanie zwiększy swoją wartość, czyli amplituda wzrośnie.
Opisane zjawisko jest również podstawą tzw. efektu Gibbsa, i jest wytłumaczony tutaj. Efekt Gibbsa polega na tym, że jeśli obetnie się pasmo przebiegu prostokątnego (lub każdego innego o ostrych zboczach) przez obcięcie wysokich składowych harmonicznych, to otrzyma się przebieg, który zawiera zafalowania o amplitudzie przekraczającej nawet o 14% amplitudę oryginalnego sygnału z nieobciętym pasmem.
"Masteringowiec z Londynu" jest najwyraźniej niedouczony ...
MB - nie znikaj nigdy z tego forum. Czuwaj panie nad dobrem i poprawnością świadczonych przez nie usług.