Witam,
jakiś czas temu radziłem się Was na forum ws zakupu sprzętu. Jestem już po wyborze. Zdecydowałem się na E-MU 0404 USB z mikrofonami MXL990/991 a pracuję w Cubase LE, dołączonego do karty. Zgodnie z nazwą działu dopiero zaczynam. Przebrnąłem już przez kilka kwestii i historii typu nagrywanie wokalu w mono :) jednak wciąż mam kilka pytań:
1) Przy słuchaniu muzyki karta sprawuje się rewelacyjnie natomiast podczas rejestrowania czy to wokalu czy instrmentów po ok 20-30 min nagle wszystko zaczyna trzeszczeć i przesterowywać, a pomaga dopiero restart karty. Do momentu wystąpienia zakłóceń wszystko hula jak trzeba, natomiast jest to dość uciążliwe bo może się zdarzyć w dowolnym momencie nagrywania a po ok 3 restartach trzeba wyjsc z projektu w Cubase bo przestaje widzieć kartę. Być moze jest to kwestia kiepskiego lapka (procesor nie pamiętam w tej chwili ale ok 2Ghz, 512MB RAM, system XP + SP2) Jak zaopatrywałem się w sprzęt zdawałem sobie sprawę z tego, że przydałby się nowy laptop jednak postanowiłem zaryzykować pracę na obecnym. Jeśli chodzi o wydajność na razie nie narzekam (nie nagrywam kilkunastu ścieżek tylko na razie 2 góra 3). Powiem tylko, że wszysCzy trzaski mogą być przyczyną zbyt słabego laptopa? Czy mogę poprzez zmianę konfiguracji zwiększyć jego wydajność? (bufor?)
2) Nie mogę uruchomić Proteusa VX. Po instalacji program wymaga autoryzacji poprzez odczytanie płyty CD a mi jej nie wykrywa ... Miał ktoś podobny problem?
3) Czy nie mając klawiatury MIDI można za pomocą zwykłej klawiatury QWERTY układać bity w czasie rzeczywistym w EZ Drummerze bądź jakieś wtyczce VST z klawiszami? Jeśli tak to jak to skonfigurować?
4) Z tego co przeczytałem mikrofon pojemnościowy, przy nagrywaniu akustyka można m.in ustawić na kierując na 12 próg. W jakiej odległości ustawiacie majka? Czy lepiej postawić go bliżej ale obniżyć poziom sygnału czy ustawić mikrofon nieco dalej od gryfu lecz sygnał wzmocnić? Jakie są wasze opinie na ten temat?
Po ponad tygodniu pracy kilka pytań się zrodziło i pewnie nie jedno jeszcze postawie. Liczy na waszą pomoc w temacie :)