Dotacja na 5000 zł - jaki mikrofon + preamp?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ
Re: Dotacja na 5000 zł - jaki mikrofon + preamp?

Post autor: MUSICTOOLZ » niedziela 01 kwie 2012, 13:11

Czy ta reklama nie zbyt nachalna? Tymbardziej że to nie pierwszy przypadek. Czemu administracja forum nie reaguje?...

Gdybym nie znał Konrada i rzetelności, z jaką MTLZ podchodzi do klienta, to pewnie też bym zrobił kwaśną minę, ale jest inaczej ...

Za wsparcie dziękuję, ale chyba rzeczywiście przesadziłem. Sam już nie wiem...

Szczerze mówiąc podobne wątpliwości ogarnęły mnie przed publikacją postu, i w pierwszym odruchu chciałem wysłać prywatną wiadomość, ale stwierdziłem, że jawność jest chyba najlepszą wizytówką szczerości... Dostawszy propozycję w formie prywatnej wiadomości sam zastanowiłbym się trzy razy, nim bym odpisał, jak bowiem w takim przypadku zweryfkować intencje takiego forumowicza, który śle jakieś sekretne propozycje? Starałem się przy tym jak delikatniej zasugerować test jedynie opisywanych w poprzedzających postach sprzętów, bo co jest lepszym kryterium wyboru niż własny osąd: test na własnym wokalu i ocena za pomocą własnych uszu, i to jeszcze we własnym studiu? I jak inaczej powiedzieć: chłopaku, jeśli interesuje Cię ten sprzęt, to Ci go pożyczymy, sprawdź sam i oceń, sam podejmij decyzję, czy chcesz go mieć w swoim studiu, czy nie...

Przepraszam, jeśli przesadziłem. Faktycznie chyba trudno to wyważyć.

I bardzo, bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Tak naprawdę to dla takich chwil warto być dystrybutorem: by usłyszeć opinię zadowolonego muzyka :) I dziękuję też za słowa krytyki, co racja to racja...

Dziękuję!

Pozdrawiam ciepło,

Konrad

[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 02 kwie 2012, 00:14

Nie operujemy na bazarze a takie podejście do klienta jak kolega pokazuje (jak i kilka innych firm w branzy) BARDZO SIĘ CENI

Nikt nikogo nie naciąga nie zmusza do zakupu i nie chce kasy za prezentację jak to robią handlarze sprzętem RTV

Nie traktowałbym tez tego jako reklamy tylko docenił czyjeś bardzo profesjonalne podejście do tematu

Piąteczka ode mnie

Qik

Post autor: Qik » wtorek 10 kwie 2012, 17:56

A co myślicie o koncepcji zrezygnowania w ogóle z preampu (będę miał Saffire Pro 40 albo Presonus Firestudio Project, więc preampy wbudowane) i dołożyć więcej do mikrofonu i kupić taki na przykład Neumann TLM 103 + zestaw pluginów Waves Gold Bundle ?

Paweł

Post autor: Paweł » środa 11 kwie 2012, 20:11

Ja bym nie szedł tą drogą.

Polecam Twojej uwadze preamp True Systems P-Solo. Obecnie dostępny w Polsce jedynie w niemieckim sklepie, ale za to w bardzo atrakcyjnej cenie.

I dajcie spokój już temu TLM'owi. W mojej ocenie dużo lepszy i przy tym tańczy jest Audio-Technica 4050. Także taki zestawik bym rekomendował.

Awatar użytkownika
akysz

Post autor: akysz » poniedziałek 07 maja 2012, 20:53

...
Witajcie :)

Cierpię na pewien problem... i to cierpię niesamowicie! Otóż, została mi przyznana dotacja z urzędu pracy na mini studyjko (to jeszcze nie jest ten problem). Zrobiłem sobie kosztorys i mniej więcej wszystko mi siedzi i się nie rusza w nim, natomiast problem mam z kwestią mikrofonu i preampu - co chwilę mi się zmienia koncepcja, co chwilę mi coś ktoś innego mówi i zgłupiałem już trochę. A nawet bardzo.

Powiedzmy, że mam te 5000 zł na preamp i na mikrofon. Najpierw celowałem w Se G3500 + Ivory 5050. Potem mi się zmieniło z tym Ivory, bo gdzieś przeczytałem, że nie za bardzo to brzmi, i że lepiej tranzystor IGS Ne71. No to spoczko.
Potem natomiast, znajomy mi powiedział, że tranzystorowego preampu to nie ma co i tylko lampy, tak samo mikrofon (Se G3500 to FET). No to zmiana koncepcji i wyszło na AKG Perception 820 + Art Digital MP II. Potem jeszcze inna koncepcja była, że lepiej tylko mikrofon i wtyczki zamiast tego sobie kupić... Ludu kochany - zdurniałem już zupełnie i postanowiłem się zwrócić do Was. Jakie macie myśli na ten temat? Co Wy byście kupili? Czy przy mikrofonie za 2600, preamp lampowy jest uzasadniony? Co będzie uniwersalne? (w studiu będę miał tylko jedną pojemnościówkę na ten moment). Oczywiście wiem, że dużo kwestia gustu, ale może z iluś odpowiedzi na coś się będę mógł zdecydować.

Dajcie znać, z chęcią się czegoś dowiem i oczyszczę swój umysł... :)

Dzięki z góry

Michał ...

Nie wiem, czy to jeszcze aktualne, ale ja mam Focusrite pro 40, jako interfejs, jednak jako preamp do wokalu kupiłem swego czasu IGS NE71, bo jednak preamp dedykowany ma większe możliwości niż te umieszczone w 8 mic interfejsie za podobna cenę.

Co do mikrofonu to testowałem sporo (dzięki Musictoolz i Audiotechpro) m.in. Telefunken CU-29 i AR-51 (ten odpadł od razu przez cenę :D), Brauer Phantom, Velvet Wedge, Charter OAK, CU-12 i swój MXL2006 :D

Mi najbardziej podpasował brzmieniowo AVANTONE CU-12, ale to jest tak, że każdemu może podpasową coś innego, zależnie od tego jaką ma emisję głosu itd.Wszystkie mikrofony jakąś tam swoją klasę mają.

Najlepiej jest przetestować przed zakupem i mam nadzieję, że to zrobiłeś/zrobisz.

[addsig]
AKYSZ.net - forum edukacyjne dla muzyków/TWORZENIE WSPÓLNYCH PROJEKTÓW MUZYCZNYCH

ALTERPROJECT.net - wyłączny dystrybutor na Polskę LINDELL AUDIO / wydawnictwo fonograficzne

Awatar użytkownika
akysz

Post autor: akysz » poniedziałek 07 maja 2012, 20:56

CV-12, nie CU-12, mam go przed sobą i taka gafa :D

AKYSZ.net - forum edukacyjne dla muzyków/TWORZENIE WSPÓLNYCH PROJEKTÓW MUZYCZNYCH

ALTERPROJECT.net - wyłączny dystrybutor na Polskę LINDELL AUDIO / wydawnictwo fonograficzne

ODPOWIEDZ