Monitory studyjne - KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Monitory studyjne - KRK VXT8?

Post autor: Zbynia » piątek 06 kwie 2012, 22:43

Event się rozbrykał - czy wymiatają to nie ale napewno są bardzo dobre.Kiepskich odsłuchów to oni nie robili.Szkoda tylko że środek i górę napędza jeden wzmacniacz ale przy 3 koncówkach byłyby znacznie droższe.

Jak juz szaleć to brać Opal :)

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 07 kwie 2012, 04:02

Event się rozbrykał - czy wymiatają to nie ale napewno są bardzo dobre.Kiepskich odsłuchów to oni nie robili.Szkoda tylko że środek i górę napędza jeden wzmacniacz ale przy 3 koncówkach byłyby znacznie droższe.

Event 20/20BAS to jakaś pomyłka (nie liczę tego nawet że facet który pozytywnie wypowiada się o 2030 zjechał 20/20BAS). Wystarczy popatrzeć na pomiary 20/20BAS ... liniowość +-5dB - to jakiś joke? A ja marudzę że ADAM A7X mi się ledwo mieści po korekcji w granicach +-2 dB .

Natomiast faktycznie szkoda że 2030 nie mają tri-amp. Cena nie sądzę by była jakoś masakrycznie wyższa przy takim rozwiązaniu (patrz trójdrożne KRK RP 10-3).

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 07 kwie 2012, 10:53

Pomyłka?Słuchałeś czy tylko wciąz opierasz się na opiniach?Wcale nie są takie złe. yamaha ns10 które notabene też nigdy nie miały płaskiej charakterystyki a do miksu nadają się wysmienicie.

Z kolei wykres na ixbit pokazuje całkiem płaską charakterystyke dla eventów(starej wersji) z lekko podbitym basem(cecha tych odsłuchów)

Na innych klasycznie tąpniecie w okolicy częstotliwości podziału (dla nowej wersji ale ona się nieco różni - mniejszy woofer chociażby)

Polecałbym zainteresować się Event Studio Precision 8 - miałem okazję popracowac na nich troszkę i naprawdę przyjemne odsłuchy

Fakt wolałbym idealnie płaską linię na każdym odsłuchu bo to powoduje że każdy materiał jest odgrywany tak samo niestety przetworniki też identycznie nie grają.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 07 kwie 2012, 15:19

...
Pomyłka?Słuchałeś czy tylko wciąz opierasz się na opiniach?
...

Opiniach i pomiarach. Nie mam czasu na słuchanie słabych odsłuchów ;) Monitor studyjny, to ma być monitor studyjny ... a nie podbite basisko o kilka decybeli.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 07 kwie 2012, 15:22

...
Pomyłka?Słuchałeś czy tylko wciąz opierasz się na opiniach?Wcale nie są takie złe. yamaha ns10 które notabene też nigdy nie miały płaskiej charakterystyki a do miksu nadają się wysmienicie.

Chyba do miksu średnicy ;) NS10 mają sens jako dodatkowe odsłuchy ... np. do monitorów głównych.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 07 kwie 2012, 16:02

Widac że nie miksowałeś za wiele...Tylko duzo gadasz

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 07 kwie 2012, 17:42

...
Widac że nie miksowałeś za wiele...Tylko duzo gadasz...

Nie miksowałem. Nie zajmuję się tym. Czasem tylko coś poprawiam po innych. Głownie użyam do słuchania. A skoro do słuchania takich kłamczuchów jak 20/20 BAS v3 bym nie kupił, to nie wyobrażam sobie jak ktoś może na czymś takim pracować (ale skoro są tacy co używają jamnika). Tylko że ja mam jakieś minimalne wymagania jakościowe i nie tracę czasu na szrot :)

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 07 kwie 2012, 17:46

ps. jak ktoś chce kupić 20/20 BAS bo ... nie wiem ... nie trawi metalowych gwizdków, to radzę lepiej niech kupi APS IO - to jest dosyć równe i nie powinno wypaczać słuchu jak 20/20

Awatar użytkownika
Chrris

Post autor: Chrris » niedziela 08 kwie 2012, 11:59

Ja się dokładnie nie znam na rozplanowywaniu pomieszczeń, dopasowywaniu itp, ale przytaczam cytat z eis plus, może pomoże w wyborze:

Cytat z eis plus:
"Trzeba sobie zadać pytanie: czy w warunkach domowego studia nagrań, często mającego niekomercyjny charakter, jest sens ponoszenia kosztów rzędu dziesiątków tysięcy złotych? Odpowiedź nasuwa się sama, zwłaszcza gdy zaczniemy się rozglądać po naszym pokoju o wymiarach 4x4x2,5 metra. I nie trzeba do tego nawet żadnych skomplikowanych obliczeń. Małe, kompaktowe monitory, z głośnikiem niskotonowym o średnicy co najwyżej 6,5", to zazwyczaj największy odsłuch, na jaki możemy sobie pozwolić."

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 09 kwie 2012, 14:51

Tak sobie czytam i sorry ale na NS 10 obecnie NIE DA się miksować. Mam taką teorię, że poza faktem że dawniej były jednymi z niewielu dostępnych, swoją pozycję zdobyły dzięki innemu charakterowi brzmieniowemu dawniejszej muzyki. Porównując "średnią" (tak, mam świadomość że istniały inne płyty) dawniejsze nagrania miały węższe pasmo w dole, a jeśli nie panował tam lekki bałagan. Podkreślam w większości, nie we wszystkich produkcjach. Ale też założę się że te wyjątki nie były kręcone na NS 10. Teraz poprzeczka jest znacznie wyżej i Yamahy nie nadążają. Zresztą nie ma się czemu dziwić. Niemniej takie twierdzenie obecnie jest szkodliwe.

Co do Adamów, owszem A7X są lekko przewalone w dole, ale jak dla mnie jest to do skorygowania. Sam robię na A7 bez X i tam żeby wyrównać przenoszenie w moim pomieszczeniu, dół trzeba było nieco podbić. I nie są to moje fanaberie, tylko wynik pomiaru. Ale jako posiadacz, wcale fanatycznie nie polecam. Osobiście nie uważam żeby góry było za dużo, ale niestety jest specyficzna. Trzeba się jej nauczyć i nieco przestawić do pracy na nich. Ale zaletą jest, że klientowi zawsze góra brzmi "ładnie". Wtedy kupiłem bo nie było za bardzo sensownej konkurencji, teraz bym się zastanowił.

P.S. Na Alesisach 620 też nie da się odpowiedzialnie pracować. Nie rozumiem trochę tej dyskusji, to jakby próbować jechać rajd przez las w samochodzie którego przednia szyba częściowo jest nie przezroczysta, a częściowo zniekształca.

ODPOWIEDZ