Monitory studyjne - KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kretmen89
Re: Monitory studyjne - KRK VXT8?

Post autor: Kretmen89 » piątek 06 kwie 2012, 09:10

http://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/680727-neumann-kh120-vs-focal-solo-6be-vs-adam-a7x.html

...

Niby chwali te kh120 ale woli swoje A7X bo mają większy bas... a przecież nie o to chodzi.

Pytałem się doświadczonego producenta, który robi muzykę w podobnych klimatach. Wydawał w Matrix Records, Telescope, Enypnion, ROHS! Records i uwaga - robi na Alesis m1 active 620! 

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 06 kwie 2012, 09:16

Pytałem się doświadczonego producenta, który robi muzykę w podobnych klimatach. Wydawał w Matrix Records, Telescope, Enypnion, ROHS! Records i uwaga - robi na Alesis m1 active 620! ...

A później się człowiek dziwi dla czego ta dzisiejsza muzyka ma tak słyszalne przesterowania, przeequalizowany do sztuczności wokal (czasem) i inne poważne błędy realizatorskie :)

Świetny realizator to za mało by świetnie zrealizować płytę ... i vice-versa ... lama na Hi-Endzie też nie wydoli.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 06 kwie 2012, 09:42

A później się człowiek dziwi dla czego ta dzisiejsza muzyka ma tak słyszalne przesterowania, przeequalizowany do sztuczności wokal (czasem) i inne poważne błędy realizatorskie :)

Świetny realizator to za mało by świetnie zrealizować płytę ... i vice-versa ... lama na Hi-Endzie też nie wydoli.
...

Bez przesady. Poważne błędy realizatorskie i inne kwiaty nie wynikają z posiadania tańszego sprzętu. Za dużą uwagę do tego przywiązujemy. To właśnie świetny realizator wykręci z minimum najwięcej. Każdy ma swój sposób pracy. Znam człowieka, który miksuje na "jamniku" i jak kończy, dopiero wtedy puszcza projekt na monitory. Efekt, że tak powiem... Bardziej niż zadowalającyCool

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 06 kwie 2012, 09:58

Przecież na jamniku to basu nie słychać (jest tam jakiś zlepek co prawda, basu może być oczywiście bardzo dużo ... takie podbicie o 10 dB przy 150 Hz - ale nie o to przecież chodzi), przestrzeni też praktycznie nie ma (jakieś tam "ostatki"), góra też bez rozdzieczości, wyjałowiona, podbita, "syntetycznie" brzmiąca (mam taki Panazłomic, popularny swojego czasu).

Coś w ten deseń:

http://www.ceniony.pl/prg/img.php?img=..%2Fupload%2Frx-es29_404.jpg

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 06 kwie 2012, 10:17

...
Przecież na jamniku to basu nie słychać (jest tam jakiś zlepek co prawda, basu może być oczywiście bardzo dużo ... takie podbicie o 10 dB przy 150 Hz - ale nie o to przecież chodzi), przestrzeni też praktycznie nie ma (jakieś tam "ostatki"), góra też bez rozdzieczości, wyjałowiona, podbita, "syntetycznie" brzmiąca (mam taki Panazłomic, popularny swojego czasu).

Uparty jesteś Cool Podałem ten przykład po to, żeby pokazać, iż każdy ma swój sposób pracy. Oczywiście dla początkujących warto od razu dobry sprzęt polecić, ale dla tych co już w tej dziedzinie siedzą wymiana odsłuchów na lepsze nie koniecznie pomoże. Swoją drogą temat ciekawy - polecamy te paczki i polecamy, ale mało kto napisał, że do paczek za około 5k pln fajnie by było zrobić adekwatną adaptację, która w wersji bardziej pro to nie kilkaset lecz kilka tysięcy złotych Cool

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 06 kwie 2012, 11:48

Uparty jesteś Cool Podałem ten przykład po to, żeby pokazać, iż każdy ma swój sposób pracy. Oczywiście dla początkujących warto od razu dobry sprzęt polecić, ale dla tych co już w tej dziedzinie siedzą wymiana odsłuchów na lepsze nie koniecznie pomoże. Swoją drogą temat ciekawy - polecamy te paczki i polecamy, ale mało kto napisał, że do paczek za około 5k pln fajnie by było zrobić adekwatną adaptację, która w wersji bardziej pro to nie kilkaset lecz kilka tysięcy złotych Cool

Ja akurat w pierwszych swoich postach zwróciłem uwagę na adaptację :).

Monitory za 5 k w niezaadaptowanym pomieszczeniu zagrają niewiele lepiej, niż te za 2 k.

A co to znaczy w wersji bardziej pro? Bo tego akurat nie rozumiem. Bardziej luksosowe wykonanie, czy jak?

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 06 kwie 2012, 12:04

A co to znaczy w wersji bardziej pro? Bo tego akurat nie rozumiem. Bardziej luksosowe wykonanie, czy jak?

Bardziej pro to chyba nieodpowiednie określenie. Chodziło mi o wykonanie adaptacji przez kogoś, kto tym zajmuje się dłużej, ma sporo takich projektów na koncie i niekoniecznie posługuje się gąbkami po 3-4 dzyszki, tylko do projektu wybiera konkretne elementy, planuje wentylację pomieszczenia itd., itp. Wtedy koszta nagle się zaczynają od dziesiątek tysięcy złotych.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 06 kwie 2012, 16:07

Bardziej pro to chyba nieodpowiednie określenie. Chodziło mi o wykonanie adaptacji przez kogoś, kto tym zajmuje się dłużej, ma sporo takich projektów na koncie i niekoniecznie posługuje się gąbkami po 3-4 dzyszki, tylko do projektu wybiera konkretne elementy, planuje wentylację pomieszczenia itd., itp. Wtedy koszta nagle się zaczynają od dziesiątek tysięcy złotych. ... 

Jeżeli takie mają być koszta adaptacji pomieszczenia powiedzmy 15-20 m2, to jest to nazwyczajniej robienie człowieka w balona i zdzierstwo. Chyba, że w grę wchodzi jakaś przebudowa, czy projektowanie ścian itp.

Najprościej jest zrobić zwykłe szerokopasmowe absorbery z odpowiednio grubej i gęstej wełny, porozmieszczać je w odpowiednich miejscach, można też podwiesić trochę na suficie. Jeżeli nadal jakaś częstotliwość będzie kłopotliwa, to zamówić strojone ustroje i da się normalnie pracować. A jak ktoś chce mieć "gotowca" to potem buli ciężki szmal. Chyba, że jakieś pomieszczenie jest super kłopotliwe, to wtedy już nie opłaca się w nim grzebać, tylko poszukać coś innego. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 06 kwie 2012, 19:02

Zaraz, zaraz ... ktoś tu kupuje monitory za 5 patyków? No to może jakieś trójdrożne? :

http://www.eventelectronics.com/2030

opinia:

http://www.gearslutz.com/board/7724772-post31.html

- wygląda na to że wymiatają.

ps. jakoś nie mam przekonania do dwudrożnych monitorów z wielkimi (od 8" w górę) wooferami - obawa o średnicę, a właściwie jej rozdzielczość. Producent Barefoot nawet pisał że przy dwudrożnych to lepiej nie iść w tak wielkie woofery. Z drugiej strony Dynaudio nie boi się robić dwudrożnych monitorów z 10" basem ...

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 06 kwie 2012, 22:02

...
Zaraz, zaraz ... ktoś tu kupuje monitory za 5 patyków? No to może jakieś trójdrożne? :

http://www.eventelectronics.com/2030

opinia:

http://www.gearslutz.com/board/7724772-post31.html

- wygląda na to że wymiatają.

ps. jakoś nie mam przekonania do dwudrożnych monitorów z wielkimi (od 8" w górę) wooferami - obawa o średnicę, a właściwie jej rozdzielczość. Producent Barefoot nawet pisał że przy dwudrożnych to lepiej nie iść w tak wielkie woofery. Z drugiej strony Dynaudio nie boi się robić dwudrożnych monitorów z 10" basem ... ...

Na podstawie 1 wypowiedzi nie można mówić, że wymiatają. Trzeba znaleźć jakiś porządny test, a nie takie mało szczegółowe wypowiedzi. Co nie oznacza, że nie mogą być dobre.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ