Monitory studyjne - KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MEGafon
Re: Monitory studyjne - KRK VXT8?

Post autor: MEGafon » środa 04 kwie 2012, 01:14

...
Witam!

Zastanawiam się nad kupnem monitorów studyjnych do pokoju 15 m^2. Mają służyć do produkcji muzyki klubowej. Co byście polecili w okolicach 5000zł. Zainsteresowało mnie krk vxt8, co o tym sądzicie? czy lepiej np. vxt6+subwoofer? Może polecacie coś innego? Moja karta dźwiękowa to esi juli@ ...
style="color: #000000;"> 

@Kretmem89:

VXT8? Jak bym mial do wydania 5k to jednak wzial bym cos innego. Sam kiedys celowalem w VXT6 i prawie, ze je kupilem. Ale poszedlem posluchac z materialem ktory dobrze znam, posluchalem tez VXT8 i nie wzielem zadnych. Na VXT wszystko brzmialo fajnie, albo bardzo fajnie. Poza tym w basie te duze wcale nie graly wiele nizej niz szostki - zapomnij to co pisze na papierze. No i ludzie narzekaja na problemy RFI ("odbieraja radio"). Ale tak poza tym do brzmia naprawde milo i przyjemnie. Jak przy nich posluchasz cos z serii RP to uszy odpadaja. Doslownie przyslowiowy koc.

Latwo krytykowac, ale co polecic? Jak sie czyta w necie to ludzie odlatuja na punkcie nowych Neumannow KH 120 (czyli dawniejsze Klein+Hummel). Ja je sluchalem kilka razy i nie podzielam tego entuzjazmu - dla mnie ostra, jazgotliwa gora - ale tym sie nie sugeruj. Masa ludzi jest bardzo zadowolona. Nie sugeruj sie tez ich wielkoscia. Graja naprawde nisko i poteznie. Jednak piszesz o muzie klubowej stad bez suba raczej sie nie obejdzie. Mimo to warto poslUchac.

Co bym jeszcze polecil do rzucenia uchem to Sonodne. Niedawno mialem okazje do krotkiego i pobieznego posluchania calej ich palety i od setki w gore wszystkie sa naprawde godne zainteresowania. Dla mnie duza niespodzianka, polecam.

Nowoscia na rynku jest firma Eve Audio. Tez slyszylem (rowniez pobieznie) cala ich palete monitorow i mnie pozytywnie zaskoczyly. Wygladem przypominaja Adamy i to nie jest przypadek. Jeden z zalozycieli Adama odszedl i zalozyl wlasna firme. Model 207 raczej spelnial by Twoje oczekiwania.

Osobiscie odradzam takie rzeczy jak Dynaudio, Focal, Mackie, Genelec. Dla mnie brzmialy za bardzo HiFi, albo mialy bulowaty i przesadzony bas (Mackie) a po kwadransie Genelecow mam bole uszow i zmeczony sluch.

Jedno jest pewne - nie kupuj pochopnie. Skoro chcesz zainwestowac tyle kasy to wez sobie odpowiednio duzo czasu i przesluchaj swoich kandydatow. Wiem, ze nie bedzie latwo, ale szkoda potem zalowac. A na kupnie i sprzedazy zawsze stracisz.

[addsig]

Kyle

Post autor: Kyle » środa 04 kwie 2012, 10:42

Osobiscie odradzam takie rzeczy jak Dynaudio, Focal, Mackie, Genelec. Dla mnie brzmialy za bardzo HiFi,

Które Focal grają za bardzo Hi-Fi? Bo Focal Solo 6 Be raczej nie grają jak Focal CMS65 ... bo różnią się wszystkim. Napisz których słuchałeś.

MEGafon

Post autor: MEGafon » środa 04 kwie 2012, 11:14

...
Osobiscie odradzam takie rzeczy jak Dynaudio, Focal, Mackie, Genelec. Dla mnie brzmialy za bardzo HiFi,

Które Focal grają za bardzo Hi-Fi? Bo Focal Solo 6 Be raczej nie grają jak Focal CMS65 ... bo różnią się wszystkim. Napisz których słuchałeś.
...

Sorry, masz racje. Moglem od razu sprecyzowac. To byly Solo 6 Be.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kyle

Post autor: Kyle » środa 04 kwie 2012, 14:28

No to mnie zaskoczyłeś ... z tego co czytałem na Gearslutz to uchodzą za neutralne. A słuchałeś ADAM A7X? Jak byś mógł porównać A7X do Solo 6 to już w ogóle byłoby super.

Kretmen89

Post autor: Kretmen89 » środa 04 kwie 2012, 18:21

MEGafon:

Dzięki za konstruktywną odpowiedź. Co do Eve Audio rzeczywiście bardzo mocno przypominają produkty ADAMA ale jest problem z tym że nie trafiłem na żaden sklep który by je oferował, więc raczej odpada możliwość przetestowania ich.

A jak z ADAM a7x? są warte uwagi czy nie? Robix zainteresował mnie tymi APS AEON więc pytałem kolegę który trochę dłużej w tym siedzi o nie i ADAMY. Powiedział mi że nie ma między nimi aż takiej wielkiej różnicy. Trzeba wziąć tez pod uwagę to że w starym numerze EiS jest podana cena 4500 a aktualnie wynosi 5900 więc chyba trochę za duże przebicie. Przeczytałem dużo dobrych recenzji o nich-  są mocno chwalone za pasmo. Dużo pochwał przeczytałem też na forach audiofilii, tylko że oni słuchają klasyki i jazzu, a ja potrzebuję do całkiem innego gatunku więc czy warto mi się w ogóle nimi interesować? A o A7X znowu wyczytałem mieszane opinie - raz że są super, a za innym razem że bez regulacji basu i góry mają "dyskotekowy" charakter.  Jak to z nimi w końcu jest? Oba modele mają rekomendacje EiS. Napewno posłucham Neumann KH 120 i Mackie Hr824 mk2 bo jestem ciekawy tego basu, a do tego mają dosyć dobrą cene ale jaki jest stosunek jakości do ceny to się dopiero dowiem. Btw. myślę że chyba lepiej najpierw kupić monitory a w przyszłości zainwestować w suba niż od razu wszystko.

Nie spiesze się, narazie oglądam co jest warte uwagi;)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 04 kwie 2012, 19:38

A jak z ADAM a7x? są warte uwagi czy nie? Robix zainteresował mnie tymi APS AEON więc pytałem kolegę który trochę dłużej w tym siedzi o nie i ADAMY. Powiedział mi że nie ma między nimi aż takiej wielkiej różnicy. Trzeba wziąć tez pod uwagę to że w starym numerze EiS jest podana cena 4500 a aktualnie wynosi 5900 więc chyba trochę za duże przebicie. Przeczytałem dużo dobrych recenzji o nich-  są mocno chwalone za pasmo. Dużo pochwał przeczytałem też na forach audiofilii, tylko że oni słuchają klasyki i jazzu, a ja potrzebuję do całkiem innego gatunku więc czy warto mi się w ogóle nimi interesować? A o A7X znowu wyczytałem mieszane opinie - raz że są super, a za innym razem że bez regulacji basu i góry mają "dyskotekowy" charakter.  Jak to z nimi w końcu jest? Oba modele mają rekomendacje EiS. Napewno posłucham Neumann KH 120 i Mackie Hr824 mk2 bo jestem ciekawy tego basu, a do tego mają dosyć dobrą cene ale jaki jest stosunek jakości do ceny to się dopiero dowiem. Btw. myślę że chyba lepiej najpierw kupić monitory a w przyszłości zainwestować w suba niż od razu wszystko.

Nie spiesze się, narazie oglądam co jest warte uwagi;)...

Ja Tobie powiem tak. W zeszłym roku miałem taki sam dylemat. Zastanawiałem się między różnymi paczkami, ale głównie Adamy i APSy. Po długim szperaniu w internecie i rozmawianiu z różnymi osobami znającymi się na rzeczy, poszło definitywnie na APSy. Wielu wtedy mówiło, że  Aeony są najlepsze nawet do przedziału 10000 zł za parę. Dlaczego? Mają bardzo równą jak na monitory charakterystykę przenoszonego pasma. Są na prawdę detaliczne. Mają dobry bass.

Teraz powiem trochę o tym jak się sprawdzają. Bez owijania w bawełnę. Bardzo dobrze mi się na nich robi mix właśnie dlatego, że mają równą charakterystykę. Nie mam niedosytu bassu, a brzmi on w mojej ocenie wyraźnie (nie jest "zamulony"). Ogólnie jakość prezentowanego brzmienia jest bardzo dobra i detaliczna. Jak chcesz to pytaj, postaram się odpowiedzieć.

Dużo pochwał przeczytałem też na forach audiofilii, tylko że oni słuchają klasyki i jazzu, a ja potrzebuję do całkiem innego gatunku więc czy warto mi się w ogóle nimi interesować?

Powiem Tobie jedno: Jeżeli traktujesz tworzenie muzyki poważnie, poważnie się tym zajmujesz, rozpatrujesz odsłuchy w kontekscie realizatorskim, to nie słuchaj co mówią audiofile. Trochę to dyskryminujące, ale audiofil nie będzie się sugerował, czy odsłuch gra równo czy nie, jakie ma zniekształcenia fazowe, itp., tylko czy np.: dobrze mu łupie basik i górka przy klubowych utworach. Innymi słowy nie ma pojęcia jak coś powinno brzmieć w warunkach studyjnych, ani jak się to dzieje, że coś u niego gra dobrze, a u innego gorzej itp.

Ja akurat też między innymi tworzę klubowe klimaty (trance, hardstyle, house, drum and bass, dubstep, techno, hip hop i inne czasami też). Na Aeonach ze spokojem zrobisz bardzo dobrze każdy gatunek muzyczny jaki sobie wymyślisz. Wiem to z praktyki (tworzę także klasykę, rock, metal, ścieżki filmowe itp.).

Na koniec powiem Tobie trochę ogólnie odnośnie odsłuchu. W studyjnym odsłuchu nie powinno być czegoś takiego jak ukierunkowanie na jakiś gatunek: np ten do dyskoteki, ten do klasyki, a tamten do jazzu. Nie ma. Właśnie na tym polega sztuka, aby skonstruować odsłuch uniwersalny, realistycznie brzmiący. Krótko mówiąc: jak na takim odsłuchu zrobisz porządny miks, to w większości innego odsłuchu ma on być jak najbardziej zbliżony do Twojego. Czyli na przykład: masz monitory co lekko podbijają bass. Poziomy ustawisz tak jak ma brzmieć i wszystko na nich będzie dobrze. Ktoś będzie słuchał na odsłuchu, co akurat lekko ma bas za cicho. Jaki będzie efekt? Prawdopodobnie będzie duży niedosyt basu. Dlatego ważne jest równe pasmo. Tak się sprawy mają. Z tego powodu bardzo ważne jest wyrównanie pasma w monitorach. Dlatego jak słyszę, że dane monitory mają charakter dyskotekowy, to odrazu dyskwalifikuję je, bo najprawdopodobniej mają przejaskrawioną górkę, lub bass, albo jedno i drugie.

Jest jeszcze taka sprawa, że trzeba się nauczyć, jak pracować na danym odsłuchu (trzeba go osłuchać i dostrzedz jego wady i zalety, a potem to odpowiednio korygować).

Aby się nie pogubić w tym wszystkim, trzeba samemu posłuchać jak gadają dane monitory. Ja mogę zachwaleć te, a Ty i tak możesz dojść do wniosku, że inne są lepsze.

http://www.e-muzyk.pl/testy-muzyczne-mainmenu-34/monitory-studyjne-mainmenu-35/43-aps-spanily-aeon-aktywne-studyjne-monitory-bliskiego-i-predniego-pola-w-konfiguracji-8q--1q

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 04 kwie 2012, 21:33

A z tych do 5000 zł to polecam sprawdzić Sonodyne. Podobno też są dobre.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 05 kwie 2012, 09:43

...
A z tych do 5000 zł to polecam sprawdzić Sonodyne. Podobno też są dobre.
...

Są dobre. Jednak trzeba mieć świadomość że to są monitory do pracy z dźwiękiem. Osobiście miałem możliwość pracować na nich około 2 tygodnie i powiem szczerze miałem wrażenie, że pracuję na droższych paczkach. (Miałem SM100 AK.) Bardzo mi się podobało, że nie ma z sześcio calowego woofera sztucznie wymuszonego dolnego pasma, w związku z czym fajnie się sprawdziły w zagraconym, ale nie zaadaptowanym pomieszczeniu. Zdziwił mnie fakt jak bardzo wywalają błędy. Np. większość utworów Nightwish nie dało się słuchać. Któraś tam z wielu płyt Redmana była - hmmm - strasznie irytujący wysoki środek miały wokale. Dobrze zrealizowane projekty brzmiały za to rewelacyjnie Cool

Co do Adamów i opinii typu "są dyskotekowe" bez korekcji basu i góry - muszę się zgodzić. Cała linia tych monitorów tak ma i jednym to pasuje, innym nie. Ja należę do tych ostatnich.

Moja rada - chcesz kupić monitory za 5 tysięcy. To jest pułap cenowy gdzie dzwonisz do dystrybutora wybranych modeli i prosisz do testów. Żaden z nich Ci nie odmówi.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 05 kwie 2012, 09:47

Jeszcze jedna rzecz - czytając opinie musisz bardzo uważać i nabrać dystans - większość posiadaczy czy to KRK czy to ADAM nie za bardzo słyszała nic innego (nie mówię tylko o Polsce). Nie mówiąc już o tym, że roi się od opinii typu "kolega mówił, więc ja też tak powiem".

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 05 kwie 2012, 11:18

...
No to mnie zaskoczyłeś ... z tego co czytałem na Gearslutz to uchodzą za neutralne. A słuchałeś ADAM A7X? Jak byś mógł porównać A7X do Solo 6 to już w ogóle byłoby super....

Pierwsza uwaga - nie wierz bezgranicznie w czyjes opinie (mnie oczywiscie nie wylanczajac). Dzisiaj kazdy moze sobie cos napisac i caly swiat przeczytac. Nigdy nie wiesz czy czytasz zawodowca ktory spedzil cwierc wieku w studio, czy hobbysty ktory sie dopiero uczy. Ja sam zaliczam sie do tej ostaniej grupy - to tak zeby nie budzic falszywych oczekiwan. Ale mam jeszcze niezepsute uszy i mam wrazenie, ze potrafie dosc dobrze analitycznie sluchac.

To, ze ktos uznal Solo 6 Be za neutralne... hmm... jego prawo. Ja tak nieuwazam. IMHO zdecydowanie koloryzuja. Tak samo zreszta jak wszystkie ADAMy AX (oraz stara seria P; te drogie SX slyszalem za malo zeby sie wypowiadac, ale tez mialem mieszane uczucia) z tym, ze ADAMy AX brzmia analitycznie a IMHO Focal Solo nie. Te ostanie brzmia po prostu ladnie. Co nie puscilem bylo mile i przyjemne a wiem, ze nie wszystkie rzeczy byly poprawnie zrobione.

Kiedys faktycznie sluchalem te Focale w porownaniu z ADAMami, tylko niestety nie moge na 100% powiedziec, czy to byly A7X, czy A5X. Ale raczej siodemki, bo wtedy sie wlasnie przymierzalem do VXT6 i cenowo podobne sa wlasnie A7X. Na papierze ADAMy powinny grac nizej, ale jakos tego nie zauwazylem. Ten bas byl jakis oszukany. No i naprawde neutralne to one, jak juz wspomnialem, tez nie byly. Jak porownuje monitory to zawsze rowniez na muzyce klasycznej i klade wartosc na to zeby to bylo mozliwe neutralne. Niestety KRK tez nie byly. Miedzy Focalami a ADAMami zdecydowanie wybral bym ADAMy. Berdziej analityczne i szczegolowe, tylko jakis dzwiny bas. O dziwo nie mialem wrazenia, ze wysokotonowy ART meczy mi uszy a po relacjach w necie sie tego obawialem. Raz slyszalem jednak A8X i te to bym wzial tylko za darmo (zeby je zaraz potem opchnac na ebayu/allegro - to jest disco-boom-boom-bass z gorka ktora piluje uszy; masakra).

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

ODPOWIEDZ