...
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem monitorów studyjnych do pokoju 15 m^2. Mają służyć do produkcji muzyki klubowej. Co byście polecili w okolicach 5000zł. Zainsteresowało mnie krk vxt8, co o tym sądzicie? czy lepiej np. vxt6+subwoofer? Może polecacie coś innego? Moja karta dźwiękowa to esi juli@ ... style="color: #000000;">
@Kretmem89:
VXT8? Jak bym mial do wydania 5k to jednak wzial bym cos innego. Sam kiedys celowalem w VXT6 i prawie, ze je kupilem. Ale poszedlem posluchac z materialem ktory dobrze znam, posluchalem tez VXT8 i nie wzielem zadnych. Na VXT wszystko brzmialo fajnie, albo bardzo fajnie. Poza tym w basie te duze wcale nie graly wiele nizej niz szostki - zapomnij to co pisze na papierze. No i ludzie narzekaja na problemy RFI ("odbieraja radio"). Ale tak poza tym do brzmia naprawde milo i przyjemnie. Jak przy nich posluchasz cos z serii RP to uszy odpadaja. Doslownie przyslowiowy koc.
Latwo krytykowac, ale co polecic? Jak sie czyta w necie to ludzie odlatuja na punkcie nowych Neumannow KH 120 (czyli dawniejsze Klein+Hummel). Ja je sluchalem kilka razy i nie podzielam tego entuzjazmu - dla mnie ostra, jazgotliwa gora - ale tym sie nie sugeruj. Masa ludzi jest bardzo zadowolona. Nie sugeruj sie tez ich wielkoscia. Graja naprawde nisko i poteznie. Jednak piszesz o muzie klubowej stad bez suba raczej sie nie obejdzie. Mimo to warto poslUchac.
Co bym jeszcze polecil do rzucenia uchem to Sonodne. Niedawno mialem okazje do krotkiego i pobieznego posluchania calej ich palety i od setki w gore wszystkie sa naprawde godne zainteresowania. Dla mnie duza niespodzianka, polecam.
Nowoscia na rynku jest firma Eve Audio. Tez slyszylem (rowniez pobieznie) cala ich palete monitorow i mnie pozytywnie zaskoczyly. Wygladem przypominaja Adamy i to nie jest przypadek. Jeden z zalozycieli Adama odszedl i zalozyl wlasna firme. Model 207 raczej spelnial by Twoje oczekiwania.
Osobiscie odradzam takie rzeczy jak Dynaudio, Focal, Mackie, Genelec. Dla mnie brzmialy za bardzo HiFi, albo mialy bulowaty i przesadzony bas (Mackie) a po kwadransie Genelecow mam bole uszow i zmeczony sluch.
Jedno jest pewne - nie kupuj pochopnie. Skoro chcesz zainwestowac tyle kasy to wez sobie odpowiednio duzo czasu i przesluchaj swoich kandydatow. Wiem, ze nie bedzie latwo, ale szkoda potem zalowac. A na kupnie i sprzedazy zawsze stracisz.
[addsig]