TASCAM FW-1082 czy TC Electronic Konnekt 6 + Novation ZeRo mk2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
barneu
TASCAM FW-1082 czy TC Electronic Konnekt 6 + Novation ZeRo mk2

Post autor: barneu » wtorek 03 kwie 2012, 09:07

Witam, jestem w trakcie wymiany sprzętu do mojego domowego studia i zastanawiam się nad dwiema opcjami:

1. Tascam FW-1082 [używany] (zmotoryzowane tłumiki mnie bardzo w nim urzekły, ale niestety jest tylko 96kHz/24bit... no i chyba nie ma żadnych preampów na wejściach, co wiąże się z kupnem jeszcze preampu)

2. Tc Electronic Konnekt 6 + Novation ZeRo mk2 (ten zestaw wydaje się być bardziej nowoczesny, ale niestety mniej wejść... nie zamierzam nagrywać paru instrumentów na raz, ale kto wie czy kiedyś nie będzie takiej potrzeby. Za tym zestawem przemawia też ponoć bardzo dobry preamp Impact III)

Czy mógłby ktoś doradzić co wybrać? A może coś innego w przedziale do 2000 ?

Awatar użytkownika
spiker

Re: TASCAM FW-1082 czy TC Electronic Konnekt 6 + Novation ZeRo mk2

Post autor: spiker » wtorek 03 kwie 2012, 09:57

1. Tascam FW-1082 [używany] (zmotoryzowane tłumiki mnie bardzo w nim urzekły, ale niestety jest tylko 96kHz/24bit... no i chyba nie ma żadnych preampów na wejściach, co wiąże się z kupnem jeszcze preampu)

======

O FW-1082 mogę się wypowiedzieć. Mam go od łądnych paru lat. Niezawodny, jeden z niewielu już istniejących kompaktowych sprzętów łaczących w jednym: intrefejs audio (8 IN analogowych + 2 SPDIF), podwójny interfejs MIDI i zmotoryzowany kontroler DAW. Oczywiście, że są preampy - na czterech pierwzych wejściach analogowych są cztery prempy mikrofonowe (+48V), opzostałe są liniowe, a nr 8 ma przełączaną charakterystykę dla gitar. Jakość preampów mikrofonowych zupełnie wystarczająca dla studia domowego. Jesli masz większe wymagania to zawsze możesz podpiąć przez SPDIF jakiś wypasiony preamp mikrofonowy. 

Wady:

- tylko jedna para wyjść analogowych (druga jest ale cyfrowa i wymaga konwertera)

- nieprodukowany obecnie, więc też i support Tascama się zatrzymał - ciągle jest, ale nie wiadomo co się stanie jak pojawią się nowe systemy. Póki co pełna obstawa dla WIN XP, Win7 i MAC

- Tascam nie tworzy już innych sterowników dla control surface - stąd brak współpracy z niektórymi DAW np. Studio One. Działa bez problemu z Sonarem, Cubase, Reaper...

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

barneu

Post autor: barneu » wtorek 03 kwie 2012, 10:16

spiker: biorąc pod uwagę, że głównym wykorzystaniem będzie nagrywanie wokali ładowałbyś się w te preampy Tascam-a ? Btw. możesz polecić jakiś niedrogi preamp taki żeby można było go podpiąć pod SPDIF?  

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 03 kwie 2012, 11:27

trzeba by poszukać, nie wiem co dla Ciebie znaczy "niedrogi", jesli ma być lepszy niż te co są w FW1082 to już z założenia nie może być tani. Kiedyś było coś takiego http://www.musiccrater.pl/produkt/1592-adda_192-s.php, ale nie wiem czy jest obecnie dostępne w Polsce. Zważ, że wbudowane preampy FW1082 też się nadają do nagrywania wokalu. Ja bym od tego zaczął, a potem sięgnął, w razie potrzeby, do czegoś lepszego.
pozdr.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

barneu

Post autor: barneu » wtorek 03 kwie 2012, 15:34

...trzeba by poszukać, nie wiem co dla Ciebie znaczy "niedrogi", jesli ma być lepszy niż te co są w FW1082 to już z założenia nie może być tani. Kiedyś było coś takiego http://www.musiccrater.pl/produkt/1592-adda_192-s.php, ale nie wiem czy jest obecnie dostępne w Polsce. Zważ, że wbudowane preampy FW1082 też się nadają do nagrywania wokalu. Ja bym od tego zaczął, a potem sięgnął, w razie potrzeby, do czegoś lepszego.
pozdr....

i jeszcze jedno pytanie: jak się ma jakość tego 108 do mojego obecnego interfejsu Tascam'a FireOne? Jakościowo raczej chyba nie odczuję różnicy, prawda?

ODPOWIEDZ