Promocja utworu w rozgłośniach radiowych

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Attacker
Promocja utworu w rozgłośniach radiowych

Post autor: Attacker » sobota 31 mar 2012, 13:25

Witam.
Macie moze jakies doswiadczenie z rozgosniami radiowymi?
Przykladowo zespol nagral plyte czy singla w profesjonalnym studio nagran i chcialby w jakis sposob zaprezentowac sie w rozglosniach radiowych. Co trzeba zrobic? Gdzie szukac dojscia? Gdzie najlatwiej? Czy wogole jest jakas szansa na prezentacje utworu w duzych rozglosniach radiowych? Jak to sie odbywa?
Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam

mrbm

Re: Promocja utworu w rozgłośniach radiowych

Post autor: mrbm » sobota 31 mar 2012, 15:09

...Witam.Macie moze jakies doswiadczenie z rozgosniami radiowymi?Przykladowo zespol nagral plyte czy singla w profesjonalnym studio nagran i chcialby w jakis sposob zaprezentowac sie w rozglosniach radiowych. Co trzeba zrobic? Gdzie szukac dojscia? Gdzie najlatwiej? Czy wogole jest jakas szansa na prezentacje utworu w duzych rozglosniach radiowych? Jak to sie odbywa?Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam...
...

Już Ci mówię jak to się odbywa. Co prawda sam nie skorzystałem z moich doświadczeń i możesz tą poradę potraktować jako bezwartościową. Dla młodego, utalentowanego polskiego muzyka najłatwiejsze dojście jest poprzez kobietę. Najlepiej gdyby to była jakaś prezes dobrze prosperującej firmy, kobieta z kompleksem artystycznym.
A tak poza tym musisz zyskać świadomość, że dopóki nie zostaniesz wypromowany, to generalnie nikogo nie interesują Twoje wypociny.
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

mrbm

Post autor: mrbm » sobota 31 mar 2012, 15:10

ps.
nawet gdybyś był Mozartem, a Twoja kapela drugim the Beatles
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

richtig

Post autor: richtig » sobota 31 mar 2012, 20:42

Nie wiem co gracie, ale na pewno warto uderzyć do Trójki, wiem z autopsji że grają tam podesłane rzeczy :)
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » sobota 31 mar 2012, 20:54

...Nie wiem co gracie, ale na pewno warto uderzyć do Trójki, wiem z autopsji że grają tam podesłane rzeczy :)... 

Nie promowane - raz albo 2 :) No chyba że to jest naprawdę super. Puść link do YT żeby posłuchać. Sam jestem ciekaw co to za nowy singielek się szykuje.

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » niedziela 01 kwie 2012, 02:02

Poszukaj sobie agenta z doświadczeniem, zapłać mu wedug umówionej stawki, podpisz umowę a on ma to załatwić, oczywiście pod warunkiem że twój materiał jest dobry merytorycznie.

Średno za działanie PR czyli rozesłanie singla do rozgłośni radiowych oraz kontrolowanie playlist, notki w prasie i internecie musisz zapłacić 2500-3000zł + koszty wysyłki fizycznego nośnika.

Taki menago może załatwić ci wywiady w mniejszych rozgłośniach ale dojechać do nich musisz na własny koszt. Najłatwiej jest w lokalnych małych rozgłośniach nie formatowanych, które grają różną muzykę.
Pamiętaj że dziennikarze są rozpuszczeni na maxa , żygają jak dostają jakieś nowe płyty i właściwie jeśli ktoś nie jest polecony to ląduje w koszu bez wyciągania z okładki.

Jeśli radzą ci trójkę to tu szczególnie możesz sobie dać spokój z samowystarczalnością, lepiej poproś kogoś kto zna redaktorów, bo oni mają za dużo nawet tych poleconych rzeczy.

Jeśli atakujesz trójkę to musisz grać jakbyś był anglikiem, najlepiej o miłości ale nie udanej, albo że nie ma już Francji

Dobrze jak jesteś kobietą, tu szanse wzrastają jak ładną to jeszcze lepiej a jak śpiewasz taki brit pop to już najlepiej. Wtedy wynajęcia agenta też będzie tańsze:-)

Robienie tego samemu może tylko człowieka znichęcić do grania:-)

Oczywiście może się zdarzyć że przypadkiem ktoś usłyszy twoją piosenkę i uzna za Hit

i zrobi gwiazdę, ale 99% tego co słyszę w radiu staje się przebojami tylko dlatego że zostało puszczone 500 razy, sam nieraz łapałem się na podgwizdywaniu muzyki która mi się kompletnie nie podoba i uświadomiłem sobie że ktoś mi to wbił do głowy na siłe bo akurat mam radio w kuchni i jak gary zmywam to słucham mimochodem.

Niestety w naszych czasach, przy tak ogromnej ilości chętnych do nadgryzienia "tortu szołbiznesowego"

a włąściwie wylizania talerza, bo tort w naszym kraju zjedli artyści za granicą + w nocy opitolili w środku piraci Potrzebny jest PR PR PR !

Tak więc kto ma dobrą pracę niech odkłada na promo, a kto młody niech mamę i tatę namawia na wydatki, tylko sprawdzić czy rodzice depresji nie mają bo to im nie pomoże raczej:-)

A i trzeba jeszcze uważać na producntów którzy w zamian za obietnicę kariery, poproszą o zaśpiewanie piosenki o jajecznicy

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » niedziela 01 kwie 2012, 02:47

...

Poszukaj sobie agenta z doświadczeniem, zapłać mu wedug umówionej stawki, podpisz umowę a on ma to załatwić, oczywiście pod warunkiem że twój materiał jest dobry merytorycznie.

Średno za działanie PR czyli rozesłanie singla do rozgłośni radiowych oraz kontrolowanie playlist, notki w prasie i internecie musisz zapłacić 2500-3000zł + koszty wysyłki fizycznego nośnika.

Taki menago może załatwić ci wywiady w mniejszych rozgłośniach ale dojechać do nich musisz na własny koszt. Najłatwiej jest w lokalnych małych rozgłośniach nie formatowanych, które grają różną muzykę.
Pamiętaj że dziennikarze są rozpuszczeni na maxa , żygają jak dostają jakieś nowe płyty i właściwie jeśli ktoś nie jest polecony to ląduje w koszu bez wyciągania z okładki.

Jeśli radzą ci trójkę to tu szczególnie możesz sobie dać spokój z samowystarczalnością, lepiej poproś kogoś kto zna redaktorów, bo oni mają za dużo nawet tych poleconych rzeczy.

Jeśli atakujesz trójkę to musisz grać jakbyś był anglikiem, najlepiej o miłości ale nie udanej, albo że nie ma już Francji

Dobrze jak jesteś kobietą, tu szanse wzrastają jak ładną to jeszcze lepiej a jak śpiewasz taki brit pop to już najlepiej. Wtedy wynajęcia agenta też będzie tańsze:-)

Robienie tego samemu może tylko człowieka znichęcić do grania:-)

Oczywiście może się zdarzyć że przypadkiem ktoś usłyszy twoją piosenkę i uzna za Hit

i zrobi gwiazdę, ale 99% tego co słyszę w radiu staje się przebojami tylko dlatego że zostało puszczone 500 razy, sam nieraz łapałem się na podgwizdywaniu muzyki która mi się kompletnie nie podoba i uświadomiłem sobie że ktoś mi to wbił do głowy na siłe bo akurat mam radio w kuchni i jak gary zmywam to słucham mimochodem.

Niestety w naszych czasach, przy tak ogromnej ilości chętnych do nadgryzienia "tortu szołbiznesowego"

a włąściwie wylizania talerza, bo tort w naszym kraju zjedli artyści za granicą + w nocy opitolili w środku piraci Potrzebny jest PR PR PR !

Tak więc kto ma dobrą pracę niech odkłada na promo, a kto młody niech mamę i tatę namawia na wydatki, tylko sprawdzić czy rodzice depresji nie mają bo to im nie pomoże raczej:-)

A i trzeba jeszcze uważać na producntów którzy w zamian za obietnicę kariery, poproszą o zaśpiewanie piosenki o jajecznicy

Najlepszy post jaki tu kiedykolwiek przeczytałem , a fragment o torcie - genialny

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Attacker

Post autor: Attacker » niedziela 01 kwie 2012, 16:22

No i sprawa zaczyna sie wyjasniac powoli :) na uklady nie ma rady :)

Teraz pozostaje pytanie gdzie takiego czlowieka od PR znalesc?
Kogo wybrac, zeby strasznie nie dac sie naciagnac?

A ciekaw jestem jak sie ma sprawa jakis tam "List Przebojow". Czy takze musi to ktos wepchnac majacy uklady, badz znajomosci? heh, pewnie tez :)

Apropo wstawienia kawalka, to tez zastanawia mnie, czy jesli kawalek znajdzie sie juz w sieci, czy to nie bedzie przeszkadzalo czlowiekowi od PR, czy tez Rozglosni Radiowej, zakladajac, ze w jakis sposob uda sie kapelce do niej dotrzec?

A co myslicie o tym, zeby sam zespol pojezdzil po Rozglosniach Radiowych i sprobowal przekonac wladze Radia? Jest wogole sens w tym, czy tez raczej szkoda czasu, bo i tak nikt nie bedzie chcial rozmawiac z zespolem?

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » niedziela 01 kwie 2012, 20:57

...No i sprawa zaczyna sie wyjasniac powoli :) na uklady nie ma rady :)
Teraz pozostaje pytanie gdzie takiego czlowieka od PR znalesc?Kogo wybrac, zeby strasznie nie dac sie naciagnac?
A ciekaw jestem jak sie ma sprawa jakis tam "List Przebojow". Czy takze musi to ktos wepchnac majacy uklady, badz znajomosci? heh, pewnie tez :)
Apropo wstawienia kawalka, to tez zastanawia mnie, czy jesli kawalek znajdzie sie juz w sieci, czy to nie bedzie przeszkadzalo czlowiekowi od PR, czy tez Rozglosni Radiowej, zakladajac, ze w jakis sposob uda sie kapelce do niej dotrzec?
A co myslicie o tym, zeby sam zespol pojezdzil po Rozglosniach Radiowych i sprobowal przekonac wladze Radia? Jest wogole sens w tym, czy tez raczej szkoda czasu, bo i tak nikt nie bedzie chcial rozmawiac z zespolem?...

----------

Zacznij od swoich znajomych, zaraź ich swoim wirusem, od czegoś trzeba zacząć, zobaczysz że małymi kroczkami można pójść dalej. Spotkałem się kiedyś z badaniami, wg których wynikało, że aby poznać kogokolwiek chcesz potrzeba pare kroków. Okazuje się że znasz pana A a on zna pana B, pan B zna panią C, a pani C zna pana D który może panu E szepnąć na ucho że TY jesteś super i że warto...

Na pewno nic nie robiąc osiągniesz nic, próbuj wszystkiego co przyjdzie Ci do głowy, może właśnie to spowoduje że wypłyniesz (btw - nawet linka nie podałeś do swoich reczy, więc JA Ci nie pomogę, nawet jeśli znam pana "E" bo nie wiem czy warto :P taki przykład) :)
Analogi i cyfry fajne są :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 02 kwie 2012, 00:08

Mamy 21 wiek - jakie radio? 

INTERNET

pozycz aparat zrób sobie klip wrzuc na Youtube, kawałki zapodaj do setek internetowych stacji radiowych

Bedzie dobry kawałek to się sam wypromujesz - a nie płacić kupę kasy by jakis du...liz łaskawie pogadał w stacji radiowej

ps.radia nie słuchalem od 10 lat conajmniej i napewno nie jest to dla mnie medium które cokolwiek może wypromować - jedynie potrafi obrzydzic nawet dobry kawałek puszczając go az do wyrzygania

ODPOWIEDZ