Witam.
Macie moze jakies doswiadczenie z rozgosniami radiowymi?
Przykladowo zespol nagral plyte czy singla w profesjonalnym studio nagran i chcialby w jakis sposob zaprezentowac sie w rozglosniach radiowych. Co trzeba zrobic? Gdzie szukac dojscia? Gdzie najlatwiej? Czy wogole jest jakas szansa na prezentacje utworu w duzych rozglosniach radiowych? Jak to sie odbywa?
Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Promocja utworu w rozgłośniach radiowych
Re: Promocja utworu w rozgłośniach radiowych
...
Już Ci mówię jak to się odbywa. Co prawda sam nie skorzystałem z moich doświadczeń i możesz tą poradę potraktować jako bezwartościową. Dla młodego, utalentowanego polskiego muzyka najłatwiejsze dojście jest poprzez kobietę. Najlepiej gdyby to była jakaś prezes dobrze prosperującej firmy, kobieta z kompleksem artystycznym.
A tak poza tym musisz zyskać świadomość, że dopóki nie zostaniesz wypromowany, to generalnie nikogo nie interesują Twoje wypociny.
nawet gdybyś był Mozartem, a Twoja kapela drugim the Beatles
...Nie wiem co gracie, ale na pewno warto uderzyć do Trójki, wiem z autopsji że grają tam podesłane rzeczy :)...
Nie promowane - raz albo 2 :) No chyba że to jest naprawdę super. Puść link do YT żeby posłuchać. Sam jestem ciekaw co to za nowy singielek się szykuje.
Poszukaj sobie agenta z doświadczeniem, zapłać mu wedug umówionej stawki, podpisz umowę a on ma to załatwić, oczywiście pod warunkiem że twój materiał jest dobry merytorycznie.
Średno za działanie PR czyli rozesłanie singla do rozgłośni radiowych oraz kontrolowanie playlist, notki w prasie i internecie musisz zapłacić 2500-3000zł + koszty wysyłki fizycznego nośnika.
Taki menago może załatwić ci wywiady w mniejszych rozgłośniach ale dojechać do nich musisz na własny koszt. Najłatwiej jest w lokalnych małych rozgłośniach nie formatowanych, które grają różną muzykę.
Pamiętaj że dziennikarze są rozpuszczeni na maxa , żygają jak dostają jakieś nowe płyty i właściwie jeśli ktoś nie jest polecony to ląduje w koszu bez wyciągania z okładki.
Jeśli radzą ci trójkę to tu szczególnie możesz sobie dać spokój z samowystarczalnością, lepiej poproś kogoś kto zna redaktorów, bo oni mają za dużo nawet tych poleconych rzeczy.
Jeśli atakujesz trójkę to musisz grać jakbyś był anglikiem, najlepiej o miłości ale nie udanej, albo że nie ma już Francji
Dobrze jak jesteś kobietą, tu szanse wzrastają jak ładną to jeszcze lepiej a jak śpiewasz taki brit pop to już najlepiej. Wtedy wynajęcia agenta też będzie tańsze:-)
Robienie tego samemu może tylko człowieka znichęcić do grania:-)
Oczywiście może się zdarzyć że przypadkiem ktoś usłyszy twoją piosenkę i uzna za Hit
i zrobi gwiazdę, ale 99% tego co słyszę w radiu staje się przebojami tylko dlatego że zostało puszczone 500 razy, sam nieraz łapałem się na podgwizdywaniu muzyki która mi się kompletnie nie podoba i uświadomiłem sobie że ktoś mi to wbił do głowy na siłe bo akurat mam radio w kuchni i jak gary zmywam to słucham mimochodem.
Niestety w naszych czasach, przy tak ogromnej ilości chętnych do nadgryzienia "tortu szołbiznesowego"
a włąściwie wylizania talerza, bo tort w naszym kraju zjedli artyści za granicą + w nocy opitolili w środku piraci Potrzebny jest PR PR PR !
Tak więc kto ma dobrą pracę niech odkłada na promo, a kto młody niech mamę i tatę namawia na wydatki, tylko sprawdzić czy rodzice depresji nie mają bo to im nie pomoże raczej:-)
A i trzeba jeszcze uważać na producntów którzy w zamian za obietnicę kariery, poproszą o zaśpiewanie piosenki o jajecznicy
- midishiner
...
Poszukaj sobie agenta z doświadczeniem, zapłać mu wedug umówionej stawki, podpisz umowę a on ma to załatwić, oczywiście pod warunkiem że twój materiał jest dobry merytorycznie.
Średno za działanie PR czyli rozesłanie singla do rozgłośni radiowych oraz kontrolowanie playlist, notki w prasie i internecie musisz zapłacić 2500-3000zł + koszty wysyłki fizycznego nośnika.
Taki menago może załatwić ci wywiady w mniejszych rozgłośniach ale dojechać do nich musisz na własny koszt. Najłatwiej jest w lokalnych małych rozgłośniach nie formatowanych, które grają różną muzykę.
Pamiętaj że dziennikarze są rozpuszczeni na maxa , żygają jak dostają jakieś nowe płyty i właściwie jeśli ktoś nie jest polecony to ląduje w koszu bez wyciągania z okładki.
Jeśli radzą ci trójkę to tu szczególnie możesz sobie dać spokój z samowystarczalnością, lepiej poproś kogoś kto zna redaktorów, bo oni mają za dużo nawet tych poleconych rzeczy.
Jeśli atakujesz trójkę to musisz grać jakbyś był anglikiem, najlepiej o miłości ale nie udanej, albo że nie ma już Francji
Dobrze jak jesteś kobietą, tu szanse wzrastają jak ładną to jeszcze lepiej a jak śpiewasz taki brit pop to już najlepiej. Wtedy wynajęcia agenta też będzie tańsze:-)
Robienie tego samemu może tylko człowieka znichęcić do grania:-)
Oczywiście może się zdarzyć że przypadkiem ktoś usłyszy twoją piosenkę i uzna za Hit
i zrobi gwiazdę, ale 99% tego co słyszę w radiu staje się przebojami tylko dlatego że zostało puszczone 500 razy, sam nieraz łapałem się na podgwizdywaniu muzyki która mi się kompletnie nie podoba i uświadomiłem sobie że ktoś mi to wbił do głowy na siłe bo akurat mam radio w kuchni i jak gary zmywam to słucham mimochodem.
Niestety w naszych czasach, przy tak ogromnej ilości chętnych do nadgryzienia "tortu szołbiznesowego"
a włąściwie wylizania talerza, bo tort w naszym kraju zjedli artyści za granicą + w nocy opitolili w środku piraci Potrzebny jest PR PR PR !
Tak więc kto ma dobrą pracę niech odkłada na promo, a kto młody niech mamę i tatę namawia na wydatki, tylko sprawdzić czy rodzice depresji nie mają bo to im nie pomoże raczej:-)
A i trzeba jeszcze uważać na producntów którzy w zamian za obietnicę kariery, poproszą o zaśpiewanie piosenki o jajecznicy
Najlepszy post jaki tu kiedykolwiek przeczytałem , a fragment o torcie - genialny
5-21.V.2009
No i sprawa zaczyna sie wyjasniac powoli :) na uklady nie ma rady :)
Teraz pozostaje pytanie gdzie takiego czlowieka od PR znalesc?
Kogo wybrac, zeby strasznie nie dac sie naciagnac?
A ciekaw jestem jak sie ma sprawa jakis tam "List Przebojow". Czy takze musi to ktos wepchnac majacy uklady, badz znajomosci? heh, pewnie tez :)
Apropo wstawienia kawalka, to tez zastanawia mnie, czy jesli kawalek znajdzie sie juz w sieci, czy to nie bedzie przeszkadzalo czlowiekowi od PR, czy tez Rozglosni Radiowej, zakladajac, ze w jakis sposob uda sie kapelce do niej dotrzec?
A co myslicie o tym, zeby sam zespol pojezdzil po Rozglosniach Radiowych i sprobowal przekonac wladze Radia? Jest wogole sens w tym, czy tez raczej szkoda czasu, bo i tak nikt nie bedzie chcial rozmawiac z zespolem?
Teraz pozostaje pytanie gdzie takiego czlowieka od PR znalesc?Kogo wybrac, zeby strasznie nie dac sie naciagnac?
A ciekaw jestem jak sie ma sprawa jakis tam "List Przebojow". Czy takze musi to ktos wepchnac majacy uklady, badz znajomosci? heh, pewnie tez :)
Apropo wstawienia kawalka, to tez zastanawia mnie, czy jesli kawalek znajdzie sie juz w sieci, czy to nie bedzie przeszkadzalo czlowiekowi od PR, czy tez Rozglosni Radiowej, zakladajac, ze w jakis sposob uda sie kapelce do niej dotrzec?
A co myslicie o tym, zeby sam zespol pojezdzil po Rozglosniach Radiowych i sprobowal przekonac wladze Radia? Jest wogole sens w tym, czy tez raczej szkoda czasu, bo i tak nikt nie bedzie chcial rozmawiac z zespolem?...
----------
Zacznij od swoich znajomych, zaraź ich swoim wirusem, od czegoś trzeba zacząć, zobaczysz że małymi kroczkami można pójść dalej. Spotkałem się kiedyś z badaniami, wg których wynikało, że aby poznać kogokolwiek chcesz potrzeba pare kroków. Okazuje się że znasz pana A a on zna pana B, pan B zna panią C, a pani C zna pana D który może panu E szepnąć na ucho że TY jesteś super i że warto...
Na pewno nic nie robiąc osiągniesz nic, próbuj wszystkiego co przyjdzie Ci do głowy, może właśnie to spowoduje że wypłyniesz (btw - nawet linka nie podałeś do swoich reczy, więc JA Ci nie pomogę, nawet jeśli znam pana "E" bo nie wiem czy warto :P taki przykład) :)

Mamy 21 wiek - jakie radio?
INTERNET
pozycz aparat zrób sobie klip wrzuc na Youtube, kawałki zapodaj do setek internetowych stacji radiowych
Bedzie dobry kawałek to się sam wypromujesz - a nie płacić kupę kasy by jakis du...liz łaskawie pogadał w stacji radiowej
ps.radia nie słuchalem od 10 lat conajmniej i napewno nie jest to dla mnie medium które cokolwiek może wypromować - jedynie potrafi obrzydzic nawet dobry kawałek puszczając go az do wyrzygania