Korg Microstation

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
fabio193
Korg Microstation

Post autor: fabio193 » piątek 30 mar 2012, 17:19

Witam.

Mam pytanie związane z tym modelem.

Zastanawiam się nad kupnem i  nie wiem jak się spisuję w praktyce. Ktoś może coś powiedzieć na jego temat?

Wiem, ze kiedyś był testowany w gazecie, ale niestety nie mam tego egzemplarzu.

Tworzę muzykę hip hop i zależy mi na dobrym brzmieniu pianina, czy orkiestry.

Zasntawiałem się jeszcze nad Yamahą, ale doczytałem się , nawet na tej stronie, że nie warto, ze względu na polifonie i klawiature.

Zarobić jeszcze 1000 zł i kupić sobie x50, czy pozostać przy microstation ? :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
psysutra

Re: Korg Microstation

Post autor: psysutra » piątek 30 mar 2012, 17:34

...
Witam.

Mam pytanie związane z tym modelem.

Zastanawiam się nad kupnem i  nie wiem jak się spisuję w praktyce. Ktoś może coś powiedzieć na jego temat?

Wiem, ze kiedyś był testowany w gazecie, ale niestety nie mam tego egzemplarzu.

Tworzę muzykę hip hop i zależy mi na dobrym brzmieniu pianina, czy orkiestry.

Zasntawiałem się jeszcze nad Yamahą, ale doczytałem się , nawet na tej stronie, że nie warto, ze względu na polifonie i klawiature.

Zarobić jeszcze 1000 zł i kupić sobie x50, czy pozostać przy microstation ? :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

...

Deja vu? Wydaje mi się, że ten topic widziałem...

Stay Psychedelic People!

hir

Post autor: hir » piątek 30 mar 2012, 22:50

To po prostu wszechstronny synth. Czy można na nim zrobić jakiś bit i potem go dalej obrabiać? Można? Czy można wykorzystać ten klawisz do kapeli rockowej? Można. Nie wiem czy odnośnie syntezatorów jest sens zadawania pytań "czy to się nadaje do hip-hopu" itp. Hip-hop bazuje chyba przede wszystkim na samplach i vsti, przynajmniej ten amatorski, nie wiem o jakim poziomie mówi autor posta. Microstation ogólnie brzmi bardzo dobrze, jest pełen inspirujących barw (szczególnie COMBI, o czym wiedzą znawcy Korga), ma edytor, jest mały i tani. Cóż można o nim powiedzieć na minus? Jak masz grube paluchy to nie kupuj.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 30 mar 2012, 22:53

x50 jest całkiem fajny, ale to bym wolał dołożyć i szukać używanego tritona. Jeśli mowa o korgach to polecam Radiasa z tym że nowego ciężko wyrwać bo już nie produkują, za możliwościami syntezy przerasta virusa ti.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 30 mar 2012, 23:46

...
x50 jest całkiem fajny, ale to bym wolał dołożyć i szukać używanego tritona. Jeśli mowa o korgach to polecam Radiasa z tym że nowego ciężko wyrwać bo już nie produkują, za możliwościami syntezy przerasta virusa ti. ... 

Raczej nie przerasta możliwościami Virusa Ti.

Z tym, że Radias nie ma orkiestry, pianina itp...

Jeżeli głównie chodzi o dobrej jakości pianino, instrumenty symfoniczne (głównie smyczki), to lepiej szukać czegoś w vst i poskładać sobie dobry zestaw z samplerów + jakiś syntezatorek. Niestety jeżeli chodzi o instrumenty akustyczne w workstationach, to nawet te za kilka, czy też kilkanaście tysięcy wymiękają przy jakości wtyczek na bazie sampli.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
fabio193

Post autor: fabio193 » sobota 31 mar 2012, 11:04

Psysutra masz. Usunięto go , pewnie z powodu złego ulokowania tematu :D. Dzięki za odpowiedz. Oprócz wykorzystania do tworzenia muzyki, chciałbym jeszcze na nim grać, bo póki co mogę to robić tylko i wyłącznie na mojej klawiaturze sterujacej a klawisze w niej są okropne. Właśnie szukam i znalazłem dość tanio komplete elements. Dzięki, jeszcze raz i pozdrawiam. 

ODPOWIEDZ