Monitory studyjne do za małego pomieszczenia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wesley
Re: Monitory studyjne do za małego pomieszczenia

Post autor: Wesley » piątek 23 mar 2012, 12:15

Tym samym radzę dozbierać do KRK RP5. ... tak więm ze różnica w cenie spora ... ale te MA-15D to takie głośniczki multimedialne....

No ale teraz właśnie to czym ten temat się wyróżnia trochę od reszty, w takiej dziupli nic nie zagra, według wielu opinii głośniki lepszej klasy w takim pomieszczeniu zagrają tak samo jak te glośniki gorszej klasy. W to wierzę :)

No i teraz pytanie. Ponieważ robię upgrade "studia" z compact 4 na emu 1616m i z akg perception 120 na Bluebird a budżet ciasny, wypadało by a nawet bardzo, posiadać dobry odsłuch. Nno ale zostanie mi sianka z 400zł jak dobrze pójdzie ;)

Zrezygnowałbym z emu 1616m kupił coś tańszego i zaopatrzył się w KRK RP5 ale tylko wtedy gdy będzie mieć to sens. A skoro wydanie 1200zł na monitory w takim pomieszczeniu nie ma logicznego uzasadnienia to zostaję przy kupnie interface-u i ewentualnie pierdziawek pokroju Samson 4a + DT 770 PRO

A może po prostu wezmę te swoje konsumenckie Tannoy M1 które mimo wszystko grają "wiernie" ;) z "bezpłciowy" jak to mawiają wzmacniaczem Denona, nie wiem czy to nie będzie lepszym wyjściem niż jakieś Samson 4a

Przepraszam że troszkę odbiłem od tematu.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 23 mar 2012, 12:42

... Zrezygnowałbym z emu 1616m kupił coś tańszego i zaopatrzył się w KRK RP5 ale tylko wtedy gdy będzie mieć to sens. A skoro wydanie 1200zł na monitory w takim pomieszczeniu nie ma logicznego uzasadnienia to zostaję przy kupnie interface-u i ewentualnie pierdziawek pokroju Samson 4a + DT 770 PRO

A może po prostu wezmę te swoje konsumenckie Tannoy M1 które mimo wszystko grają "wiernie" ;) z "bezpłciowy" jak to mawiają wzmacniaczem Denona, nie wiem czy to nie będzie lepszym wyjściem niż jakieś Samson 4a

Przepraszam że troszkę odbiłem od tematu....

Skąd te Samsony się tu wzięły? Cool I co wszyscy z tymi KRK RP5? Są w tym przedziale ciekawsze paczki (i to niejedna). Ja bym wybrał coś, co gra mimo czterech cali precyzyjnie i podpierał się słuchawkami (770-ki to dobry wybór), ale też coś, co w przyszłości pozwoli mi dopiąć dedykowanego subwoofera na wypadek zmiany pomieszczenia na lepsze, lub coś, co po zakupie nie straci przez miesiąc połowy swojej wartości.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 23 mar 2012, 13:23

No właśnie. Dajcie spokój już z tymi RP5. Jeśli już KRK, to od RP6 wzwyż. A ja mimo wszystko poleciłbym Mackie MR5. Są zdecydowanie bardziej liniowe i najwyżej jeśli będzie problem, zatkać bass reflex. Osobiście nie jestem w stanie ani pracować, ani słuchać 4". Ta kartonowość jest ponad moją wytrzymałość.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 23 mar 2012, 13:27

...No właśnie. Dajcie spokój już z tymi RP5. Jeśli już KRK, to od RP6 wzwyż. A ja mimo wszystko poleciłbym Mackie MR5. Są zdecydowanie bardziej liniowe i najwyżej jeśli będzie problem, zatkać bass reflex. Osobiście nie jestem w stanie ani pracować, ani słuchać 4". Ta kartonowość jest ponad moją wytrzymałość.... 

Ano Cool Jeszcze mi się fajne paczki przypomniały, tylko ciut droższe: Sonodyne SM50 AK. Co prawda 5 cali, ale od 70Hz bardzo transparentnie gada, fajny środek i góra. Złe miksy brzmią na nich bardzo źle, a dobre dobrzeSmile (Z tym że to już 3K pln.)

Wesley

Post autor: Wesley » piątek 23 mar 2012, 13:27

Skąd te Samsony się tu wzięły? Cool 

Haha chyba mój załamany portwel podrzucił je tu.  Dobra to biore te Fostexy PM0.4M. A te bez M o wiele gorsze? ;p

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 23 mar 2012, 13:33

Haha chyba mój załamany portwel podrzucił je tu.  Dobra to biore te Fostexy PM0.4M. A te bez M o wiele gorsze? ;p

Jeśli możesz posłuchać zanim je kupisz, to zrób to. Mi pasują bardzo, ale jak pisałem wcześniej, wszystko zależy od własnych preferencji.

a literka "M" jest literką "n". Jest to nowy model. Przerobili trochę obudowę i wyszło to na korzyść.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 23 mar 2012, 14:16

...No właśnie. Dajcie spokój już z tymi RP5. Jeśli już KRK, to od RP6 wzwyż. 

Ja akurat z KRK RP6 nie byłem zadowolony (za DAC robił SM PRO Audio ADDA 192s - szajs ... ale nie sądzę by on robił za całe zło w brzmieniu tego zestawu)

Wesley

Post autor: Wesley » piątek 23 mar 2012, 14:43

Ja akurat z KRK RP6 nie byłem zadowolony  

Swoją drogą ciekawe skąd się bierze taka otoczka wokół niektórych sprzętów. Nie słyszałem KRK RP5 ale tak sie naczytałem żę kupiłbym w ciemno. Z drugiej strony coraz częściej czytam że w tej cenie idzie coś lepszego dostać.

Cały ten Hałas przypomina gloryfikację Oktavy MK-319 gdzie w starym przedziale cenowym (650zł 20**-2008 rok) był to najlepszy wybór a po latach i konkurencji takiej jak Bluebird wypada nijako.

Czyli defacto na moim miejscu kupilibyście 4" i dobre słuchawki do pomocy tak?

Przypominam pomieszczenie 7m kwadratowych ;p

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 23 mar 2012, 15:24

Swoją drogą ciekawe skąd się bierze taka otoczka wokół niektórych sprzętów. Nie słyszałem KRK RP5 ale tak sie naczytałem żę kupiłbym w ciemno. Z drugiej strony coraz częściej czytam że w tej cenie idzie coś lepszego dostać.

Skąd? A jakoś tak się zaczyna -

"Co kupić w przedziale cenowym XY?"
"Ja mam YZ i bardzo sobie chwalę!" (pomimo, że nic innego nie słyszałem...)

Po czym nadchodzą wypowiedzi na forach, typu:

"Słyszałem, że monitory XY wypadają najlepiej!" lub "Kup XY, nic lepszego nie znajdziesz!" (pomimo iż nic nie wiem o tym)

Trele-morele, itd, itp Cool Jakoś tak ta historia leci od dawna. I w ten sposób mamy w kraju 3 rodzaje polecanych monitorów, 3-4 mikrofony i można by wymieniać Smile (No może przesadzam ciut z ilościami.)

Czyli defacto na moim miejscu kupilibyście 4" i dobre słuchawki do pomocy tak?

Przypominam pomieszczenie 7m kwadratowych ;p...

Ja tak. W małym pomieszczeniu będzie i tak problem z niskimi częstotliwościami. Ale trzeba będzie się nauczyć korzystania z takiego zestawu.

Wesley

Post autor: Wesley » piątek 23 mar 2012, 17:01

Noo dużo jest takich, dużo ! A najgorsze jest to że zazwyczaj nie używają słów "ŚŁYSZAŁEM ŻE" tylko wpajają siłą swoją wiedzę zbudowaną na domysłach :)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ