...
Człowieku co ty za brednie wypisujesz?
NIGDY nie spaliłem nic na firewire podłączając na żywca ale takowe ryzyko istnieje zarówno w przypadku firewire jak i usb czy zwykłego gniazdka - poprostu uruchomienia jakiś układ może nie wytrzymać.
doczytaj i sam bzdur nie pisz bo nie wypada takiemu użytkownikowi jak Ty z taką rangą wprowadzać w błąd. To że tak robisz świadczy niestety tylko na Twoją niekorzyść i dowodzi z trwogą Twojej niewiedzy (oczywiście jeśli chodzi o FIREWIRE)
Przecież to najzwyklejszy HOT SWAP i PLUG N PLAY
PLUG and PLAY dla Ciebie znaczy podłączyć na żywca? matko jedyna..... FIREWIRE obsługuje PLUG and PLAY ale w żadnym razie nie znaczy to że możesz pod prądem zapinać sprzęt. No zgroza świat informatyczny uległ zagładzie. Zawsze przeciwny byłem zanglojęszczaniu bo to prowadzi do takich właśnie sytuacji.
Problemy z chipsetami Firewire SĄ FAKTEM i niestety trzeba w nich przebierać - może bardziej to nie wina chipsetu co urządzenia bo jedne z danym chipsetem radzą sobie wyśmienicie a inne niestety nie.Za to kamery i dyski z kazdym z jakim się spotkałem działały bez problemu.
i to napisałem.... że wystarczy poczytać jaki chipset jest zalecany przez producenta (raczej prędkość jaką chipset obsługuje) i nie ma żadnych wtedy problemów. Kolego jeśli sterowniki albo coś innego zrąbie producent karty no to soooorrrryy ale to nie wina FIREWIRE. - Jak kapcia złapiesz to nie wina samochodu - jasne chyba nie?
Co do wersji to przeciez zaczęło się od 100 potem 200, 400 i obecnie 800p
i tu chociaż masz rację chodź nie do końca mnie zrozumiałeś. - W FIREWIRE pojawiają się chipsety i tak w 1394a prędkość do 400 w 1394b do 800 itd. Alle wersja chipsetu nie nie oznacza zmianę standartu tylko prędkości! to dwie inne rzeczy choć dla Ciebie może nie... i nie miejsce tu aby Ci to wykładać na czynniki pierwsze.
Co do napięcia to minusem jest że jest NIESTABILIZOWANE co może powodować niestabilność interfejsu zasilanego z FW(tyle że większość ma z tego powodu osobny zasilacz)
o napięciu to raczej wskazywałem (i tu mnie kolega totalnie nie zrozumiał) na napięcie akumulatora laptopa i napięcie FIREWIRE w laptopach. Zauważ że te "Droższe" laptopy dopiero mają firewire a wynika do niestety z budowy bardziej skomplikowanego zasilacza na płycie głównej. Zasilacza który musi zasilić firewire. Niestety te niedociągnięcia w projektowaniu wychodzą czkawką konsumentom a sprawa nie jest taka prosta - co widać chociażby w architekturach płyt stacjonarnych PC - tam też czasami pojawi się jakiś knot mimo że nieco łatwiej jest takową płytę projektować. Także zanim coś mojego podwarzysz to pierwsze przeczytaj ze zrozumieniem a dopiero wtedy WAL.
Co do danych to inaczej są przesyłane - leci piękny strumień bez żadnych spadków transferu co jest olbrzymim plusem zarówno przy kamerach jak i dyskach ale na popularnośc nie wpłynęło zapewne z powodu sporych opłat licencyjnych jak i ograniczeń zastosowań
zgoda - więc gdzie ta bzdura? to masz rację. prawa licencyjne zabiły niejedno dobre rozwiązanie w branży it
Co do zrzucania materiału to mozna to zrobic zarówno przez usb jak i esata - są inne złącza którymi można to zrobić bez wiekszych problemów więc firewire nie jest czymś co koniecznie musi istnieć
Tak? weź nie pisz pierdół. Kup Kamerę HD i zrzuć materiał rzeczywisty przez USB - no banialuk że wstyd. Kurcze, taką masz rangę że nie powinieneś sobie jej psuć takim postem. Wierzę że może coś pomyliłeś albo wkradł się błąd. Nie masz tu totalnej racji.
I firewire jak każdy inny format POTRZEBUJE KONTROLERA - nie potrzebuje hosta ale kontroler być musi...
boże... widzisz i nie grzmisz.... każde "peryferja" potrzebują kontroleraaaaaaa do pracy z kompem. Natomiast zadałem zagadkę ilu potrzebuje w zestawieniu z z nim USB - czytaj dokładnie i nie wykładaj czegośc co student 2 roku ma w paluszku a ja niestety stary facet już jestem. Podałem linka pod którym wiele rzeczy można sobie rozjaśnić. Zajrzyj, doucz się i dopiero wtedy piszz bo takimi postami robi się chaos na forum i ludzie już nie wiedzą jaka jest prawda.
A prawda jest jedna - oczywista oczywistość. FIREWIRE przy "mądrym" korzystaniu i zrozumieniu jest epokę przed USB
Pozdrawiam.