FireWire w nowych laptopach

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia
Re: FireWire w nowych laptopach

Post autor: Zbynia » niedziela 18 mar 2012, 10:57

Człowieku co ty za brednie wypisujesz?

NIGDY nie spaliłem nic na firewire podłączając na żywca ale takowe ryzyko istnieje zarówno w przypadku firewire jak i usb czy zwykłego gniazdka - poprostu uruchomienia jakiś układ może nie wytrzymać.

Przecież to najzwyklejszy HOT SWAP i PLUG N PLAY

Problemy z chipsetami Firewire SĄ FAKTEM i niestety trzeba w nich przebierać - może bardziej to nie wina chipsetu co urządzenia bo jedne z danym chipsetem radzą sobie wyśmienicie a inne niestety nie.Za to kamery i dyski z kazdym z jakim się spotkałem działały bez problemu.

Co do wersji to przeciez zaczęło się od 100 potem 200, 400 i obecnie 800.

Co do napięcia to minusem jest że jest NIESTABILIZOWANE co może powodować niestabilność interfejsu zasilanego z FW(tyle że większość ma z tego powodu osobny zasilacz)

Co do danych to inaczej są przesyłane - leci piękny strumień bez żadnych spadków transferu co jest olbrzymim plusem zarówno przy kamerach jak i dyskach ale na popularnośc nie wpłynęło zapewne z powodu sporych opłat licencyjnych jak i ograniczeń zastosowań

Co do zrzucania materiału to mozna to zrobic zarówno przez usb jak i esata - są inne złącza którymi można to zrobić bez wiekszych problemów więc firewire nie jest czymś co koniecznie musi istnieć

I firewire jak każdy inny format POTRZEBUJE KONTROLERA - nie potrzebuje hosta ale kontroler być musi

redman

Post autor: redman » poniedziałek 19 mar 2012, 08:47

...Człowieku co ty za brednie wypisujesz?

NIGDY nie spaliłem nic na firewire podłączając na żywca ale takowe ryzyko istnieje zarówno w przypadku firewire jak i usb czy zwykłego gniazdka - poprostu uruchomienia jakiś układ może nie wytrzymać.

doczytaj i sam bzdur nie pisz bo nie wypada takiemu użytkownikowi jak Ty z taką rangą wprowadzać w błąd. To że tak robisz świadczy niestety tylko na Twoją niekorzyść i dowodzi z trwogą Twojej niewiedzy (oczywiście jeśli chodzi o FIREWIRE)

Przecież to najzwyklejszy HOT SWAP i PLUG N PLAY

PLUG and PLAY dla Ciebie znaczy podłączyć na żywca? matko jedyna..... FIREWIRE obsługuje PLUG and PLAY ale w żadnym razie nie znaczy to że możesz pod prądem zapinać sprzęt. No zgroza świat informatyczny uległ zagładzie. Zawsze przeciwny byłem zanglojęszczaniu bo to prowadzi do takich właśnie sytuacji.

Problemy z chipsetami Firewire SĄ FAKTEM i niestety trzeba w nich przebierać - może bardziej to nie wina chipsetu co urządzenia bo jedne z danym chipsetem radzą sobie wyśmienicie a inne niestety nie.Za to kamery i dyski z kazdym z jakim się spotkałem działały bez problemu.

i to napisałem.... że wystarczy poczytać jaki chipset jest zalecany przez producenta (raczej prędkość jaką chipset obsługuje) i nie ma żadnych wtedy problemów. Kolego jeśli sterowniki albo coś innego zrąbie producent karty no to soooorrrryy ale to nie wina FIREWIRE. - Jak kapcia złapiesz to nie wina samochodu - jasne chyba nie?

Co do wersji to przeciez zaczęło się od 100 potem 200, 400 i obecnie 800p

i tu chociaż masz rację chodź nie do końca mnie zrozumiałeś. - W FIREWIRE pojawiają się chipsety i tak w 1394a prędkość do 400 w 1394b do 800 itd. Alle wersja chipsetu nie nie oznacza zmianę standartu tylko prędkości! to dwie inne rzeczy choć dla Ciebie może nie... i nie miejsce tu aby Ci to wykładać na czynniki pierwsze.

Co do napięcia to minusem jest że jest NIESTABILIZOWANE co może powodować niestabilność interfejsu zasilanego z FW(tyle że większość ma z tego powodu osobny zasilacz)

o napięciu to raczej wskazywałem (i tu mnie kolega totalnie nie zrozumiał) na napięcie akumulatora laptopa i napięcie FIREWIRE w laptopach. Zauważ że te "Droższe" laptopy dopiero mają firewire a wynika do niestety z budowy bardziej skomplikowanego zasilacza na płycie głównej. Zasilacza który musi zasilić firewire. Niestety te niedociągnięcia w projektowaniu wychodzą czkawką konsumentom a sprawa nie jest taka prosta - co widać chociażby w architekturach płyt stacjonarnych PC - tam też czasami pojawi się jakiś knot mimo że nieco łatwiej jest takową płytę projektować. Także zanim coś mojego podwarzysz to pierwsze przeczytaj ze zrozumieniem a dopiero wtedy WAL.

Co do danych to inaczej są przesyłane - leci piękny strumień bez żadnych spadków transferu co jest olbrzymim plusem zarówno przy kamerach jak i dyskach ale na popularnośc nie wpłynęło zapewne z powodu sporych opłat licencyjnych jak i ograniczeń zastosowań

zgoda - więc gdzie ta bzdura? to masz rację. prawa licencyjne zabiły niejedno dobre rozwiązanie w branży it

Co do zrzucania materiału to mozna to zrobic zarówno przez usb jak i esata - są inne złącza którymi można to zrobić bez wiekszych problemów więc firewire nie jest czymś co koniecznie musi istnieć

Tak? weź nie pisz pierdół. Kup Kamerę HD i zrzuć materiał rzeczywisty przez USB - no banialuk że wstyd. Kurcze, taką masz rangę że nie powinieneś sobie jej psuć takim postem. Wierzę że może coś pomyliłeś albo wkradł się błąd. Nie masz tu totalnej racji.

I firewire jak każdy inny format POTRZEBUJE KONTROLERA - nie potrzebuje hosta ale kontroler być musi...

boże... widzisz i nie grzmisz.... każde "peryferja" potrzebują kontroleraaaaaaa do pracy z kompem. Natomiast zadałem zagadkę ilu potrzebuje w zestawieniu z z nim USB - czytaj dokładnie i nie wykładaj czegośc co student 2 roku ma w paluszku a ja niestety stary facet już jestem. Podałem linka pod którym wiele rzeczy można sobie rozjaśnić. Zajrzyj, doucz się i dopiero wtedy piszz bo takimi postami robi się chaos na forum i ludzie już nie wiedzą jaka jest prawda.
A prawda jest jedna - oczywista oczywistość. FIREWIRE przy "mądrym" korzystaniu i zrozumieniu jest epokę przed USB

Pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 mar 2012, 15:57

usb potrzebuje tylko jednego kontrolera(a on może obsługiwać kilka urządzeń) ale dodatkowo potrzebuje hosta bo bez niego z niczym się nie dogada - ot inna architektura - obecnie 3.0 ma wiele poprawek co może wyjśc tylko na dobre - lata świetlne może i być za FW(i jest) ale nie to decyduje o popularności

o zasilaczach to już pojechałes po bandzie - znasz coś takiego jak PRZETWORNICA?chyba nie bardzo i to jedyne co jest potrzebne w tym wypadku - jeden malutki prosty układzik.Tu nie ma żadnej filozofii którą próbujesz dorabiać

Co do zrzucania materiału z kamery - żaden problem zrobic to przez usb(jesli kamera posiada) ale wygodniej przez firewire czy jakies camera link czy inne wynalazki - to żaden problem bo robi dokładnie to co ma robić - szybciej czy wolniej to już szczegół

Wszystko zależy od naszych mozliwości - nie każda kamera na usb jak i nie każdy komputer ma firewire - korzysta się z tego na co nam sprzet pozwala więc na nic twoje marudzenie w tym temacie

a co do problemów to poczytaj bo widzę że naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz - i nie chodzi o prędkość bo ta w większości wypadków to popularne 400 - chodzi o kompatybilnośc której nie zawsze udaje się zapewnić nawet na polecanym chipsecie - gdyby było tak pieknie jak opisujesz to tysiące ludzi nie miałoby z tym problemu

To tyle - również się dokształć

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 19 mar 2012, 18:38

Redman, za dużo teorii (czasem z pogranicza sci-fi ;)), za mało praktyki i doświadczenia. Nie skacz na ludzi tylko dlatego że jesteś fanboyem standardu FireWire. I żeby nie było - sam używam interfejsu FireWire i za nic bym nie wsiadł na USB, ale jestem obiektywny a nie ślepo zapatrzony. Świat leci do przodu i niestety było wiele standardów które swego czasu rządziły (ot choćby stareńki 3Dfx) ale przyszły nowe które z czasem zjadły te lepsze z racji popularności. Tak jest ze wszystkim.

Polecam również troszeczkę kultury - niby stary facet jesteś (tak piszesz) a skaczesz jak nastoletni troll na forum.

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » poniedziałek 19 mar 2012, 22:11

Panowie, spokojnie, czytam i nie wierze, popularność spora. Zaraz skoczycie sobie do gardeł ;) Niemniej jednak dużo się dowiedziałem z tego postu, za co Wam serdecznie dziękuje :).

Powrócę jednak do początku tego postu. Finalnie dotarło do mnie, ze w cenie dobrego laptopa, który posiada złącze FireWire kupię 2 dobre komputery stacjonarne. I tak finalnie sobie darowałem na tą chwilę komputer stacjonarny. Zebrałem trochę wiedzy przez ten czas i doszedłem do wniosku, że jak laptop to tylko Mac i tak też się stanie, ale jeszcze nie teraz. Na ta chwilę poskładałem sobie naprawdę dobrą budę za ½ ceny laptopa, którego już miałem kupić. Teraz mam pytanie do Was. Musze dokupić sobie jakaś kartę FireWire. Czy ma to znaczenie pod jakim złączem pracuje dana karta ? mam na myśli, którą kartę wybrać, czy pod PCI czy pod PCIEX ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 mar 2012, 23:48

Na jakim firewire pracuje twój interfejs?jak na 400 to PCI wystarczy jak wyzej polecam cos na pci express

chipset moze producent interfejsu polecił(testował) - ale to pytanie do producenta najlepiej kierować

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » wtorek 20 mar 2012, 01:14

Zbynia, mam zamiar podłączyć Saffire PRO 26 i/o

redman

Post autor: redman » wtorek 20 mar 2012, 09:12

...Zbynia, mam zamiar podłączyć Saffire PRO 26 i/o...

Tu masz linka i w tabelkach masz podane chipsety.
http://www.focusrite.com/answerbase/en/article.php?id=186

Przepraszam jeśli ton mojej wypowiedzi został źle odebrany ale nie pozwolę "aby białe zielonym nazywać a czarne brązowym.

Wybierz któryś z podanych tam chipsetów i będzie wszystko hulać - pod warunkiem że w kompie będzie wszystko cacy.

A i Broń Boże nigdy Saffira nie podłączaj włączonego. Zawsze podpinaj/odpinaj kabel na wyłączonym z prądu Saffirze

enjoy

już nie będe komentował czegoś co jest jasne - nie dla wszystkich jak widać.

pozdrawiam

redman

Post autor: redman » wtorek 20 mar 2012, 09:30

...
o zasilaczach to już pojechałes po bandzie - znasz coś takiego jak PRZETWORNICA?chyba nie bardzo i to jedyne co jest potrzebne w tym wypadku - jeden malutki prosty układzik.Tu nie ma żadnej filozofii którą próbujesz dorabiać

Co do zrzucania materiału z kamery - żaden problem zrobic to przez usb(jesli kamera posiada) ale wygodniej przez firewire czy jakies camera link czy inne wynalazki - to żaden problem bo robi dokładnie to co ma robić - szybciej czy wolniej to już szczegół
Wszystko zależy od naszych mozliwości - nie każda kamera na usb jak i nie każdy komputer ma firewire - korzysta się z tego na co nam sprzet pozwala więc na nic twoje marudzenie w tym temacie...

Małe ale - czy Ty wiesz co piszesz? Właśnie wykazałeś się maximum niewiedzy. Mam do Ciebie szacunek - ale będę miał jeszcze większy jak przyznasz się do fatalnej pomyłki - zrzuć materiał z kamery HDV lub nawet DV lub nawet Digital8 za pomocą USB (które notabene tam jest ale służy tylko do zrzucania zdjęć) w bezstratnej jakości a NOBLA - powtarzam, Nobla DOSTANIESZ. Owszem zrzucisz ten materiał ale jak zobaczysz jakość jego to zrozumiesz dlaczego FIREWIRE jest górą.
Mam nadzieję że twoja muzyka tak nie brzmi jak video z USB (nie piszę tu o video zapisywanych w kamerze na kartę lub HDD).
Pozdrawiam Cię Zbynia i myślę że tylko pomogłem i wyciągniesz dobre wnioski.

enjoy

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 mar 2012, 10:39

Zapominasz że są też różne kamery i różne podejście do tematu - niektórzy pozwola na zrzucenie normalnego materiału, niektórzy na skompresowany inni na klatki a jeszcze inni tylko zdjęcia z dodatkowej karty SD(do której z kolei przez FW nie ma dojścia)

Wszystko zalezy od podejścia producenta na co wpływu nie mamy a jak napisałem - korzystac możemy z tego co jest w miarę naszych mozliwości

a obecnie?coraz częsciej korzysta się z aparatów mających bardzo zbliżona jakość(a w przypadku niektórych nawet wyższą niż wiele kamer)

Nie ma sie co rozwodzic bo nie ma nad czym - setki razy powtarzałem że zanim  ktoś kupi sprzet niech zawita na stronę producenta a tam dowie się wszystkiego na dane tematy

ODPOWIEDZ