...
Witam.
Chciałem już dzisiaj kupić laptop, jednak nie byłem pewny do końca co do tematu. W obecnych laptopach raczej już się nie montuje portu FireWire. Wybrałem sobie Dell XPS L702x, nie posiada on ani FireWire, ani możliwości podłączenia Express Card z takim złączem. Znajomy podsunął mi linka z opcją, że można FireWire 400 puścić przez USB 2.0 bądź 3.0. Czy to prawda ? Posiadam interfejs Focusrite Saffire Pro 26 i/o. Czy możecie pomóc w jakimś rozwiązaniu dla w/w laptopa i interfejsu ?
Pozdrawiam....
Bzdura - FW jest obsługiwany przez specjalny kontroler podłączony bezpośrednio do płyty głównej lub obsługiwany poprzez złącza PCI/ExpressCard (czyli PCIe). Jakkolwiek czysto teoretycznie taka przejściówka mogła by działać (biorąc pod uwagę jakiś zmyślny chiński kontroler i stosunkowo nieduże paczki danych - chociaż sposób w jaki działa FireWire jest odmienny od USB) dla jakiegoś prostego interfejsu 2-kanałowego, o tyle do kombajnów multi i/o - nie ma szans.
Rzeczony laptop faktycznie nie posiada złącza FireWire ani ExpressCard. Wniosek? Jeśli chcesz korzystać z tego interfejsu to wymień laptopa, bo na tym to sobie odpalisz Skyrima co najwyżej.
Swoją drogą - czy ktoś wie czy są już jakieś sensowne interfejsy multi i/o pod USB 3.0? Czuję że FireWire za parę lat to będzie tak samo rzadki widok jak złącze RS232 w laptopie ;).