Patchmix DSP - konfiguracja mikrofonu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sewek
Patchmix DSP - konfiguracja mikrofonu

Post autor: Sewek » piątek 02 mar 2012, 16:24

Witam !

Posiadam interfejs audio emu1616 i mam problem ze skonfigurowanie mikrofonu RODE NTK. Podłączyłem go do wejścia Mic A w interfejsie tylko, że nie mam już pomysłu co zrobić, żeby mi go wykryło, bo póki co, wskaźniki w Patchmix DSP skaczą gdy coś mówię do niego (na hardware diody się nie święcą), ale gdy chce coś nagrać przykładowo w CEPie to twierdzi, że nie znajduje urządzenia. Tworzę osobnego stripa w Patchmixie i próbowałem już wielu rzeczy, ale dalej nic. Liczę na waszą pomoc, bo nie daję sobie z tym rady !

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PS Czytałem instrukcję, ale dalej nie mogę rozwiązać problemu.

Zbynia

Re: Patchmix DSP - konfiguracja mikrofonu

Post autor: Zbynia » piątek 02 mar 2012, 22:29

Dwie mozliwości:

-send to WAVE na kanale MIC A (bo cooledit na takich sterownikach pracuje - swoją droga pozbądź się go - jest zbyt przestarzały do wygodnej pracy)

-send to WAVE na wysyłce AUX 1 (potem ustawiasz na kanale MIC A AUX1 na zero i na kanale AUX1 send na zero)

w Track Properties ustawiasz jako input EMU Wave bodajże(czy jak to będzie nazwane) i nagrywanie jako MONO

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » piątek 02 mar 2012, 22:36

Przede wszystkim dobrze by było, gdyby Twój DAW wykorzystywał sterowniki ASIO. Wtedy na stripie mikrofonu dodajesz SEND i wybierasz np. HOST ASIO IN 1/2. Jak dodasz taki send, to uruchamiasz swoją aplikację DAW i jako źródło nagrywania dla danej ścieżki wybierasz właśnie to ASIO 1/2. Musi działać. Jest opisane w manualu, są przygotowane też przykładowe szablony sesji dla PatchMixa.
Jeśli nie zadziała, to próbowałbym szukać przyczyny w sterownikach.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 mar 2012, 23:53

Na zwykłych sterownikach też działa bezproblemowo - ale ASIO to podstawa - cool edit to zabytek - pewnie lepszy DAW miałes z karta dostarczony więc dziwie się że się męczych coolem(już cool nie jest od dekady)

Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek » sobota 03 mar 2012, 20:06

...
Na zwykłych sterownikach też działa bezproblemowo - ale ASIO to podstawa - cool edit to zabytek - pewnie lepszy DAW miałes z karta dostarczony więc dziwie się że się męczych coolem(już cool nie jest od dekady)...

Tak, mam DAWy dołączone, ale chciałem po prostu zobaczyć jak działa, nawet na windowsowym rejestratorze dźwięku. Nie wykrywa mi tego mikrofonu w "urządzeniach do nagrywania". Zrobiłem tak jak poleciłeś
Zbynia i dalej nie działa, a drugiej twojej podpowiedzi do końca nie zrozumiałem, możesz trochę jaśniej?

VanChesco jak rozwiążę ten problem to myślę, że o to jak ustawić w DAWie będę się pytał później.

Tutaj wrzucam screena jak to wygląda u mnie i jak włączam jakiś gotowy szablon z DSP to nie mam dźwięku, pokazuje mi jakby microdock był odłączony i muszę przywrócić ustawienia fabryczne.

http://img846.imageshack.us/img846/2365/dsp1.jpg

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 mar 2012, 20:26

A jakim prawem ma ci wykrywać mikrofon?

Tego już nie robi wiele kart zintegrowanych w płytach głównych

Jak wejdziesz sobie w panel sterowania->dźwięk->nagrywanie to masz EMU WAVE (jedyne wejście dźwięku dla zwykłych sterowników w przypadku karty EMU)

i to jest właśnie to wejście dźwieku i TO wejście wybierasz (zapewne będzie się nazywac EMU E-DSP coś tam) w każdym programie i tyle

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 mar 2012, 20:28

ps.Szablon jest ok - i na nim widać że microdock jest podłączony - oczywiście wybierasz dla swojego modelu karty?

Jak pewnien nie jestes to stwórz swój

Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek » sobota 03 mar 2012, 21:15

...
A jakim prawem ma ci wykrywać mikrofon?

Tego już nie robi wiele kart zintegrowanych w płytach głównych

Jak wejdziesz sobie w panel sterowania->dźwięk->nagrywanie to masz EMU WAVE (jedyne wejście dźwięku dla zwykłych sterowników w przypadku karty EMU)

i to jest właśnie to wejście dźwieku i TO wejście wybierasz (zapewne będzie się nazywac EMU E-DSP coś tam) w każdym programie i tyle...

Właśnie problem w tym, że nic tam nie mam, piszę jedynie "Nie zainstalowano żadnych urządzeń audio." Dopiero w zakładce odtwarzanie mam "Głośniki E-MU E-DSP Audio Processor (WDM)".

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 04 mar 2012, 02:12

To zainstaluj poprawnie sterowniki

Nigdy z EMU nie miałem takiego problemu począwszy od XP na win7 kończywszy

Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek » niedziela 04 mar 2012, 11:51

...
To zainstaluj poprawnie sterowniki

Nigdy z EMU nie miałem takiego problemu począwszy od XP na win7 kończywszy...

Wydaje mi się, że dobrze zainstolowałem, ale spróbuje.
Mam pytanie - na zasilaczu od RODE przełącznik powinien być przełączony na ground czy lift? 

http://instrumentyklawiszowe.pl/towary/15991.jpg 

ODPOWIEDZ