Preamp pod mixer czy przesiadka na interface
"Relatywnie niską cenę uzyskano przenosząc produkcję do Chin, rezygnując z wyjścia cyfrowego w standardzie i.."
to ma to wejście cyfrowe czy nie ;p bo ja nie widzę.
a ty Marc jaki byś polecał mi kupić interface ? Powiedzmy do 1500zł
Re: Preamp pod mixer czy przesiadka na interface
hmm... tak sobie myślę, że skoro jesteś przyzwyczajony do swojego mixera i nagrywasz tylo wokal - to moze kup po prostu dobry przedwzmacniacz i dobry mikrofon - podłącz to do swojego Emu, a miksera używaj tylko do odsłuchu - wtedy w tańszej wersji wykorzystasz prztworniki swojego Emu - w tej klasie cenowej ponoć nie takie złe...
[addsig]
Gasiu
Nie zawracałbym sobie głowy preampem - zacznij od odsłuchów a dopiero potem dobry interfejs z przyzwoitym wbudowanym preampem
- Marc.The.Drummer
- Kontakt:
a ty Marc jaki byś polecał mi kupić interface ? Powiedzmy do 1500zł...
Ja nic nie polecam nigdy nikomu. Z tego względu że kazdy chciałby co innego. Sam najlepiej wiesz czego potrzebujesz a ja nie. Ja mógłbym polecic tobie Focusrite Saffire na FireWire ale co z tego jak ma on tylko 2 wejscia i 8 wyjsć. Więc mając juz wiedze czego potrzebujesz porozglądaj się za testami, opiniami [gearslutz.com, dzwiek.org, 0db.pl, e-muzyk.pl] popytaj w sklepach [na www.thomann.de masz fajna wyszukiwarke gdzie podajesz ile wejsc potrzebnych tobie, phantomow do mikrofonow, wyjsc, MIDI itp itd] ogólnie mozliwosci masz pełno. Testy są o niebo lepsze i pokazują tobie realny obraz interfejsu niz opinia użytkownika XYZ z jakiegos forum.
Zajrzyj tu:
http://e-muzyk.pl/multi-testy-muzyczne-mainmenu-38/37-multitesty-karty-dzwiekowe/165-multitest-kart-dfwiwych-pomiary
na szybko co znalazlem to np. Sonifex REDBOX RB-DMA2 - tylko ta cena.....
póki co ta opcja jest najlepsza, nie rozstawałbym się z tym mikserem, wydał bym pieniądze tylko na preamp i może jeszcze starczyło by na monitory jakieś używki krk rp5. Tylko właśnie !? Bo jak już zrozumiałem ten mikser wprowadza swoje zniekształcenia i czy po podpięciu pod niego takich monitorów będę też tracił na ich jakości przez ten mikser?
Jeszcze coś, ostatnio rozmawiałem ze znajomym który pracuję w jedynym profesjonalnym studio u nas w mieście i mówił ze ostatnio kupili preamp własnej roboty za 1500zł, składany na świetnych częściach przez jakiegoś kolesia, nie wiem kto to ale na pewno by nie ryzykowali kupując od jakiegoś łaka ;p koleś składa czasem coś takiego po znajomości, nie zajmuje się handlowaniem czymś takim ma swoje źródła zarobku. Co myślicie o tym ?
Spdif jest zarówno optyczny jak i elektryczny...do dokładnie to samo - różnica tylko w nośniku
Zacznijmy od tego - w jakich warunkach nagrywasz?bo jak w "szafie" to naprawdę nie widzę nic innego jak kupic dobry interfejs i pozbyc się miksera preampów i innych zbędnych elementów
I jak pisałem - -przestań czarowac tylko zacznij od odsłuchów bo gadasz cos o zniekształceniach a nie masz nawet dobrego odsłuchu
W najbliższym czasie do dyspozycji będę mieć dwa pomieszczenia, jakieś 7m2 każde. Znajomy ma załatwić tam kogoś kto się naprawdę zna na akustyce aby wygłuszyć odpowiednio pomieszczenie.
Monitory jak najbardziej zakupie, jak już mówiłem będę celować pod użwki KRK pr5 ale tylko czasem są na allegro.
planowałem zakupić tymczasowo Samson M4a dopóki nie uzbieram na coś porządniejszego. Ale jednocześnie wiem że nie ma najmniejszego sensu kupować najtańszych monitorów. Choć mimo wszystko chyba lepsze to niż denon 250II + Tannoy M1.
Może zrobię też tak że sprzedam cały obecny odsłuch i wtedy starczyło by na monitory jakieś używki. Aczkolwiek coś w domu musi zostać do "słuchania" muzyki ;)
Najbardziej odpowiada mi opcja Isa One podpięty cyfrowo pod emu 0404. Używka powiedzmy 1000-1300zł. bluebird, oktava, czy tam rode nt2-a około 700zł używka, sprzedać AKG preception 120 za jakieś 250zł, naciągnąć trochę budżet i starczyło by na monitory używki.
A co do interfaceów do 1500zł to z tego co wiem ciężko o dobry preamp taki jak choćby Isa One czy gap pre 73
Rany człowieku ale czarujesz....7m kw. na wokal to bardzo ale to bardzo mało...isa w niczym tu nie pomoze
Kup odsłuchy i zostań narazie przy tym co masz - z pomieszczenia 7 m kw. i tak cudów nie uzyskasz (i z tego mikrofonu)
Pomijam już fakt że pomieszczenie na odsłuch o tak malej kubaturze też jest tragiczne - lepiej miec jedno 14metrów i nagrywać z odsłuchem słuchawkowym atak biedny wokalista po pół godzinie zwyczajnie się udusi