Preamp pod mixer czy przesiadka na interface

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wesley
Preamp pod mixer czy przesiadka na interface

Post autor: Wesley » środa 22 lut 2012, 00:11

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest sens kupowania osobnego preampu np. GAP pre-73 i podłączanie go pod obecny mixer Soundcraft compact 4 ? Czy sama jego obecność pomimo nie używania już jego preampów pogorszy jakość ?

Jeśli tak to czy jedynym sensownym w tym przypadku wyjściem jest przesiadka na interface ?

Nagrywam na Akg Perception 120 + Soundcrat compact 4 + emu 0404

Bardzo przywykłem do tego miksera, wykorzystuję go praktycznie w 100% a patrząc na interfacey do 1000zł widzę tylko małe skrzyneczki z małą ilością wyjść oraz brakiem potencjometrów na nich, do tego większość ma tylko jedno gniazdo słuchawkowe. ;/

Często się zdarza że zjawiają się goście z gramofonami, samplerem, piecykiem, laptopem, albo Bóg wie czym jeszcze,  i ledwo co mieścimy się wtedy na tym małym mikserze, do tego dochodzą jeszcze monitory studyjne, mikrofon, oraz wzmacniacz z klasycznymi kolumnami, i jak ja to wszystko podłącze pod interface za powiedzmy tysiąc złotych?

Większe interfacey są naprawdę drogie jak na moją kieszeń, a jeśli chodzi o ilość kanałów to potrzebny mi jest tylko jeden, nagrywam sam wokal a większe interfacey mają nawet po 8 kanałów, gdzie mi to nigdy się nie przyda :(

chciałem kupić używany Golden Age Project pe -73 i do tego mikrofon blue bluebird i zamknąć się w 2000zł ale coś czarno to widzę :(

Zbynia

Re: Preamp pod mixer czy przesiadka na interface

Post autor: Zbynia » środa 22 lut 2012, 02:39

A coś pokroju EMU 1616m?wiem jedno wyjście słuchawkowe - ale porządne preampy i jakieś mozliwości rozbudowy

Wesley

Post autor: Wesley » środa 22 lut 2012, 03:43

e-mu.... żywię urazę po przebojach z 0404 na windows7, zawieszkami i tym nieszczęsnym oprogramowaniem którego nienawidzę ;p Aczkolwiek poczytałem o tym chwile teraz i faktycznie dobre preampy.

A co byś powiedział o Focusrite Saffire albo Scarlet?

Focusrite Saffire PRO 24 DSP jest na allegro i ma 2 wyjścia słuchawkowe ;>

I jak duża jest różnica w jakości preampów pomiędzy SC4 a takim Focusrite Scarlett a między Scarlett a powiedzmy ISA One albo GAP pre 73 ( wiem trochę banalne pytanie ale musi mi to ktoś wreszcie zobrazować, od lat czytam tu i tam jakie to super są preampy w compact 4 ale jak to się ima do np. takiego Scarlett :)

I co ty byś zrobił na moim miejscu mając taki setup:
akg perception 120, Soundcraft compac4, emu 0404, i brak monitorów studyjnych a tannoy m1 a dysponując budżetem max 2000zł ?

Miło że taki "wyjadacz" EiS ma jeszcze siłę na podpowiadanie laikom :)

Pozdrawiam serdecznie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 22 lut 2012, 08:28

Zakupiłbym dobre monitory a potem wymieniłbym kartę na choćby EMU1212m by mieć wejścia i wyjścia symetryczne (nie wiem o jakich problemach piszesz - nigdy nie miałem z EMU problemów a tym bardziej na WIN7 gdzie EMU spisuje sie elegancko)

Wesley

Post autor: Wesley » środa 22 lut 2012, 12:44

nie wiem jak wyższe modele lecz e-mu 0404 nie ma wsparcia ze sterownikami pod win7 i tu zaczynaja sie problemy. W każdym bądź razie zacznę się zastanawiać nad monitorami, poszukam używek KRK RP 5, może coś się uda znaleźć.

trochę blady jestem, co mi dadzą wyjścia symetryczne?
jakie jeszcze interfacy mają tak dobre preampy jak to Emu 1616
I czy duża jest różnica pomiędzy preampami w SC4 a takimi w interfaceach za paręset złotych? Czy może jednak to wszystko idzie z jednej fabryki i nie ma co liczyć na odczuwalną różnice? Na pewnym forum ktoś strasznie wbijał mi do głowy że SC4 to totalny badziew i nie nadaje się do niczego.

Wesley

Post autor: Wesley » środa 22 lut 2012, 15:38

Wyczytałem że Emu 1616 i te preampy to zagranie czysto marketingowe i że cała elektronika wokół jest lipna, i finalnie tyłka nie urywa ;p

No co ja mam zrobić?

Kupienie gap pre 73 pod mikser mija się z celem bo mikser i tak wprowadzi swoje szumy i zniekształcenia.

Preampy w interfaceach do 1000zł za dużo się nie różnią, a do 2000zł to te same urządzenia tylko z większa ilością wyjść i kanałów.

Kupowanie interfaceu za 1k a następnie dokupywanie osobnego preampu typi Isa one czy pre 73 to jedyne rozwiązanie?

A te interfacey nie będą i tak wprowadzać swoich zniekształceń jak ten mikser??

Proszę o pomoc.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 22 lut 2012, 16:04

Nie czytaj debilizmów od debili - to samo jest w emu 1820m i napewno nie jest to zagranie marketingowe jak i nie ma tam lipnej elektroniki - w swojej cenie to jedna z lepszych kart

ale fakt sterowniki do win7 tylko w wersji beta za to spisują się perfekcyjnie

http://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=95146&h=13

tu masz sterowniki i z emu1212m jak i 1820m działają perfekcyjnie

nie widzę problemu żeby nie mogły perfekcyjnie działac z emu0404(i nie słyszałem o problemach)

Wesley

Post autor: Wesley » czwartek 23 lut 2012, 15:06

A jeśli kupiłbym focusrite saffire pro 24 a z czasem ISA One albo Pre 73 miało by to ręce i nogi?

Czy żeby używać odpowiednio zewnetrzych preampów potrzebny jest konkretny interface ?

Czy jeśli miałbym emu 1616a czy tam focusrite a z czasem kupil jakis naprawde dobry zewnetrzy preamp to traciłbym na jakości przez średnie interfacey ? Jak w przypadku podłączenia preampu pod mikser ?

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 23 lut 2012, 15:39

ISA one byłoby fajnym wyborem bo byc podłaczył przez cyfre [spdif] do interfejsu przez co omijasz wszelkie szumy itp jakie oferuje przetwornik ;)

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 23 lut 2012, 15:40

Albo przez ADAT. Tez dobre rozwiazanie

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

ODPOWIEDZ