Notebook PC z chipsetem FireWire TI
[addsig]
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Notebook PC z chipsetem FireWire TI
...Czy ktoś z forumowiczów zan przykład nowego notebooka PC z chipsetem FireWire Texas Instruments? Przewertowałem sieć i nie moge takiego zanleźć... ...
A czy to koniecznie musi być TI? Czasy kiedy tylko na nim wszystko dzialalo poprawnie mineły. Osobiście nie spotkałem na dniach jeszcze booków z tym chipsetem...
Niestety w wiekszości wypadków pozostaje ci wybrac kilka laptopów a potem szukać na stronach producentów wzmianki o chipsecie(na przykład przeglądając sterowniki do FW bo nie zawsze taka informacja jest dostępna)
[addsig]
[addsig]
[addsig]
- Soundscape
- Kontakt:
...Troszke jestem uparty, ale ma ktoś z Was laptopa PC z chipsetem firewire Texas Instruments? ...
Pfff, faktycznie nieciekawie (odpowiedź na poprzedniego posta). Rozumiem, że przejście na inny interfej (nawet USB) nie wchodzi w grę?
Polecam wątek:
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/126877-laptop-brands-use-texas-instruments-firewire-chipsets.html
Od siebie dodam że sprawa nie jest tak prosta - jak wynika z poprzedniego wątku, mogą być dwa różne laptopy z tym samym chipsetem i jeden chodzi ładnie, drugi robi problemy - reguły nie ma. Pewnym ułatwieniem w znalezieniu chipsetu będzie znalezienie laptopa z takowym- przykładowo wymieniony w w/w poście HP nc8430 - po krótkim dochodzeniu posiada chipset płyty głównej Intel 945PM. Stawiam oszczędności z książeczki SKO że jest duże prawdopodobieństwo iż na tych konstrukcjach są seryjnie dawane chipsety FW (są one w laptopach zintegrowane z płytą główną). Ja osobiście posiadam Intel 965 gdzie króluje RICOH z którym osobiście nie mam problemów - ale też i kupowałem interfejs i laptop w jednym czasie i świadomy problemów, spasowałem dobry zestaw który chodzi do dziś. Niestety - producent mojego interfejsu nie przewidział sterowników pod Win7 64 i jestem "przykuty" do XP 32 - ale to inna historia ;).

[addsig]
I pytanie w czym problem - kamery na firewire działaja na byle czym podobnie jak dyski...wychodzi na to że producenci interfejsów w tyłku maja poprawne opracowanie sterowników(to mnie akurat jakoś nie dziwi)