Core i7 - czy warto?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Robix
Re: Core i7 - czy warto?

Post autor: Robix » niedziela 05 lut 2012, 23:53

...dr_After

Dokladnie! I twój przyklad dobitnie pokazuje, ze 1 procesor to moze byc malutko.

Caroozo

A mnie chodzilo o optymalizacje projektu - nie zrozumielismy sie ;)
Kolega zapytal o procesor do zastosowan muzycznych i podalem mu przyklad. Sharc to tez procesor, ktorego moc obliczeniowa mozemy wykorzystac do poszczegolnych wtyczek. ...

No tak, ale gdy pada pytanie Intel czy AMD no to chyba nie chodzi mi SHARC, który jest na inną platformę. W ten sposób można wypisywać w ogóle jakie są rozwiązania audio na rynku, a nie o to przecież chodziło.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 05 lut 2012, 23:55

A mnie chodzilo o optymalizacje projektu - nie zrozumielismy sie ;)

Jedno słowo, wiele znaczeń;). Fakt - pewne sztuczki, jak np. zamrażanie ścieżek jest fajne, o ile nic przy nich potem nie dłubiesz, jednak uwierz że kiedyś tylko tak się pracowało - robiło się downmix np. perkusji jako wave stereo i potem dodawało kolejne ścieżki. Na trzymanie surowej sesji w RAMie, a dogrywaniu sampli/instrumentów VST w czasie rzeczywistym na raz nikt nawet nie marzył...

Kolega zapytal o procesor do zastosowan muzycznych i podalem mu przyklad. Sharc to tez procesor, ktorego moc obliczeniowa mozemy wykorzystac do poszczegolnych wtyczek. ... 

Dokładnie tak - nie tylko wykorzystywane były w SCOPE, ale również w Creamware NOAH, Creamware ASB, a i podejrzewam że Plugiator też z nich korzysta. Jednak procesor DSP jest wyspecjalizowanym układem - najczęściej tylko do użytku dla jednej stajni developerskiej.

Awatar użytkownika
superiodiz

Post autor: superiodiz » poniedziałek 06 lut 2012, 00:34

Robix

Tak. Widzialem testy poszczegolnych procesorow AMD i Intel. Byly one testowane pod wzgledem wydajnosci pod roznym wzgledem, brakowalo mi jednak w nich testow dot. mocy obliczeniowej do zastosowania audio. Owszem, widzialem taki test ale na latencje, a nie o to mi zupelnie chodzilo (co nie oznacza, ze to rowniez wazna kwestia). Chcialem sie upewnic, czy tylko wzrost czestotliwosci taktowania procesora wplywa na moc obliczeniowa do zastosowan audio, czy rowniez inne czynniki. Bo jesli tak, predzej bym sie zdecydowal na AMD niz na Intela bo po zsumowaniu Ghz okazuje sie, ze AMD jest mocno do przodu.

Carozzo

Nie mowiac juz o tym, co dzialo sie kiedys tam kiedys...co nie zmienia faktu, ze z biegiem czasu, a wiec i wzrostu mocy, pojemnosci RAM'u itd. komfort pracy znacznie sie polepszyl.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 06 lut 2012, 09:07

Co do freeze przeciez teraz ta funkcja to wypas - mrożenie i odmrażanie to chwila - naprawdę nie widze problemu

Co do Sharc - te DSP to tak naprawdę w pełni programowalne procki - mozna na nich wszystko ale obecnie ich moc...

Dlatego aż się dziwię że nie wykorzystane są GPU o czym kolega wspomniał wyżej.Mam takie HD6850 które ma bardzo dużo mocy gotowej do spożytkowania :).Na pewno znacznie lepsze rozwiązanie niż Sharc.

No i taniej oraz prościej zbudować bardzo wydajny sprzęt.Wsadzić i7 na 2011 do tego dwie wydajne karty graficzne i żaden projekt nam nie podskoczy :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 06 lut 2012, 09:45

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 06 lut 2012, 09:48

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 06 lut 2012, 10:08

...
Robix

Tak. Widzialem testy poszczegolnych procesorow AMD i Intel. Byly one testowane pod wzgledem wydajnosci pod roznym wzgledem, brakowalo mi jednak w nich testow dot. mocy obliczeniowej do zastosowania audio. Owszem, widzialem taki test ale na latencje, a nie o to mi zupelnie chodzilo (co nie oznacza, ze to rowniez wazna kwestia). Chcialem sie upewnic, czy tylko wzrost czestotliwosci taktowania procesora wplywa na moc obliczeniowa do zastosowan audio, czy rowniez inne czynniki. Bo jesli tak, predzej bym sie zdecydowal na AMD niz na Intela bo po zsumowaniu Ghz okazuje sie, ze AMD jest mocno do przodu.

Mi się wydaje, że nie tylko wzrost częstotliwości taktowania. Z resztą masz testy wydajnościowe, nic więcej nie trzeba dodawać. Zrobisz jak chcesz. Ja szczerze mówiąc jestem za i7. Przynajmniej na chwilę obecną.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 06 lut 2012, 12:31

...
Dlatego aż się dziwię że nie wykorzystane są GPU o czym kolega wspomniał wyżej.Mam takie HD6850 które ma bardzo dużo mocy gotowej do spożytkowania :).Na pewno znacznie lepsze rozwiązanie niż Sharc.
...

Już wielokrotnie zadawałem sobie to pytanie. I pewnie problem leży w przepisaniu, lub konstruowaniu oprogramowania na nowo. A firmy są pewnie bardzo przywiązane do swoich obecnych kodów i szkoda im kasy na inwestowanie w niepewny i trudny temat. 

Prównując możliwości GPU i CPU trzeba przyznać że taka góra mocy która się marnuje to aż wstyd (ze tylko do gier tak defacto). Chociaż widać że nadal nie każda branża jeszcze używa GPU w swoich programach. Nawet takie aplikacje jak Lightwave ma z tym problem. Chociaż pewnie nastąpi to predzej niż w aplikacjach audio. 

Ja natomiast nadal zastanawiam się jak to jest z tą mocą CPU. Niegdy jeszcze nie udało mi się zarżnąć Phenoma II 965 BE. O ile sesja wykazuje poziom DSP w aplikacji na poziomie 100% to CPU realnie jest obciążony nie więcej niż 50-60% (w menagerze zadan).   Pewnie chodzi o to że różnej maści wtyczki nie rozkładają obciążenia rownomiernie na rdzenie i asynchroniczna praca wypelnia bufor latencji , przez co zostaje duzo wolnej mocy a sesja się zacina.  Hmm...

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 06 lut 2012, 12:53

Już wielokrotnie zadawałem sobie to pytanie. I pewnie problem leży w przepisaniu, lub konstruowaniu oprogramowania na nowo. A firmy są pewnie bardzo przywiązane do swoich obecnych kodów i szkoda im kasy na inwestowanie w niepewny i trudny temat. 

Na pewno trzeba będzie przepisać kod, ale nie wykluczone że mogą pojawić się "dekodery" czy też implementatory które wspomogą mocą GPU soft przeznaczony na zwykłe CPU. Nie wydaje mi się że jest to niepewny temat - CUDA funkcjonuje od czasów GF 8 Series, czyli już parę lat, działa na podstawie języka C, biblioteki są dostępne od dawna, jest dużo firm z doświadczeniem w tej materii.

Śmiem twierdzić że pierwsze zespoły developerskie, które opracują sposób w jaki zaprzęgnąć karty graficzne do pracy w dziedzinie audio, zbiorą śmietankę z tortu - poza paroma wtyczkami jest to dziewiczy grunt. A przypominam że układy graficzne są relatywnie tanie i praktycznie każdy nowszy komputer posiada coś sensownego na pokładzie - czemu by więc tego nie wykorzystać? Nie mówiąc już o wykorzystaniu dobrej klasy kart w trybach SLI/CrossFire, gdzie można zaprzęgnąć do 3 kart graficznych - tu już rodzi się problem jak efektywnie wykorzystać tą wielowątkowość, rozbitą na idące w tysiące rdzeni...

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 06 lut 2012, 18:27

Stestowałem ten programik do którego dałem linka i z ta mocą GPU cos jest nie tak - mianowicie obciążenie wyszło średnio 12% więc dość sporo jak na tak wydajny układ.Mam Virtu ale wyłączone w biosie bo sprawdziłbym jak się zachowuje zintegrowany GPU w intelu (HD3000).

W zasadzie mógłby ktoś zrobić prosty rack VST działający tylko na 
GPU w którego zapięłoby sie zestaw wtyczek...tylko ta latencja(przy testach musiałem z 4 zwiekszyć na 10 bo były dropy) 

potencjał jest

ODPOWIEDZ