Core i7 - czy warto?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Core i7 - czy warto?

Post autor: Zbynia » niedziela 05 lut 2012, 21:44

Optymalizacja nie polega na obniżaniu jakości - nawet o tym nie myślałem!!

Poprostu nie pchać wtyczek na łapu capu - tylko tam gdzie jest sens ich używać ale tam gdzie to nie zrobi różnicy można zastosować lżejszą wtyczkę....dla sladów instrumentalnych(vsti) stosować freeze (genialne rozwiązanie) itp.

Bo takto można co roku zmieniać procesor i narzekać że mocy wciąż brakuje.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 lut 2012, 21:48

ps.jedni zrobią program i poleci nawet na win98 a inni zrobią kombajn i napiszą core i5,8GB ram 1TB HDD DX11 compatible graphics card with 2GB VRAM i mają gdzieś czy ktoś to odpali czy nie :)

jak nieodpali to niech szoruje do sklepu po nową rakietę :)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 05 lut 2012, 22:10

...
ps.jedni zrobią program i poleci nawet na win98 a inni zrobią kombajn i napiszą core i5,8GB ram 1TB HDD DX11 compatible graphics card with 2GB VRAM i mają gdzieś czy ktoś to odpali czy nie :)

jak nieodpali to niech szoruje do sklepu po nową rakietę :)...

True, true... Ale ja rozumiem jeszcze jak soft ma zwiększone wymagania - w końcu rynek HW musi się napędzać żeby Kowalski musiał wymieniać podzespoły co rok/dwa bo komputer "jest już za stary"...

Niestety jednak plagą stało się wydawanie oprogramowania "na szybkiego" z masą bugów - i wszelkie nowe wersje, patche, łatki itd, a co za tym idzie, dolary...:) Nie do pomyślenia jeszcze parę(naście?) lat temu. Czekać tylko aż do smartphone'ów będą wychodzić cotygodniowe aktualizacje czy krytyczne łatki...:)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 05 lut 2012, 22:11

...Kyle

Wlasnie nad takim rozwiazaniem mysle, co prawda o reszte rzeczy bede musial sie dowiedziec sam jednak zastanawia mnie czy programy, ktore obsluguja procesory wielordzeniowe, obsluguja rowniez platformy
wieloprocesorowe.

Borix

Testy przeprowadzane pod wzgledem wydajnosci pokazuja, ze niektore procesory inaczej sprawdzaja sie w poszczegolnych zastosowaniach i nie prawda jest, ze nie ma czegos takiego jak procesor do zastosowan
graficznych czy muzycznych.

To podaj mi proszę z łaski swojej jakie procesory są specjalnie do zastosowań muzycznych, bo sam chętnie takiej wiedzy zaczerpnę na przyszłość.:)

Zbynia

Czy poprzez poprawna prace uwazasz stosowanie nizszej jakosci procesorow? A nie uwazasz, ze w niektorych sytuacjach optymalizacja jest wrecz niemozliwa? Chyba nie musze podawac przykladow....

W takim razie po co się pytasz nas, tu na forum, skoro od każdego z nas wiesz wszystko lepiej? My już Tobie poradziliśmy co można wybrać, teraz musisz się zastanowić co dla Ciebie jest najodpowiedniejsze (każdy ma inne wymagania, z innych wtyczek czy sprzętu korzysta, itp.) pod względem wymagań, ale również i zawartości kieszeni, bo akurat przy takich rzeczach jest się najłatwiej niepotrzebnie spłukać :).

jak nieodpali to niech szoruje do sklepu po nową rakietę :)

A czy to musi być kombajn, aby był bardzo wymagający? Właśnie o to mi chodziło kilka postów wyżej, że producenci softu ostatnio robią jakoś strasznie łakome produkty na moc obliczeniową komputera.

Początkujący muzyk.

tcstudio

Post autor: tcstudio » niedziela 05 lut 2012, 22:30

Czytam i czytam i powiem tak:
Mam komputer tzw stary złożony w 2003 roku : Windows XP Pro SP3
płyta główna Intel D865PERL z chipsetem 865PE
Procesor Intel Pentium 4 Hyper-Threading
RAM 3x1GB Kingston KVR400X64C3A/1G
Karta grafiki ATI Radeon HD 3850 AGP
Dyski Seagate 7200 SATA
Zasilacz - 500W

i Nowy bo mnie podkusiło :
Zainstalowany system na dyskach wymienialnych Dysk 1 Windows XP Pro SP3 j.w. i Dysk 2 Windows 7 64b
płyta główna ASUS P6X58D Premium Chipset X58
Prosesor i7 950 3.07 GHz Socket 1366 LGA
Chłodzenie procesora Zalman CNP10X Flex
RAM Gell 3x2 Triple-Channel DDR3 (8-8-8-20)
Dyski Seagate 7200 SATA
Zasilacz Cooler Master SilentPro 800W

Zajmuję się realizacją nagrań słowno muzycznych i udźwiękawianiem kreskówek
Używam Adobe Audition 3.0 i Sony Vegas 10
Powiem jedno KOMPUTER tzw STARY niczym nie ustępuje SUPER NOWEMU różnice są minimalne przy renderingu czy przy tzw odszumianiu przy systemie Windows XP. ( po kilkanaście sekund)
Natomiast po uruchomieniu komputera NOWEGO z systemem Windows 7 64b różnice są wyraźniejsze - zdecydowanie szybsze kopiowanie plików i kodowanie do mp3 oraz wrażenie że wszystko reaguje żywiej.
Ale nic nadzwyczjnego. Pomijając że przy 7 64b dzieją się różne cuda z dźwiękiem, np podczas prostego montażu przez długi czas jest OK aż nagle zaczyna charczeć lub wywala program.
PODSUMOWANIE - kupno nowego komputera z nowym Windowsem 7 64b spowodowało tylko jedno WYWALIŁEM prawie 9000zł w błoto bo tzw stary komputer ( a mam porównanie bo stoją oba obok siebie) działał niezawodnie i wykonywał operacj tylko o parę lub parenaście sekund dłużej - a to nie warte jest sumy jaką wydałem. Od w kwesti doświadczeń
Nie polemizuję i pozdrawiam

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 05 lut 2012, 22:33

...
...
Bulldozer nie ma "potencjału".

Ma. Tylko jeszcze nie teraz. Chodzi dokładnie o obsługę FMA - 128-bitowego zestawu instrukcji, który - gdy będzie obsługiwany przez system i przez aplikacje - ma szansę pokazać "pazura". 

Obawiam się że przeceniasz mozliwości tych instrukcji. Ale cóż ... pożyjemy, zobaczymy.

Procesor 8 rdzeniowy ze stosunkowo wolnymi pojedynczymi rdzeniami, to jest dokładnie to czego rynek konsumencki NIE oczekuje (przynajmniej ten świadomy, a nie ten marketowych noobów)... 

Niestety kolego muszę Cię rozczarować - zbliżamy się nieubłaganie do granicy ile GHz można wycisnąć z pojedynczego rdzenia opartego na krzemie. "Grafen!" - ktoś krzyknie - niestety nie nastąpi to zbyt szybko - nie zastąpi on tak szybko krzemu, niestety... Toteż obniżać można jedynie proces produkcyjny, dokładać cache, kombinować z architekturą no i z ilością rdzeni. A te stosunkowo wolne rdzenie przy odpowiednim wykorzystaniu mogą się sprawdzić całkiem nieźle... Sam działam na Intelach, bo od czasu C2D to Intel jest górą, ale byłoby miłe jakieś przełamanie tej passy=żywsza konkurencja=niższe ceny=przystępniejsze ceny CPU, czego Wam i sobie życzę :)
...

Piszesz o czymś zupełnie innym (wręcz nie na temat). To że jest problem ze zwiększaniem wydajnosci rdzenia to jedno (z tego powodu mamy dzisiaj procesory 4 rdzeniowe , a nie 1 rdzeniowe). Ja piszę o tym że lepiej mieć szybkie 4 rdzenie (i5 2500) zamiast 8 powolnych rdzeni (FX 8120) - za tekie same pieniądze. Może ujmę to dobitniej: tu nie chodzi o problem ze zwiększaniem wydajności rdzeni, tylko o problem pogarszania ich wydajności (rdzeń bulldozera jest wolniejszy od rdzenia Phenom II przy tych samych zegarach).

Awatar użytkownika
superiodiz

Post autor: superiodiz » niedziela 05 lut 2012, 23:02

Carozzo.

Jak zoptymalizujesz projekt, skladajacy sie z wymagajacych obliczeniowo wtyczek, do ktorych potrzebny jest dostep w czasie rzeczywistym w celu kontrolowania poszczegolnych parametrow?

Zbynia.

Dla mnie stosowanie poszczegolnych wtyczek oraz ich ilosc jest uzasadnione. Freeze nie jest dla mnie dobrym rozwiazaniem, bo nie chce za kazda zmiana parametru wykonywac tą samą czynność.

Robix

Dajmy na to, procesory SHARC na platformie Creamware Scope, nie wiem jak jest z KymaX. Nie wiem czemu zakladasz, ze od kazdego wiem wszystko lepiej.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 05 lut 2012, 23:18

Obawiam się że przeceniasz mozliwości tych instrukcji. Ale cóż ... pożyjemy, zobaczymy.

Jak mogę przeceniać coś co jeszcze nie zostało wdrożone? Wyraziłem NADZIEJĘ (fakt - jest to matka głupich, oby nie w tym przypadku) że może to "troszkę" pomóc procesorowi pokazać prawdziwy potencjał. Na ile - czas pokaże. Nie mówię też o pierwszych modelach które najzwyczajniej w świecie są nieudane.

Piszesz o czymś zupełnie innym (wręcz nie na temat). To że jest problem ze zwiększaniem wydajnosci rdzenia to jedno (z tego powodu mamy dzisiaj procesory 4 rdzeniowe , a nie 1 rdzeniowe). Ja piszę o tym że lepiej mieć szybkie 4 rdzenie (i5 2500) zamiast 8 powolnych rdzeni (FX 8120) - za tekie same pieniądze. Może ujmę to dobitniej: tu nie chodzi o problem ze zwiększaniem wydajności rdzeni, tylko o problem pogarszania ich wydajności (rdzeń bulldozera jest wolniejszy od rdzenia Phenom II przy tych samych zegarach).
...

Kolego - koło się zamyka. Rdzenie są wolniejsze przy tych samych zegarach bo soft nie potrafi ich obsłużyć - na papierze jest pięknie, w realu - fatalnie (jak na nową konstrukcję, która miała "rozgromić" Intela). Historia uczy że prędkość to nie wszystko - liczy się sposób w jaki rozdysponowuje się taką mocą - tu w grę wchodzą instrukcje, FSB, rozmieszczenie cache itd. Pod tym względem AMD jest dość nowatorski - na razie wychodzi mu to na złe - ale co jak wydajność rdzenia zrówna się/wyprzedzi Intelowską? Pomnóżmy razy 8, ceny porównywalne jak nie niższe - jak to AMD - głównie średni segment... Dlatego nie chwalmy dnia przed zachodem słońca i nie wydawajmy wyroków przedwcześnie. Wszystko zależy od tego czy oprogramowanie to wykorzysta - czytaj - czy będzie wsparcie przede wszystkim od OS i producentów - w tym przypadku - DAWów, a raczej bardziej "energochłonnych" wtyczek VSTi, bo tam najwięcej mocy potrzeba.

Jak na razie jednak, oceniając sytuację zdroworozsądkowo "na dziś" - i tu się zgadzam - tylko Intel wchodzi w grę. Ja wspomniałem o grafenie (notabene teoretycznie pozwalającym na prace na poziomie setek GHz - jest różnica?) i ograniczeniach w dążeniu do GHz z prostej przyczyny - patrzę na ten proces długofalowo (licząc od początku komputerów osobistych, gdzie na początku królował german i selen i każdy MHz to było bardzo dużo) i wiem że już jest ten czas gdzie trzeba iść w kierunku w którym próbuje dążyć AMD - bo to przyszłość. Dlaczego o tym wspominam? Branża IT jeszcze długo będzie korzystać ze starych sprawdzonych rozwiązań, więc zliżamy się powoli do granicy gdzie trzeba zmienić myslenie, a nie tylko wstawiać mocniejszy silnik.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 05 lut 2012, 23:24

Jak zoptymalizujesz projekt, skladajacy sie z wymagajacych obliczeniowo wtyczek, do ktorych potrzebny jest dostep w czasie rzeczywistym w celu kontrolowania poszczegolnych parametrow?

Chodzi o optymalizację właśnie tych wtyczek - żeby były mniej wymagające obliczeniowo, ewentualnie korzystały z instrukcji/architektury procesora na wykonywanie swoich obliczeń aby robić to lepiej i wykorzystywać mniej zasobów na ten sam cel - uwierz że się da - chociaż w minimalnym stopniu. Ja już nie mówię o tym że np. CUDA aż się prosi o wykorzystanie właśnie w takich celach...

Dajmy na to, procesory SHARC na platformie Creamware Scope, nie wiem jak jest z KymaX. Nie wiem czemu zakladasz, ze od kazdego wiem wszystko lepiej.
...

Kolego - mówimy o CPU, Ty mówisz o DSP. I jako teoretycznie masz rację - jest to typowy procesor do zastosowań muzycznych - o tyle rozmawiamy o procesorach x86 - a w tej kwestii konstrukcje są raczej uniwersalne.

Awatar użytkownika
superiodiz

Post autor: superiodiz » niedziela 05 lut 2012, 23:47

dr_After

Dokladnie! I twój przyklad dobitnie pokazuje, ze 1 procesor to moze byc malutko.

Caroozo

A mnie chodzilo o optymalizacje projektu - nie zrozumielismy sie ;)
Kolega zapytal o procesor do zastosowan muzycznych i podalem mu przyklad. Sharc to tez procesor, ktorego moc obliczeniowa mozemy wykorzystac do poszczegolnych wtyczek.

ODPOWIEDZ