Część na wstępie witam na forum. Mam pytanie jakie parametry musi posiadać komputer by można było bez skrępowania miksować materiał w Cubase 5? Zaznaczam że chodzi o miks - ślady nagrywane są gdzie indziej, a poza tym odsłuch samych pustych śladów nie nastręcza problemu. Nawet jeśli są już zduplikowane i jest tych ścieżek ze 20-ścia nie ma żadnego problemu.
Komputer jaki posiadam to: PIV z procesorem 2,8GHz / 512MB / 533MHz (socket 475) pamięć DDR 1GB (PC3200) pracuje jako PC2100 - szybciej nie może na tej płycie.
Miksuje rockowe kawałki, perkusja na 5 śladach, bas, gitary, klawisze. Przykładowo finalnie project zawiera 22 kanały, na ściezkach bębnów są jakieś bramki, kompresory jakaś korekcja, do tego pare ścieżek gitar, klawisze no i wokal na 3 ścieżkach. Jest eq na każdym kanale, Kompresja czasem pogłosy czasem AmpSimulatory, czasem jakiś delay, czasem reverb. W sumie na 6 ścieżkach (w tym 2 wokalowe) jest zapięty Roomworks, choć na raz pracują tylko 4 ścieżki z Roomworksem. No i nie jestem w stanie odsłuchac sobie miksu z włączonymi wszystkim urządzeniami w channelstripach, dopiero jak wywale pare Roomworksów, jakiegoś AmpSimulatora, jakiegoś MultibandCompressora przestaje się ciąć.. :|
Przy włączonym projectcie mam 700MB zajętej pamięci, w miarę jak rozrastał się miks i zaczęlo się ciąć próbowałem usprawnić komputer. W sumie podejrzewałem że procesor się zapycha ale pamięci też dokupiłem - dołożenie następne 1GB nic nie zmieniło, zmiana proc na PIV 3,06Mhz /512/533 tez nic nie zmieniła... Próbowałem pracować na kompie brata (Pentium D 2,8MHz pamięć DDR 2GB 400MHz) i różnica jest prawie żadna - zamiast wywalać 4 roomworksy, trzeba wywalic dwa, ale Cubase nadal tnie się przy włączonych wszystkich pluginach..
1. Pytanie: jaki komputer by móc nieskrępowanie miksować pod Cubase 5. Pisząc nieskrępowanie nie mam na myśli wpychanie w jeden kanał 8 Roomworksów tylko po to żeby testować procesor... Mówie o normalnym miksowaniu, rzadnych kosmicznych rzeczach, tak żeby mógł sobie spokojnie pracować na brzmieniem pojedynczej ściezki, grupy ścieżek jak i miksu razem, i nie musiał rezygnować z rzeczy które fajnie brzmią tylko dlatego że niepozwala mi na to komputer.
2 Pytanie: pod jakie komputery był robiony Cubase 5?, tzn tak aby wykorzystywać wszystkie jego mozliwości i wszystko hulało. Tzn gdyby ktoś chciał na bazie jego zrobić studio. I np. taka sytuacja: nagrywam 16śladów naraz, a w tym samym czasie 16 jest wysyłanych do muzyków i na te ślady nałożone są jakieś reverby clonery, delaye i cuda nie widy bo muzycy mają taki kaprys. Trochę nieżyciowa abstrakcyjna sytuacja, ale właśnie jaki komputer w takiej sytuacji dałby sobie rade.
Pozdrawiam!