Pinguin Audio Meter nie współpracuje z kartą na usb Behringer BCA-2000
Z premedytacją powtarzam temat, ale pod nowym indywidualnym wątkiem, ponieważ czas minął, a ja mimo usilnych starań nie rozwiązałem tego problemu. Liczę na na bardziej światłych ode mnie! Mój dylemat dotyczy dziwnego zachowania bardzo przydatnej wtyczki znanej jako Pinguin Audio Meter. Działam na bazie karty dźwiękowej BCA-2000. Sam Pinguin jest podzielony na cztery sekcje. PPM-Meter, Stereo-Meter, Spectrum-Analyzer oraz Correlation-Meter. Problem polega na tym, że nie działa nic oprócz tego ostatniego czyli Correlation-Meter. Cała reszta jest odkliknięta na "on" i w zasadzie działa bo każdy z pozostałych wskaźników pokazuje śladowe wskazania zgodne z odtwarzanym na bieżąco dźwiękiem, ale są one nikłe i delikatne wychylenie następuje tylko wtedy gdy na panelu BCA-2000 podjadę na maxa suwakami torów mikrofonowych. Tak jakby karta nie wypuszczała sygnału rozpoznawalnego przez Pinguina jako "out". Trudno to wszystko wyjaśnić słowem pisanym, ale może ewentualnie ktoś by coś zasugerował? Bez Pinguina czuję się trochę nieswojo podczas końcowej weryfikacji nagrań i generalnie jest to wtyczka która ma bardzo prostą budowę w związku z czym zadziwiają mnie problemy z jej konfiguracją. Na panelu kontrolnym karty BCA-2000 klikałem już wszystkie mozliwe warianty. Nic to nie pomogło. Co ciekawe na drugim kompie mam zwykłego szum-blastera i kiedy na jego panelu kontrolnym zaznaczam opcję "what you hear" to rzecz jasna pinguin odpala pełna parą i pięknie pokazuje parametry odtwarzanego na bieżąco dźwięku. Czyżby BCA-2000 nie miał możliwości dogadać się z Pinguinem?
Jeśli ktoś coś wie, będę bardzo wdzięczny za wskazówki i pomoc lub ewentualną sugestię co do innej rezydentnego (wszystko słyszącego) wskaźnika pokroju Pinguina. Choć wolałbym pozostać przy nim właśnie...
Krzysiek
Behringer BCA-2000 - brak współpracy z Pinguin Audio Meter
Re: Behringer BCA-2000 - brak współpracy z Pinguin Audio Meter
W zadnej karcie tej 'bardziej pro'' nie znajdziesz opcji ''what U heare'' czy cos podobnego, kazda karta tego typu ma poprostu wejscia i wyjscia analogowe, pod te we/wy konfigurujesz sobie DAW i nic pozatym; w takich kartach ''nie obowiazuje'' windosowski mikser dzwieku pt. ''nagrywanie/odtwarzanie'' - niema czegos takiego jak nagrywanie (czyli tego co ''wchodzi do karty'' z tego co ''słychac z głosników'') tego co słyszysz - takie rzeczy tylko w typowych kartach multimedialnych znajdziesz.
Rozwiazaniem tego problemu jest odpowiedni routing sygnałów w DAW.
Pinguin działa na zwykłych sterownikach nie na ASIO - nie wiem jak sprawa wygląda ze sterami Behringera ale musiałbyś sygnał który wychodzi z Behra wysłac na WDM/MME
...Problemem nie jest karta dzwiekowa tylko konfiguracja Twojego DAW. Na innej, bardziej pro niz ''szumblaster'' (wogle nie wiem skad wzieło sie okreslenie ''szum-....''; nagrałem na niej swego czasu duzo materiału przez line in wszystko było OK) bedziesz miał to samo. BCA 2000 to karta dzw. jak kazda inna (obecnie też jej używam) rózni sie, od innych podobnych tym, ze ma wiecej funkcji/jest bardziej rozbudowana niz cokolwiek innego w tym przedziale cenowym - jest poprostu lepsza od konkurencji (art, alesis, tascam....)
W zadnej karcie tej 'bardziej pro'' nie znajdziesz opcji ''what U heare'' czy cos podobnego, kazda karta tego typu ma poprostu wejscia i wyjscia analogowe, pod te we/wy konfigurujesz sobie DAW i nic pozatym; w takich kartach ''nie obowiazuje'' windosowski mikser dzwieku pt. ''nagrywanie/odtwarzanie'' - niema czegos takiego jak nagrywanie (czyli tego co ''wchodzi do karty'' z tego co ''słychac z głosników'') tego co słyszysz - takie rzeczy tylko w typowych kartach multimedialnych znajdziesz.
Rozwiazaniem tego problemu jest odpowiedni routing sygnałów w DAW....
Panowie!
Przede wszystkim DZIĘKI, że zechcieliście wspomóc temat.
Teraz mam dwa pytania. Jak łopatolgicznie rzecz ujmując mam rozwiązać problem odpowiedniego routing sygnałów? Na panelu kontrolnym karty BCA opcji jest tak niewiele, że tam już poczyniłem wszystko co można było i nic ztego nie wynikło...
I pytanie drugie, podobne do pierwszego. W jaki sposób mam wysłać sygnał który wychodzi z Behringera na WDM/MME?
A co do"szumblastera", to jedynie przechwycony slang. Też sporo na nim zrobiłem i czasem robię nadal, ale faktem jest, że np. do ripów z winyli kompletnie się nie nadaje. Szumi po prostu.
W sterownikach się nie da?
To spróbowałbym wykorzystać integrę nawet po cyfrze:)
Pięknie proszę o kawkę na ławkę... :) Czyżby można było coś skrosować w samej karcie używając określonych kabli...? Bo już baranieję...
Tak, w sterownikach nie ma żadnego pola do popisu. Panel kontrolny to pierwsza rzecz do jakiej się patrzy w takich wypadkach. Dodam, że w ustawieniach dźwięków windowsa, to już w ogóle pomarzyć o czymkolwiek.
To spróbowałbym wykorzystać integrę nawet po cyfrze:)...
Ano tak. Miałeś na myśli kartę zintegrowaną. Nic z tego. Została wyłączona w BIOS. To był osobny mój wątek na tym forum. Miałem problem ze stabilnością działania BCA-2000 i wyłączenie integry rozwiązało kwestię. Nie tylko to, ale to głównie. Kłóciły się ze sobą.Samoczynnie winda wybierała kartę zintegrowaną, mimo że wskazywałem w ustawieniach BCA. To były jaja pańskie...
U mnie winda działa na integrze a cyfrowo wysyłam z i do emu która jak działa to tylko na asio(tyle że ma routing w sterownikach)
o ile wiem bca może działac samodzielnie więc powinno sie udać
(wogle nie wiem skad wzieło sie okreslenie ''szum-....''; nagrałem na niej swego czasu duzo materiału przez line in wszystko było OK)
Jak cofniesz się wczasie gdy na rynek PC bazował na kartach od Sound Blaster Pro do Sound Blaster Live. To pytanie automatycznie znajdzie odpowiedź. Karty te (mowa głownie o Live!) prezenowały jakość układów obecnych integrowanych. Natomiast ze wgledu na cenę znalazły swoje zastosowanie u muzyków. Audigy to inny rozdział w historii tych kart.
o ile wiem bca może działac samodzielnie więc powinno sie udać...
No cóż. Powinno, nie powinno. Jeśli się nie dowiem JAK KONKRETNIE MAM TEGO DOKONAĆ, to sama teoria i domniemania nie popchną mnie do przodu w tej kwestii...