Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
elmuz1
Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: elmuz1 » piątek 27 sty 2012, 15:30

...Przsympatyczni koledzy, śmiem twierdzić, że chyba posr..ło Was już chyba na maksa ...
---------------------
Gastrologia mnie nie interesuje W każdym razie nie to forum. Chcesz coś powiedzieć w kwestii VMK?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 27 sty 2012, 16:31

...No to już byłaby tragedia, dla mnie nie do pomyślenia. Mam nadzieję, że ktoś wreszcie coś powie dokładniej o systemie operacyjnym Studiologic VMK...

Przecież było to już tu, a i nawet w testach samej EiS, napisane - ale ktoby tam ją niby czytał .
Czyli po prostu nie chciało Ci się znaleźć!
Generalnie StudioLogic ma jak dotąd naprawdę świetne, jedne z najlepszych na rynku klawiatury i najgorszy system (firmware) ich obsługi.
Czy teraz już kumasz temat?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Mikolajw84

Post autor: Mikolajw84 » piątek 27 sty 2012, 16:52

Witam wszystkich serdecznie, jestem tutaj nowy.

Prejrzałem ten wątek ale nie znalazłem nic na temat AKAI MPK88

Jestem amatorem i chciałbym prosić was o poradę w takiej sprawie:

Chciałbym sobie sprawić klawiaturę która bedzie miała pady i ogólnie bedzie "all-in-one"

ale też chciałbym się zacząć na niej uczyć grać na fortepianie/pianinie

fundusze jakie mam to góra 3000pln

Podstawowe pytania to 1)czy myslicie ze kupie cos lepszego za 3000PLN

2) jak bardzo przydatne/potrzebne w nauce gry na szerokopojetych klawiszach (fortepianie/pianinie) są mi wpełni ważone klawisze

Mikolajw84

Post autor: Mikolajw84 » piątek 27 sty 2012, 16:57

No i ogólnie co myślicie o AKAI MPK88? może zaproponowalibyście mi coś innego do 3000PLN

w mojej sytuacji tj nauka gry na klawiszach (fortepian/pianino) i cheć domowego "plumkania" do jakiego mozliwosc dają kontrolery MIDI

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 28 sty 2012, 10:48

......No to już byłaby tragedia, dla mnie nie do pomyślenia. Mam nadzieję, że ktoś wreszcie coś powie dokładniej o systemie operacyjnym Studiologic VMK...

Przecież było to już tu, a i nawet w testach samej EiS, napisane - ale ktoby tam ją niby czytał .
Czyli po prostu nie chciało Ci się znaleźć!
Generalnie StudioLogic ma jak dotąd naprawdę świetne, jedne z najlepszych na rynku klawiatury i najgorszy system (firmware) ich obsługi.
Czy teraz już kumasz temat?...
------------------------------------------
Piszesz ogólnikami, które już tutaj (i nie tylko) padły.Test w eis ukazał się, gdy dysponowałem jeszcze PC3x (ta sama, tylko lżejsza klawiatura niż TP40M w VMK), więc z natury rzeczy nie interesował mnie wtedy. Tu nie ma co kumać, tylko poznać parę szczegółów zachowania się systemu operacyjnego VMK i ocenić czy jego dysfunkcje eliminują zakup. W moim przypadku klawiatura jest najważniejsza. No, ale gdyby okazało się, że np. VMK "sama z siebie" (tak gdzieś przeczytałem) generuje jakieś komunikaty, to nie ma o czym gadać.

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 28 sty 2012, 14:27

...Tu nie ma co kumać, tylko poznać parę szczegółów zachowania się systemu operacyjnego VMK i ocenić czy jego dysfunkcje eliminują zakup. W moim przypadku klawiatura jest najważniejsza.No, ale gdyby okazało się, że np. VMK "sama z siebie" (tak gdzieś przeczytałem) generuje jakieś komunikaty, to nie ma o czym gadać...

W sumie kolega Preceli ma rację, jeśli jednak chciałbyś się jeszcze raz przyjrzeć naszemu testowi z tego numeru EiS, to proszę: EiS_StudiologicVMK_test.pdf.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 28 sty 2012, 15:13

/EiS_StudiologicVMK_test.pdf">EiS_StudiologicVMK_test.pdf.
...
Bardzo, bardzo dziękuję!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 29 sty 2012, 00:15

Ja również bardzo serdecznie dziękuję :).

Początkujący muzyk.

xanovich

Post autor: xanovich » poniedziałek 30 sty 2012, 00:07

Witam, poszukuje jakieś klawiatury sterującej midi, główniedo pisania/komponowania muzyki w domowym studiu, z dobrą klawiaturą, która nie będzie się kleić i nie będzie w stylu plastikfantastic. 

Najlepiej pięciooktawówke jakąś, niestety budżet mam dość ograniczony do ok 800 zł. 

Nie wiem też jak nowe Behringery prezentują się na tle M-audio i Alesisów. Ogrywał też ktoś możę Icony Neurony? :) z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
White_Raven

Post autor: White_Raven » poniedziałek 30 sty 2012, 22:02

Witam serdecznie.

Wiele można tu przeczytać na temat klawiatur M-Audio, Novation, bądź Roland.
A jak wrażenia z użytkowania klawiatury AKAI MPK 88? Interesuje mnie zakup tej klawiatury, ale niestety trudno uzyskać szersze informacje na temat tego modelu.
Jak wygląda sprawa przy mapowaniu instrumentów programowych do kontrolerów na płycie czołowej? Jaka jest mechanika klawiatury quasi fortepianowej i ogólna jakość samego sterownika? Czy wytrzymuje porównanie chociażby z klawiaturą M-Audio Oxygen 88?

Bedę zobowiazany za szersze informacje.

Z góry dziekuję.

ODPOWIEDZ