Adaptacja pomieszczenia

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Robix
Re: Adaptacja pomieszczenia

Post autor: Robix » piątek 20 sty 2012, 11:30

Tak jak ktoś wspomniał wyżej. To jest raczej za małe pomieszczenie na rozproszanie fal. Ja przez zastosowanie paneli pozbyłem się metalicznego echa, poszerzyła mi się panorama. Jak wstawisz troche rzeczy typu regały itp do pokoju to już masz "dyfuzory" za friko ;)

Tylko, że regały to też trzeba kupić :), chyba, że ktoś ma to wtedy tak.

Jak chcesz się pozbyć echa to potrzebne są panele montowane na płaskich powierzchniach zwłaszcza w miejsu 1szych odbic
Jak chcesz żeby mniej dudniało to pułapki basowe w rogach albo na łączeniach ścian z sufitem tak jak u mnie (plus tego taki że nie zmnijeszyłem pokoju o kolejne kilka metrów ;) ) ...

Do usuwania efektu dudnienia też bardzo ważne jest aby ustawić grubsze panele absorbcyjny w miejscach pierwszych odbić, nie tylko w rogach i na łączeniach, a zwłaszcza na ścianie za słuchaczem.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » piątek 20 sty 2012, 15:02

Tylko, że regały to też trzeba kupić :), chyba, że ktoś ma to wtedy tak.

Nie miałem namyśli kupowania oczywiście tylko wykorzystanie domowego..

Do usuwania efektu dudnienia też bardzo ważne jest aby ustawić grubsze panele absorbcyjny w miejscach pierwszych odbić, nie tylko w rogach i na łączeniach, a zwłaszcza na ścianie za słuchaczem.

Oczywiście przy takim metrarzu... ale fakt zę największe ciśnienie znajduje się rogach pomieszczenia.
Ja mam najwiecej paneli w mijescu gdzie siedze, a tył pokoju tylko dwa narożnikowe pod sufitem
Narożnikowe to 15cm wełny+5cm przestrzeni miedzy scianą a wełną
Boczne to 10cm+5cm pustki
Wykładzina na ziemi a sufit gołī 

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 20 sty 2012, 15:21

Z tego względu, że to pomieszczenie ma być mieszkalno-użytkowe, trochę mebli się w nim znajdzie- zamiast regału będę montował półki na ścianach, a naprzeciwko odsłuchów będzie ulokowane łóżko, co w pewnym stopniu też będzie mieć wpływ na akustykę pomieszczenia.

Ze względu na wymiary z aranżacją meblową będzie raczej minimalizm :P

Lukając sobie stronkę na acousticity natknąłem się na takowe coś- jeśli chodzi o rogi:

http://www.acousticity.pl/ustroje-akustyczne/vicoustic/absorbery/140-vicoustic-super-bass-90-

wygląda znajomo, nieprawdaż? :)

No i takie coś:

http://www.acousticity.pl/ustroje-akustyczne/vicoustic/dyfuzory/143-pulsar-fusor-da

Nie wygląda na to, żeby miało jakieś potężnie wystające elementy

Z tego względu, że to pomieszczenie ma być mieszkalno-użytkowe, trochę mebli się w nim znajdzie- zamiast regału będę montował półki na ścianach, a naprzeciwko odsłuchów będzie ulokowane łóżko, co w pewnym stopniu też będzie mieć wpływ na akustykę pomieszczenia.

Ze względu na wymiary z aranżacją meblową będzie raczej minimalizm :P

Lukając sobie stronkę na acousticity natknąłem się na takowe coś- jeśli chodzi o rogi:

http://www.acousticity.pl/ustroje-akustyczne/vicoustic/absorbery/140-vicoustic-super-bass-90-

wygląda znajomo, nieprawdaż? :)

No i takie coś:

http://www.acousticity.pl/ustroje-akustyczne/vicoustic/dyfuzory/143-pulsar-fusor-da

Nie wygląda na to, żeby miało jakieś potężnie wystające elementy. Wystarczyło by posznupać na necie za wymiarami i wykonać coś podobnego z drewna. Nie wiem czemu mam film na rozpraszacze...

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » sobota 21 sty 2012, 12:30

Nie wygląda na to, żeby miało jakieś potężnie wystające elementy. Wystarczyło by posznupać na necie za wymiarami i wykonać coś podobnego z drewna. Nie wiem czemu mam film na rozpraszacze...

...

Nie ma wystających bardzo elementoów bo działa tylko na wysokie czestotliwość. Im niższe częstotliwości tym długość fali większa a co za tym idzie do pochłaniania, rozpraszania itp. potrzebne są "instalacje" o większych rozmiarach.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 21 sty 2012, 13:45

...

...

Nie ma wystających bardzo elementoów bo działa tylko na wysokie czestotliwość. Im niższe częstotliwości tym długość fali większa a co za tym idzie do pochłaniania, rozpraszania itp. potrzebne są "instalacje" o większych rozmiarach.

...

No tak, wiem. A wydaje mi się, że kwestia niskich fal jest rozwiązana. Bo nie jestem do końca pewien czy wełna zda w zupełności egzamin jeśli chodzi o środek i górę pasma.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 21 sty 2012, 14:58

No tak, wiem. A wydaje mi się, że kwestia niskich fal jest rozwiązana. Bo nie jestem do końca pewien czy wełna zda w zupełności egzamin jeśli chodzi o środek i górę pasma....

A co jest ze środkiem i górą, że się o nie martwisz? Absorbery panele z wełny odpowiednio wykonane są szerokopasmowe.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 21 sty 2012, 15:55

...

No tak, wiem. A wydaje mi się, że kwestia niskich fal jest rozwiązana. Bo nie jestem do końca pewien czy wełna zda w zupełności egzamin jeśli chodzi o środek i górę pasma....

A co jest ze środkiem i górą, że się o nie martwisz? Absorbery panele z wełny odpowiednio wykonane są szerokopasmowe.
...

Metaliczny pogłos.

Znajomy mi raz powiedział, że skołował sobie odpowiednie kasetony i też problem był z głowy...{#śmiech}

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » sobota 21 sty 2012, 16:19

...
...

...

Metaliczny pogłos.

Znajomy mi raz powiedział, że skołował sobie odpowiednie kasetony i też problem był z głowy...{#śmiech}...

Wełna zda egzamin bo jak pisał Robix działa szerokopasmowo.
Ja u siebie miałem baaardzo długi pogłos i tak jak piszesz metaliczny. Echo wałiło jak chiało, plus dudniący bas. Wszystko się ustabilizowało po zamontowaniu paneli z wełny.
Im grubszy panel tym bedzię bardzeij działać na nizsze czestotliwości, ale to nie znaczy że nie będzie działąć na srednie czy wysokie - zadziała na pewno.

Oszczędz $$. Wydaj na instrumenty albo coś innego ;) 

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 21 sty 2012, 19:04

Wełna zda egzamin bo jak pisał Robix działa szerokopasmowo.
Ja u siebie miałem baaardzo długi pogłos i tak jak piszesz metaliczny. Echo wałiło jak chiało, plus dudniący bas. Wszystko się ustabilizowało po zamontowaniu paneli z wełny.

Dokładnie.

Im grubszy panel tym bedzię bardzeij działać na nizsze czestotliwości, ale to nie znaczy że nie będzie działąć na srednie czy wysokie - zadziała na pewno.

Oczywiście. Dodam tylko, że z grubością także trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć, bo potem może spadać współczynnik absorbcji. 15 - 20 cm dobrej wełny powinno załatwić sprawę.

Oszczędz $$. Wydaj na instrumenty albo coś innego ;) ...

Początkujący muzyk.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 21 sty 2012, 19:27

Najważniejsze !!!

Z czego masz sciany? :)

Ja duzo zyskałem przetawiając odsłuch by grał w kierunku ściany betonowej(na oko chyba 25cm grubości) bo wcześniej grał na karton gips między pokojamu - już samo to sporo poprawiło(KG przestał tak wpadać w wibracje a obecnie jest pusty - wcześniej stała na nim płytka szafa i wibrowała razem z nim)

taki mały szczegół

Niestety w blokach ścianki działowe z KG były wcześniej robione z paneli KG-plaster miodu-KG przez co z racji braku dobrego stelaża bardzo łatwo wpadaja w wibracje

ODPOWIEDZ