Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
psysutra
Re: Adaptacja pomieszczenia
autor: psysutra » czwartek 19 sty 2012, 11:12
...Stosowanie dyfuzorów nie ma najmniejszego sensu w typowych pomieszczeniach mieszkalnych, gdzie rozmiary są kilka x kilka m. Jeśli odległość dyfuzora słupkowego od słuchacza nie jest przynajmniej ze 3-5m, to on przynosi akustycznie więcej szkody niż pożytku....
To w takim układzie co można zastosować na miejsce pierwszych odbić na ścianach? Skłaniam się ku rozwiązaniom DIY.
Acoto- bawienie się w izolowanie "box in the box" w bloku moim zdaniem nie ma kompletnie sensu- przerost formy nad treścią. Nie chodzi o całkowite wyeliminowanie hałasu bo to utopia- dopiero by się zrobiła klitka :)
Ćwierćwalce na miejsce łączeń ścian z sufitem i narożników pokoju powinno dać wystarczające efekty- pracować zamierzam tylko w ciągu dnia.
QMK- link nie działa :)
Stay Psychedelic People!
-
QMK
...
...Stosowanie dyfuzorów nie ma najmniejszego sensu w typowych pomieszczeniach mieszkalnych, gdzie rozmiary są kilka x kilka m. Jeśli odległość dyfuzora słupkowego od słuchacza nie jest przynajmniej ze 3-5m, to on przynosi akustycznie więcej szkody niż pożytku....
To w takim układzie co można zastosować na miejsce pierwszych odbić na ścianach? Skłaniam się ku rozwiązaniom DIY.
Acoto- bawienie się w izolowanie "box in the box" w bloku moim zdaniem nie ma kompletnie sensu- przerost formy nad treścią. Nie chodzi o całkowite wyeliminowanie hałasu bo to utopia- dopiero by się zrobiła klitka :)
Ćwierćwalce na miejsce łączeń ścian z sufitem i narożników pokoju powinno dać wystarczające efekty- pracować zamierzam tylko w ciągu dnia.
QMK- link nie działa :)...
http://qmk.site40.net/ jescze raz ;)
Ja użyłem wełny Isovert PT80. Porobiłem ekrany 1x1m w miejscach odbić, a na łączeniach...zreszta zobacz na fotkach
-
psysutra
autor: psysutra » czwartek 19 sty 2012, 13:16
http://qmk.site40.net/ jescze raz ;)
Ja użyłem wełny Isovert PT80. Porobiłem ekrany 1x1m w miejscach odbić, a na łączeniach...zreszta zobacz na fotkach...
Wygląda całkiem zacnie :) mój plan na rogi jednak będzie polegał na gotowcach- piankowy ćwierćwalec mniej więcej takowy (po samej prawej stronie- nie wiem co to za bajery po lewej
) :

Z tego co rozmawiałem ze znajomymi, wełna mineralna nie jest wystarczająco gęsta by sobie poradzić z niskim pasmem (jak bym się mylił- a raczej się mylę- to mnie ktoś poprawi).
Stay Psychedelic People!
-
QMK
Ze względu na mału budzet nie moglem sobie pozwolić na gotowce, ale zamknąłem sie w 800zł ze wszystkim.
Wełna Isover PT80 to specjalistyczna wełna techniczna o dużej gęstości. ( porównanie kilku http://www.termoizolacje.com/fasady-i-sciany-zewnetrzne.html )
Nie mi to oceniać czy gąbka ma wiekszą gęstosć i czy będzia lepsza bo nie mam porównania. Jeśli nie chcesz wydawać duzo kasy to polecam. Troche zabawy jest ale jak widać i efekt wizualny spoko ;)
[Post edytowany przez Admina w dniu 21/01/2012]
-
MB
Z tego co rozmawiałem ze znajomymi, wełna mineralna nie jest wystarczająco gęsta by sobie poradzić z niskim pasmem (jak bym się mylił- a raczej się mylę- to mnie ktoś poprawi).
Mylisz się i to o 180 stopni - to właśnie gąbka nie jest wystarczająco gęsta (kilka kg/m3), a wełna mineralna 45-80kg/m3 - owszem.
-
psysutra
autor: psysutra » czwartek 19 sty 2012, 14:35
...Z tego co rozmawiałem ze znajomymi, wełna mineralna nie jest wystarczająco gęsta by sobie poradzić z niskim pasmem (jak bym się mylił- a raczej się mylę- to mnie ktoś poprawi).
Mylisz się i to o 180 stopni - to właśnie gąbka nie jest wystarczająco gęsta (kilka kg/m3), a wełna mineralna 45-80kg/m3 - owszem....
Z tego co widziałem te narożniki mają gęstość 30 kg/ m3, nie kilka :) no chyba, że producent kłamie.
Stay Psychedelic People!
-
acoto
autor: acoto » czwartek 19 sty 2012, 17:46
Z tego co widziałem te narożniki mają gęstość 30 kg/ m3, nie kilka :) no chyba, że producent kłamie....
a dobra wełna 2 x tyle, jak już wyżej napisano.
Kto tak ładnie wystrugał tą gąbkę?
-
Robix
autor: Robix » czwartek 19 sty 2012, 18:07
Albo i 3x.
Niezłe maszynki mają :).
Początkujący muzyk.
-
psysutra
autor: psysutra » czwartek 19 sty 2012, 23:24
...
Albo i 3x.
Niezłe maszynki mają :).
...
Kurna, z narożnikami sobie radę jakoś dam. O wiele bardziej kłopotliwe jest użycie czegoś do rozpraszania w miejscach pierwszego odbicia.
No chyba, że te absorbery 1x1 o jakich QMK wspominał będą także dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o wyrównanie charakterystyki pomieszczenia... Raczej nie będzie w nim cokolwiek i kiedykolwiek nagrywane...
Stay Psychedelic People!
-
QMK
...
Kurna, z narożnikami sobie radę jakoś dam. O wiele bardziej kłopotliwe jest użycie czegoś do rozpraszania w miejscach pierwszego odbicia.
No chyba, że te absorbery 1x1 o jakich QMK wspominał będą także dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o wyrównanie charakterystyki pomieszczenia... Raczej nie będzie w nim cokolwiek i kiedykolwiek nagrywane......
Tak jak ktoś wspomniał wyżej. To jest raczej za małe pomieszczenie na rozproszanie fal. Ja przez zastosowanie paneli pozbyłem się metalicznego echa, poszerzyła mi się panorama. Jak wstawisz troche rzeczy typu regały itp do pokoju to już masz "dyfuzory" za friko ;)
Sam chciałem wyliczać i robić dyfozor schrodera - zwłaszcza ze fajnie się prezentują, ale wątpie żeby zadziałały w moim 10metrowym apartamencie ;)
Jak chcesz się pozbyć echa to potrzebne są panele montowane na płaskich powierzchniach zwłaszcza w miejsu 1szych odbic
Jak chcesz żeby mniej dudniało to pułapki basowe w rogach albo na łączeniach ścian z sufitem tak jak u mnie (plus tego taki że nie zmnijeszyłem pokoju o kolejne kilka metrów ;) )