Rezonans pomieszczenia przy 148 Hz

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
zebromirrrr
Rezonans pomieszczenia przy 148 Hz

Post autor: zebromirrrr » niedziela 15 sty 2012, 15:43

Witam.Jak w temacie.Mam problem z ta czestotliwoscia.Jako ze wysokosc w studiu mam 2,20 musiałem sie troszke nameczyc z problemami wynikajacymi z wysokosci.Wszystko jest ok poza własnie 148 i najblizszymi.Mamy bas trapy, absorbery i dyfuzory w studiu które załatwiaja nam praktycznie wszystko.poza pasemem najbardziej wymagajacym czyli 148 -240.Jednak według pomiaró i nausznie problem tkwi przy 148 hz.znam pomieszczenie wiec funkcjonuje w nim ale szczerze to mam dosyc i chetnie bym to zlikwidował.Teraz pytanie? moge kupic prawdopodobnie strojona pułapke ( mysle ze 4szt na pomieszczenie) lub tez zrobic samemu.Według akustic kalkulatorow wymiary takich pułapek, na tę czestotliwosc, to 20-20-10cm.Czy kilka takich pudełeczek jest w stanie wyeliminowac rezoans tej czestotliwosci? wym studia jak i rezyserki to: 8m szer x 5mdługosci  x2.20cm wys.Wiem ze wysokosc jest podstawowym problemem i ze jest tu ciezka sprawa.Ale nie ma wyjscia.Bede wdzieczny za sugestie

[addsig]
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Rezonans pomieszczenia przy 148 Hz

Post autor: matiz » niedziela 15 sty 2012, 16:11

...
Witam.Jak w temacie.Mam problem z ta czestotliwoscia.Jako ze wysokosc w studiu mam 2,20 musiałem sie troszke nameczyc z problemami wynikajacymi z wysokosci.Wszystko jest ok poza własnie 148 i najblizszymi.Mamy bas trapy, absorbery i dyfuzory w studiu które załatwiaja nam praktycznie wszystko.poza pasemem najbardziej wymagajacym czyli 148 -240.Jednak według pomiaró i nausznie problem tkwi przy 148 hz.znam pomieszczenie wiec funkcjonuje w nim ale szczerze to mam dosyc i chetnie bym to zlikwidował.Teraz pytanie? moge kupic prawdopodobnie strojona pułapke ( mysle ze 4szt na pomieszczenie) lub tez zrobic samemu.Według akustic kalkulatorow wymiary takich pułapek, na tę czestotliwosc, to 20-20-10cm.Czy kilka takich pudełeczek jest w stanie wyeliminowac rezoans tej czestotliwosci? wym studia jak i rezyserki to: 8m szer x 5mdługosci  x2.20cm wys.Wiem ze wysokosc jest podstawowym problemem i ze jest tu ciezka sprawa.Ale nie ma wyjscia.Bede wdzieczny za sugestie ...

KILKA? W takim duzym pomieszczeniu raczej kilkadziesiat, i to zakladajac, ze te obliczenia sa sluszne, bo obawiam sie, ze nie

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » niedziela 15 sty 2012, 23:02

KILKA? W takim duzym pomieszczeniu raczej kilkadziesiat, i to zakladajac, ze te obliczenia sa sluszne, bo obawiam sie, ze nie

Hehe....mysle ze sa słuszne,bo czemu nie? zrobione jak trzeba przez nas ale tez przez firme z wrocławia 4sound , zreszta nie ma problemu zeby to usłyszec i zkonfrontowac z analizatorem widma.wiec problem jest oczywisty..kwestia jak go wyeliminowac...jezeli rezonator helmholtza szt jeden byl wstanie o 4 decybele obnizyc rezonas przy 47 hz w ksiazce everesta wiec i 148 przy sporem dobroci powinno sie dac....czy kilka wystrojonych na 148 według acoustic calculator poprawi sprawe?zreszta nawet same wymiary predestynuja pomieszczenie do rezonansow przy około 150 hz, wiec to głowny powod wk...,ia

www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 15 sty 2012, 23:48

...

Hehe....mysle ze sa słuszne,bo czemu nie? zrobione jak trzeba przez nas ale tez przez firme z wrocławia 4sound , zreszta nie ma problemu zeby to usłyszec i zkonfrontowac z analizatorem widma.wiec problem jest oczywisty..kwestia jak go wyeliminowac...jezeli rezonator helmholtza szt jeden byl wstanie o 4 decybele obnizyc rezonas przy 47 hz w ksiazce everesta wiec i 148 przy sporem dobroci powinno sie dac....czy kilka wystrojonych na 148 według acoustic calculator poprawi sprawe?zreszta nawet same wymiary predestynuja pomieszczenie do rezonansow przy około 150 hz, wiec to głowny powod wk...,ia
...

Nie wiem, jakie sluszne wyliczenia zakladaja rezonatory basowe wielkosci pudelka od butow, ale coz, ja sie nie znam

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 16 sty 2012, 00:08

...

Szczerze mówiąc to można boki zrywać, z tego co napisałeś. Ale próbuj, może jakieś małe magiczne pudełeczka, z 4 na pomieszczenie załatwią sprawęWink...

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 16 sty 2012, 08:37

...
...

Szczerze mówiąc to można boki zrywać, z tego co napisałeś. Ale próbuj, może jakieś małe magiczne pudełeczka, z 4 na pomieszczenie załatwią sprawęWink...
...

Ja mam problem przy 136hz (klawisz C) bodajże(kiedys mierzyłem) Problem rozwiązałem tak że przestawiłem źródła dźwięku i skierowałem je na okna. Nie rozwiązało ostatecznie problemu ale go zminimalizowało. Nauczyłem się z tym żyć.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 16 sty 2012, 09:07

...ja mam problem przy 136hz (klawisz C) bodajże(kiedys mierzyłem)...

Przede wszystkim nie klawisz C a ton C3, przy tym ten ma akurat 130,81 Hz, nie hz.

Piszecie jak ostatnie gringos i dziwicie się później, że tak się Was traktuje.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 16 sty 2012, 16:41

......ja mam problem przy 136hz (klawisz C) bodajże(kiedys mierzyłem)...

Przede wszystkim nie klawisz C a ton C3, przy tym ten ma akurat 130,81 Hz, nie hz.
Piszecie jak ostatnie gringos i dziwicie się później, że tak się Was traktuje.
...

...ale mimo to doskonale zrozumiałeś o co mi chodzi:)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 16 sty 2012, 17:19

...ale mimo to doskonale zrozumiałeś o co mi chodzi ...

Oczywiście, ze tak
Z tej okazji zrobiłem sobie nawet zdjęcie na tło do osobistego kalendrza na resztę tego miesiąca!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » sobota 21 sty 2012, 13:56

haha..to moze pozrywamy boki razem.zamiast chrzanic kolego , poprosze o patent na 148 hz.przestawic zródło dzwieku? to ciekawe...grajac na basie mam sie ustawiac w konkretnym miejscu zebym słyszął jak trzeba?? a moze mam rozdziawic jape grajac to moze sam pochłone te czestotliwosc? masz rade to sie odzywaj sensownie zamiast sobie nabijac odpowiedzi i pokazywac jaki ty to dziewczyna jestes pro...myslałem ze jednak powolli mentalnosc ludzi, a przynajmniej tych młodych sie zmienia, ze zaczynamy byc polakami i a nie polaczkami...Boze nie musisz mi dawac nowego kompresora, poprostu spraw zeby reszcie popsuły....brawo,nie jestem specem od akustyki  i pewnie nie bede...mam pewien problem i chce go rozwiazac....wiesz? to pomoż!!!!

www.studiosquat.pl

ODPOWIEDZ