Jaka płyta główna do Intela i7?
...
Aha ... a pasty użyłem Arctic Ceramique - moja ulubiona, bo nie robi zwarć (nie przewodzi energii elektr.) a dobrze przewodzi ciepło....
No to faktycznie dobry zestaw, aczkolwiek ja używam pasty ic diamond 7. Mam ją pod każdym radiatorem nawet od mostków i bardzo sobie chwale.
...
- paulothetiger
Re: Jaka płyta główna do Intela i7?
Wszystkie opisy i interesujace kwestie masz na stronach producentów.
Reszta na forach komputerowych(a nim nie jest)...
Tak się składa, że złożyłem w swoim życiu z pięć komputerów i wiele razy je modernizowałem. Ale to bylo 12 lat temu i się pozmieniały sockety, procesory, sloty itd. Na stronach producentow podają suche dane techniczne, trzeba jeszcze wiedzieć, jak je interpretować. Pytanie się na forach komputerowych o komputer do robienia muzyki mija się z celem, bo dla tamtejszych specjalistow szczytem karty dźwiękowej jest soundblaster, a pytanie o szczegoly konczy się spychologią w stylu "wejdź sobie lepiej na bardziej specjalistyczne forum". Poza tym, skoro Zbynia zjadleś wszystkie rozumy, to dlaczego w moim temacie dotyczącym wyboru chipsetu, jest zero odpowiedzi?Nie masz w tej kwestii nic do powiedzenia? ;)
Człowieku przestań śmiecić - KOMPUTER TO KOMPUTER - nie ma konkretnego przeznaczenia.
5 złozyłes a prostych informacji zdobyć nie potrafisz?Tyle razy juz było o tym pisane - nawet czytac ze zrozumieniem ci sie nie chce
socket 1155
H67 - obsługa wbudowanej grafiki w procka i brak podkręcania
P67 - bez obsługi grafiki ale za to z podkręcaniem
Z68 - i obsługa grafiki i podkręcanie procka a także dodatki typu Virtu i intel SRT
socket 2011
X79 - bez obsługi grafiki(bo procki jej nie mają) ale z podkręcaniem i obsługą 4 kanałowej pamięci - dla najwydajniejszych maszyn
- paulothetiger
5 złozyłes a prostych informacji zdobyć nie potrafisz?Tyle razy juz było o tym pisane - nawet czytac ze zrozumieniem ci sie nie chce
socket 1155
H67 - obsługa wbudowanej grafiki w procka i brak podkręcania
P67 - bez obsługi grafiki ale za to z podkręcaniem
Z68 - i obsługa grafiki i podkręcanie procka a także dodatki typu Virtu i intel SRT
socket 2011
X79 - bez obsługi grafiki(bo procki jej nie mają) ale z podkręcaniem i obsługą 4 kanałowej pamięci - dla najwydajniejszych maszyn...
No, i już mi dużo wyjaśniłeś ;)
- paulothetiger
Tak jak pisałem chciałem Gigabyte niestety płyty pod 1155 są bardzo średnie. Za to ASRock wszystkich zaskoczył bardzo pozytywnie i zbiera świetne recenzje.
A co powiecie o karcie Asus Maximus IV Gene-Z? jakość płyt za 1500zł tylko za 850, bo jest to mATX, ale to chyba w niczym nie przeszkadza?
A co powiecie o karcie Asus Maximus IV Gene-Z? jakość płyt za 1500zł tylko za 850, bo jest to mATX, ale to chyba w niczym nie przeszkadza?
...
A co ma ta płyta, czego nie ma ASRock Extreme4 P67, a co to potrzebujesz?
CZy jak tam chcesz integrę to ASRock Extreme4 Z68
- paulothetiger
A Asusy nie są lepsze od ASRocków?
A Asusy nie są lepsze od ASRocków?...
Nie. Już nie. Nawet nie mają takich możliwości sterowania wentylatorami z poziomu UEFI. W ASRock można sterować każdym wentylatorem niezależnie (co najmniej 3 poza CPU z tego co pamiętam), a w ASUS chyba tylko jednym poza CPU. Może powiem inaczej: gdyby ASUS był lepszy, to bym go kupił, ale wybrałem ASRock. A dawniej wieszałem psy na tej marce, więc to świadczy o postępie jaki ASRock poczynił.
ps. oczywiście dla mnie priorytetem była stabilność, bezawaryjność, kompatybilność - po prostu bezproblemowość ... a to sterowanie to po prostu kropka nad i , której też w sumie wymagałem.