Cubase - wczytywanie ścieżek audio do pamięci RAM

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Cubase - wczytywanie ścieżek audio do pamięci RAM

Post autor: matiz » piątek 30 gru 2011, 18:34

.........Ja nie widzę takiej funkcji w Cubase 5. I także uważam, że jest to nie potrzebne nikomu działanie.

Ja nie wiem, ale w PT10 zrobili z tego najwazniejszy prawie ficzer ...

Widzisz różnicę ?...

Nie, bo jeszcze sie nie upgradowalem. Ale na prezentacjach roznica byl zauwazalna. Oczywiscie, efektywnosc finansowa jest dyskusyjna, ale to jest rozwiazanie dla bogatych ;)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 30 gru 2011, 18:36

Inna rzecz, że zakup dysku SSD da podobny rezultat.... 

No nie, to conajmniej rzad wielkosci roznicy.

I zwykle dyski i SSD musza wspolpracowac z mniejszym lub wiekszym buforem RAM, bez tego w ogole nie dzialaja. Czyli jednak RAM sporo szybszy jest

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 30 gru 2011, 19:59

czy po niechcianym wyłaczeniu systemu podczas pracy nie tracimy danych?

z tradycyjnego twardziela to da sie uratowac ,,pare swieeetnych taktow ze wstepu solówki'' :)

takze szybkosc w pracy z ram- to jedyna zaleta?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 30 gru 2011, 22:34

...
czy po niechcianym wyłaczeniu systemu podczas pracy nie tracimy danych?

z tradycyjnego twardziela to da sie uratowac ,,pare swieeetnych taktow ze wstepu solówki'' :)

takze szybkosc w pracy z ram- to jedyna zaleta?...

Bez przesady, to nie jest RAMdysk tylko po prostu wielki bufor. Zapis jest na dysk (chyba), tylko odczyt jez z RAMu. Jest pare filmikow w sieci, dizala fajnie. Na ile w praktyce bedzie mialo sens, trzeba zobaczyc. Ja dosc szybko klikam, wiec mi sie przyda, a RAM nie bedzie drozszy, wrecz przeciwnie ;)

adn_01

Post autor: adn_01 » sobota 31 gru 2011, 10:48

"...Ja chętnie zobaczyłam taką opcję w Logicu. Inna rzecz, że zakup dysku SSD da podobny rezultat..."

- szczerze mówiąc to logic na systemie z dyskiem SSD 500 GB jako systemowym (jest na nim logic, wtyczki) działa tak samo jak na zwykłym hd. oczywiście uruchamia się znacznie szybciej, wtyczki także, ale jak już wszystko jest załadowane to nie zauważyłem różnicy w samym działaniu.

niezależnie od tego, czy projekt odczytuję z owego ssd czy z twardego dysku (10krpm). pamięci jest 16gb, system wprawdzie niemal w ogóle nie używa swapa, ale w większych projektach jak ilość pamięci active dochodzi do 4-6 gb (rzadko kiedy więcej), a ilość pamięci wolnej jeszcze ciągle jest ponad 8g to mimo wszystko bierze trochę swapa.

logic jest ogólnie średnio zoptymalizowany, jak np. uruchamiam divę to jeden rdzeń się gotuje a pozostałe 7 leży z niemal zerowym obciążeniem ;)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 31 gru 2011, 11:43

jak np. uruchamiam divę to jeden rdzeń się gotuje a pozostałe 7 leży z niemal zerowym obciążeniem ;)

Rzadko (chyba nie spotkalem w sumie takich) wtyczki sa wielordzeniowe. Uruchom druga dive, to zajmie kolejny rdzen

ODPOWIEDZ