E-MU 0204 USB - duża latencja
dlatego coś, co na komputerze stacjonarnym (zwłaszzca starszym, kiedy stosowało się lepsze komponenty) działa poprawnie, na laptopie nie musi.
niżej napisałem, że sprawę rozwiązuje aktywny hub usb, który sprawia, że każde wpięte do niego urządzenie po pierwsze widzi na magistrali tylko samo siebie a po drugie dostaje maksymalne dostępne pasmo, czyli tak, jak powinno być. a jak do huba wepnę 12 megabitową mysz i 480 megabitowy dysk to dysk nadal działa z maksymalną prędkością.
raz jeszcze polecam belkiny, sam korzystam z F5U237, jeden z najlepszych i przyznaję - działa wyśmienicie. jeśli nie potrzeba prądu to nie musi być nawet zasilany, żeby działała multitranslacja.
Re: E-MU 0204 USB - duża latencja
Dzięki za radę. Nie bardzo tylko rozumiem - mam podłączyć kartę przez ten koncentrator? Ale przecież on i tak wpada do gniazda usb, które jest wewnętrzenie połączone z innymi urządzeniami???
Nawet jeśli wypnę wszystkie urządzenia z usb, to i tak jest problem..
jest sporo na forum accessa, była kiedyś długa dyskusja na ten temat, także brałem w niej udział. a szczegóły o multi TT są znakomicie wytłumaczone chociażby tutaj:
http://www.tomshardware.com/reviews/usb-technology,677-3.html
a koszt takiego koncentratora jest naprawdę niewielki...
......Dzięki za radę. Nie bardzo tylko rozumiem - mam podłączyć kartę przez ten koncentrator? Ale przecież on i tak wpada do gniazda usb, które jest wewnętrzenie połączone z innymi urządzeniami???
jest sporo na forum accessa, była kiedyś długa dyskusja na ten temat, także brałem w niej udział. a szczegóły o multi TT są znakomicie wytłumaczone chociażby tutaj:
http://www.tomshardware.com/reviews/usb-technology,677-3.html
a koszt takiego koncentratora jest naprawdę niewielki......
Mogę prosic o jakiegoś linka do tego forum? albo chociaż temat dyskusji.. Ciężko mi coś znaleźć.
Poza tym dalej nie rozumiem - co mi da ten kontroler. PRzeczytałem opis technologii i wiem o co chodzi, obczaiłem sobie porty USB jak sie dzielą, i faktycznie są pozapinane do nich mysz i inne peryferia, ale jeżeli dołożę swój interfejs to i tak będzie on wpięty razem z innymi urządzeniami w płytę główną, na wspólnych przerwaniach IRQ...
MTP to media transfer protocol.....I niestety choćbyś czarował to na HUB usb idzie tylko takie pasmo jakie jest w specyfikacji - ile gratów byś nie podłączył (i tu przydaje się aktywny rozgałęziacz żeby nie było spowolnienia całości do najwolniejszego urządzenia) to łączna przepustowość się nie zmieni
sub ma dwie zasadnicze wady:
komendy przy kazdym pakiecie danych - im mniejsze pakiety tym komendy zajmują więcej drastycznie spowalniając transfer(nawet w usb 3.0 tego bubla nie próbowano wyeliminować - FW jest od tego wolne)
brak strumieniowania (to co jest to taka podróbka udająca strumieniowanie) - to ma za to FW co widać w większości zastosowań
Co do hubów wewnętrznych i portów usb przecież wszystko bezproblemowo sprawdzimy w menadżerze urządzeń - tam będzie widać co z czym współdzieli pasmo czy huba i w większości laptopów nie ma tam touchpada czy kamerki internetowej a tym bardziej wifi
- nie jestem pewien, czy tu chodzi wyłącznie o przepływność. np. virus o którym pisałem wcześniej działa przecież z niedużą prędkością (do 12mbit, czyli z prędkością usb 1, mimo, że formalnie jest urządzeniem usb 2). a jednak jest szalenie wyczulony na to, do jakiego usb jest wpięty (czy z czymś innym) i faktycznie w aktywnym hubie jest dużo lepiej. dlatego sądzę, że podobnie wrażliwe mogą być i inne urządzenia (w końcu virus jest także interfejsem audio).
swoją drogą przenigdy nie miałem takiego problemu u siebie, z interfejsami na FW.
Pisałem także o protokole USB a ten jest słabiutki
wszystko jest potwierdzane i przesył działa tylko w jednym kierunku na daną chwilę - przez to usb gdy musi przesyłac małe paczki w dwie strony pokazuje jak jest tragicznie wolne(to widac nawet przy przesyłaniu małych plików w jedną stronę)
Firewire nigdy takich problemów nie miało - jak masz 400 to masz 400 i nie ma gadania
Też nigdy nie miałem z FW problemów(nie licząc średnio kompatybilnych kart z chipsetami) a pod wzgledem wydajności jest lata swietlne przed usb - miałem swojego czasu dysk przenośny z obydwoma interfejsami i skonczył w końcu tylko na FW bo nie ładowałem tylko wielkich plików
Dopiero usb 3.0 obsługuje full duplex (czyli jednoczesne przesyłqanie danych w obydwu kierunkach) no ale kart dźwiekowych narazie nie widać a te mogłyby być świetne pod względem wydajności
...
Pisałem także o protokole USB a ten jest słabiutki
wszystko jest potwierdzane i przesył działa tylko w jednym kierunku na daną chwilę - przez to usb gdy musi przesyłac małe paczki w dwie strony pokazuje jak jest tragicznie wolne(to widac nawet przy przesyłaniu małych plików w jedną stronę)
Firewire nigdy takich problemów nie miało - jak masz 400 to masz 400 i nie ma gadania
Też nigdy nie miałem z FW problemów(nie licząc średnio kompatybilnych kart z chipsetami) a pod wzgledem wydajności jest lata swietlne przed usb - miałem swojego czasu dysk przenośny z obydwoma interfejsami i skonczył w końcu tylko na FW bo nie ładowałem tylko wielkich plików
Dopiero usb 3.0 obsługuje full duplex (czyli jednoczesne przesyłqanie danych w obydwu kierunkach) no ale kart dźwiekowych narazie nie widać a te mogłyby być świetne pod względem wydajności...
Wy tu się kłóćta chłopaki, a mój problem nierozwiązany,,,Odesłałem interfejs do sklepu. Tak samo źle pracował na innym laptopie z Win 7 x64. Chyba kupię tego Rolanda Quad Capture, bo mój laptopik nie ma niestety FW.. Dzięki za pomoc:)
No cóż - problemem prędzej jest laptop - ta karta na słabej stacjonarce śmiga aż miło
W zasadzie dobrze zrobiłeś że odesłałeś ale teraz jak będziesz kupował to albo z lapkiem i dużą sesją do sklepu(stery sobie ścianij z neta wcześniej to sprzedawca będzie mniej marudził że płyty musi wyciągać) albo zamawiasz przez net - 3 dni testu i jak się nie spisuje pakujesz i odsyłasz....
wiem w obydwu wypadkach to czas i koszta
ps.może to cholerne zasilanie procesora?musiałbyś w biosie zobaczyć czy jest mozliwośc wyłączenia oszczędzania energii
...
No cóż - problemem prędzej jest laptop - ta karta na słabej stacjonarce śmiga aż miło
W zasadzie dobrze zrobiłeś że odesłałeś ale teraz jak będziesz kupował to albo z lapkiem i dużą sesją do sklepu(stery sobie ścianij z neta wcześniej to sprzedawca będzie mniej marudził że płyty musi wyciągać) albo zamawiasz przez net - 3 dni testu i jak się nie spisuje pakujesz i odsyłasz....
wiem w obydwu wypadkach to czas i koszta
ps.może to cholerne zasilanie procesora?musiałbyś w biosie zobaczyć czy jest mozliwośc wyłączenia oszczędzania energii...
W Biosie to tylko godzinę się da ustawić i bootowanie w tych Sony Vaio. Zrobilem test, kupilem z marketu jakis pierwszy lepszy hub usb z zasilaniem i - może to subiektyuwne odczucie - ale jakby odrobinke mniej tych dropów..
Jaką polecacie dobrą kartę na USB, którą mogę w ciemno kupić i odpalić na laptopie??