Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
teza - Posty:10
Odsłuch - tańsze monitory a kino domowe
Witam.
Zajmuję się nagrywaniem wokalu w domowym zaciszu na mikrofonie "Rode NT-1A" W roli odsłuchów używam kino domowe "LG LH-T6345D" podłączone do interfejsu "E-mu 0404 USB". Z obróbką jakoś sobię radzę i moje utwory brzmią poprawnie. Mam pytanie czy zmiana kina domowego na jakieś używane monitory do 400 zł będzie dobrym rozwiązaniem? Wiele się naczytałem na temat tanśzych monitorów studyjnych lecz niestety nie miałem nigdy okazji żadnych przetestować. Muzyką zajmuję się amatorsko. Być może moglibyście mi wskazać parę modeli wartych uwagi. Granica cenowa tak jak już wspomniałem to 400 zł. Większą kwotą nie dysponuję. Studiuję, mam obowiązki, wydatki itp. Nie potrzebuję super profesjonalnych monitorów dlatego wolałbym uniknąć rad, że prawdziwe monitory studyjne zaczynają się od kwoty X.
Warto przesiąść się na monitory w cenie do 400 zł (nowe lub używane)? Jeżeli tak to na jakie? Czy być może lepiej zostać przy obecnym kinie domowym?
Liczę, że znajdzię się parę osób, które będą mogły mi doradzić.
Pozdrawiam serdecznie :)
Chciałbym się dowiedzieć
www.facebook.com/AutentyczniNaWerblach
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » sobota 10 gru 2011, 12:10
Nie ma takich - w takiej cenie nawet uzywanych nie kupisz
-
studiomaster
autor: studiomaster » sobota 10 gru 2011, 12:13
Odradzam kupowanie monitorów za tą kwotę, bo to nie wiele zmieni, do tego jak dobrze znasz swój zestaw nagłośnieniowy to możesz sobie nawet pogorszyć. Jeśli nie stać cię na dobre monitory to chociaż postaraj się posłuchać swoich utworów na dobrym nagłośnieniu.Bo to ze u ciebie dobrze gra to nie znaczy że wszędzie będzei idealnie. Może kolega ma jakiś dobry system, nie koniecznie studyjny ale audiofilski. Czasem się trafi że kumpel ma system grający w miarę liniowo.
-
...Odradzam kupowanie monitorów za tą kwotę, bo to nie wiele zmieni, do tego jak dobrze znasz swój zestaw nagłośnieniowy to możesz sobie nawet pogorszyć. Jeśli nie stać cię na dobre monitory to chociaż postaraj się posłuchać swoich utworów na dobrym nagłośnieniu.Bo to ze u ciebie dobrze gra to nie znaczy że wszędzie będzei idealnie. Może kolega ma jakiś dobry system, nie koniecznie studyjny ale audiofilski. Czasem się trafi że kumpel ma system grający w miarę liniowo. ...
Rozumiem. W sumie swój sprzęt nagłośnieniowy znam na wylot.Wiem jak brzmi i to na nim uczyłem się obróbki. Przesłuchiwałem swoje utwory na różnym sprzęcie ale nigdy właśnie na monitorach studyjnych i zawsze było ok. Ludzie, którzy słuchali także oceniali dobrze. Czyli rozumiem, że nie warto w takie coś inwestować i lepiej zostać przy swoim.
-
Robix
Rozumiem. W sumie swój sprzęt nagłośnieniowy znam na wylot.Wiem jak brzmi i to na nim uczyłem się obróbki. Przesłuchiwałem swoje utwory na różnym sprzęcie ale nigdy właśnie na monitorach studyjnych i zawsze było ok. Ludzie, którzy słuchali także oceniali dobrze. Czyli rozumiem, że nie warto w takie coś inwestować i lepiej zostać przy swoim....
Warto inwestować w monitory odsłuchowe, ale nie za taką kwotę.
Początkujący muzyk.
-
...
Rozumiem. W sumie swój sprzęt nagłośnieniowy znam na wylot.Wiem jak brzmi i to na nim uczyłem się obróbki. Przesłuchiwałem swoje utwory na różnym sprzęcie ale nigdy właśnie na monitorach studyjnych i zawsze było ok. Ludzie, którzy słuchali także oceniali dobrze. Czyli rozumiem, że nie warto w takie coś inwestować i lepiej zostać przy swoim....
Warto inwestować w monitory odsłuchowe, ale nie za taką kwotę.
...
Hmm... A jaką minimalną kwotą należałoby dysponować aby kupić przyzwoite monitory studyjne?
-
acoto
Hmm... A jaką minimalną kwotą należałoby dysponować aby kupić przyzwoite monitory studyjne?...
Granica cenowa tak jak już wspomniałem to 400 zł. Większą kwotą nie dysponuję. Studiuję, mam obowiązki, wydatki itp. Nie potrzebuję super profesjonalnych monitorów ......
=====================================================================
po co w ogóle pytasz?
dla każdego "przyzwoite" oznaczać może zupełnie co innego :)
-
...Hmm... A jaką minimalną kwotą należałoby dysponować aby kupić przyzwoite monitory studyjne?...
Granica cenowa tak jak już wspomniałem to 400 zł. Większą kwotą nie dysponuję. Studiuję, mam obowiązki, wydatki itp. Nie potrzebuję super profesjonalnych monitorów ......
=====================================================================
po co w ogóle pytasz?
dla każdego "przyzwoite" oznaczać może zupełnie co innego :)...
Pytam z czystej ciekawości ;)
Chodziło mi o takie optymalne do warunków domowych w niezbyt wygórowanej cenie.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » sobota 10 gru 2011, 14:15
-
...
minimum 1500...
Kminie. Dzięki wszystkim za zainteresowanie :)