iKey-Audio M-606 v2 - monitory studyjne?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
dasefx
iKey-Audio M-606 v2 - monitory studyjne?

Post autor: dasefx » środa 07 gru 2011, 00:12

Witam Szanownie wszsytkich:)

Mam pytanie odnośnie monitorów studyjnych IKEY M 606 v2 i krk rp 6. Od długiego czasu mysle o zakupie monitorów studyjnych i ineteresują mnie oba wspomniane wyżej aktywne zestawy. W numerze EiS Plus jest artykuł  o monitorach studyjnych, ale w polecanych monitorach nie ma  IKEY aduio M 606 v2? Czy są one (dużo) gorsze od KRK rp5 lub rp6 ? Parametry mają podobne do Krk Rp 6.
Proszę o w miarę szybką odpowiedź gdyż chciałbym zakupić któreś z nich w przeciągu kilku dni niestety wiekszośc sklepów nie ma ikey i nie są chętni do testowania więc każda konstruktywna opinia będzie przydatna. Nie ukrywam że cena odgrywa rolę a krk są droższe. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

[addsig]

Kyle

Re: iKey-Audio M-606 v2 - monitory studyjne?

Post autor: Kyle » czwartek 08 gru 2011, 11:32

...

Mam pytanie odnośnie monitorów studyjnych IKEY M 606 v2 i krk rp 6. Od długiego czasu mysle o zakupie monitorów studyjnych i ineteresują mnie oba wspomniane wyżej aktywne zestawy. W numerze EiS Plus jest artykuł  o monitorach studyjnych, ale w polecanych monitorach nie ma  IKEY aduio M 606 v2? Czy są one (dużo) gorsze od KRK rp5 lub rp6 ? Parametry mają podobne do Krk Rp 6.
Proszę o w miarę szybką odpowiedź gdyż chciałbym zakupić któreś z nich w przeciągu kilku dni niestety wiekszośc sklepów nie ma ikey i nie są chętni do testowania więc każda konstruktywna opinia będzie przydatna. Nie ukrywam że cena odgrywa rolę a krk są droższe. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam ...

Z KRK RP6 nie byłem specjalnie zadowolony, prędzej przypadły mi do gustu KRK RP5 - mniej basu, ale jakoś czytelniejsze. Jak patrzę na obecne ceny KRK RP6 to wolałbym dołożyć to Yamaha MSP5 Studio . Piszę to byś nie myślał że KRK RP6 to jakaś rewelacja.

dasefx

Post autor: dasefx » czwartek 08 gru 2011, 13:34

...
...

Proszę o w miarę szybką odpowiedź gdyż chciałbym zakupić któreś z nich w przeciągu kilku dni niestety wiekszośc sklepów nie ma ikey i nie są chętni do testowania więc każda konstruktywna opinia będzie przydatna. Nie ukrywam że cena odgrywa rolę a krk są droższe. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam ...

Z KRK RP6 nie byłem specjalnie zadowolony, prędzej przypadły mi do gustu KRK RP5 - mniej basu, ale jakoś czytelniejsze. Jak patrzę na obecne ceny KRK RP6 to wolałbym dołożyć to Yamaha MSP5 Studio . Piszę to byś nie myślał że KRK RP6 to jakaś rewelacja.

Całkiem niezłe te yamahy widziałęm nawet jakies testy, ale martwi mnie ich 5 ``  woofer ( wydaje sie mały jak i same monitorki), mógłbym je rozważyć gdyby nie cena za sztukę...po prostu mnie nie stać na nie. Mimo to dziękuje za propozycje, a ikey nie słyszałeś nic? ja napotkałęm same dobre opinię jak dotąd, aczkolwiek użytkowników tych monitorów jest mało, więć niewiem na ile są one prawdziwe. Co do krk to poprostu większość ludzi je zachwala i mają dobre oceny i to skłoniło mnie to wzięcia ich pod uwagę. Jak pisałęm w pierwszym poscie ikey nie różnią sie parametrami znacząco od Krk rp 6 natomiast ceną już ( przynajmiej dla mnie) znacząco. Stąd mój dylemat. Czekam na dalsze ciekawe propzycje lub obiektywną oceną tych zestawików za co z góry dziekuje. Pozdrawiam :)

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 gru 2011, 00:45

To tylko specyfikacja - na ile jest zgodna z prawda to wie tylko producent - niestety dla ikey brak pomiarów czyli wykresu pasma przenoszenia chociazby

Cena niezła ale jak to gra?ktoś moze napisac że spoko ale tu chodzi o wiernośc a nie że spoko pierdzi

dasefx

Post autor: dasefx » piątek 09 gru 2011, 17:55

...
To tylko specyfikacja - na ile jest zgodna z prawda to wie tylko producent - niestety dla ikey brak pomiarów czyli wykresu pasma przenoszenia chociazby

Cena niezła ale jak to gra?ktoś moze napisac że spoko ale tu chodzi o wiernośc a nie że spoko pierdzi...

Racja! Z filmików na YT nie usłyszy sie wszystkiego, ale jest gość który nagrał filmik o nich :

http://www.youtube.com/watch?v=JVnlwTwS-g8

Obecnie mój odsłuch wygląda tak :

http://reviews.cnet.com/audio-shelf-systems/sony-cmt-cp1-micro/1707-6721_7-31255942.html

czekam jeszcze na odpowiedź od jednego producenta który używa IKEY.... wiec chyba jeszcze chwile się wstrzymam z zakupem.

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 gru 2011, 23:34

Znalazłeś jakąś konkurencje cenowa dla ikey?Wiesz zawsze to lepsze od wieżyczki :).Ciekawe jak to gra z subwooferem bo on ma podział pasma między sub a satelity

dasefx

Post autor: dasefx » sobota 10 gru 2011, 02:31

...
Znalazłeś jakąś konkurencje cenowa dla ikey?Wiesz zawsze to lepsze od wieżyczki :).Ciekawe jak to gra z subwooferem bo on ma podział pasma między sub a satelity...

Wiesz konkurencja w tej cenie raczej znikoma lub żadna, ale zwróciłem jeszcze uwagę na nie jakie IMG STAGE LINE SOUND-65 SW, jest recenzja na stronie EiS:   

http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=2091

Wydają się być niezłe, aczkolwiek są zdeka droższe i mają bass reflex z tyłu co nie dokońca wydaje mi sie dobrym pomysłem aczkolwiek moge się mylić. Co do mojej wieżyczki heh to już długi czas na niej operuje, ale chce rzeczywiście poprawić jakość mixów ( w których niestety specem nie jestem, ale będe walczył heh). Co do monitorów to jeszcze BEHRINGER Pro TRUTH B1031A, ale jeśli o nie chodzi mam jakieś wątpliwości. Pozdrawiam

[addsig]

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 10 gru 2011, 15:16

Co do monitorów to jeszcze BEHRINGER Pro TRUTH B1031A, ale jeśli o nie chodzi mam jakieś wątpliwości. Pozdrawiam ... 

Mam jakieś takie wrażenie, że duże monitory (woofer od 8" w górę), jeszcze z tylnym bassreflex, są bardziej wymagajace od pomieszczenia (raczej słucha sie ich z większej odległosci, więc wpyw akustyki większy). Może się mylę. Tak czy inaczej bezpieczniej byłoby kupić Behringer B3030A (bardziej kompaktowy, bo 6,5" bas i przedni bassreflex)

muraszallegro

Post autor: muraszallegro » sobota 10 gru 2011, 17:59

......Znalazłeś jakąś konkurencje cenowa dla ikey?Wiesz zawsze to lepsze od wieżyczki :).Ciekawe jak to gra z subwooferem bo on ma podział pasma między sub a satelity...

Wiesz konkurencja w tej cenie raczej znikoma lub żadna, ale zwróciłem jeszcze uwagę na nie jakie IMG STAGE LINE SOUND-65 SW, jest recenzja na stronie EiS:   
Wydają się być niezłe, aczkolwiek są zdeka droższe i mają bass reflex z tyłu co nie dokońca wydaje mi sie dobrym pomysłem aczkolwiek moge się mylić. Co do mojej wieżyczki heh to już długi czas na niej operuje, ale chce rzeczywiście poprawić jakość mixów ( w których niestety specem nie jestem, ale będe walczył heh). Co do monitorów to jeszcze BEHRINGER Pro TRUTH B1031A, ale jeśli o nie chodzi mam jakieś wątpliwości. Pozdrawiam...

IMG STAGE LINE SOUND-65 SW <-- polecam te monitory. Mam je około roku i są świetne.. przez wyborem słuchałem np. KRK RP 5 i RP 6, Alesis 520 i nEar05 EX i zdecydowałem się na IMG.

Dodatkowo konsultowałem się z Panem Tomasz Wroblewski, który testował te monitory w EIS i pytałem o wybór IMG vs Fostex PM1 (czyli ok. 1100 zł vs ok. 1800 zł) i oto część odpowiedzi:

"IMG to naprawdę bardzo przyzwoite monitory w kontekście ceny, ale i
Fosteksom (mowa o mk2) nic nie brakuje. Myślę jednak, ze porównanie
PM1 z Sound 65 wypadnie zdecydowanie bardziej korzystnie dla tych
drugich. " ..." Zostawiliśmy je w naszym redakcyjnym studiu jako punkt odniesienia i wciąż jesteśmy
zdziwieni jak wiele renomowanych marek monitorów, często dużo
droższych, nie jest w stanie im dorównać."

Na pewno nie będziesz żałował. Pozdrawiam

dasefx

Post autor: dasefx » niedziela 18 gru 2011, 15:26

.........Znalazłeś jakąś konkurencje cenowa dla ikey?Wiesz zawsze to lepsze od wieżyczki :).Ciekawe jak to gra z subwooferem bo on ma podział pasma między sub a satelity...

Wydają się być niezłe, aczkolwiek są zdeka droższe i mają bass reflex z tyłu co nie dokońca wydaje mi sie dobrym pomysłem aczkolwiek moge się mylić. Co do mojej wieżyczki heh to już długi czas na niej operuje, ale chce rzeczywiście poprawić jakość mixów ( w których niestety specem nie jestem, ale będe walczył heh). Co do monitorów to jeszcze BEHRINGER Pro TRUTH B1031A, ale jeśli o nie chodzi mam jakieś wątpliwości. Pozdrawiam...

IMG STAGE LINE SOUND-65 SW <-- polecam te monitory. Mam je około roku i są świetne.. przez wyborem słuchałem np. KRK RP 5 i RP 6, Alesis 520 i nEar05 EX i zdecydowałem się na IMG.

Dodatkowo konsultowałem się z Panem Tomasz Wroblewski, który testował te monitory w EIS i pytałem o wybór IMG vs Fostex PM1 (czyli ok. 1100 zł vs ok. 1800 zł) i oto część odpowiedzi:

"IMG to naprawdę bardzo przyzwoite monitory w kontekście ceny, ale i
Fosteksom (mowa o mk2) nic nie brakuje. Myślę jednak, ze porównanie
PM1 z Sound 65 wypadnie zdecydowanie bardziej korzystnie dla tych
drugich. " ..." Zostawiliśmy je w naszym redakcyjnym studiu jako punkt odniesienia i wciąż jesteśmy
zdziwieni jak wiele renomowanych marek monitorów, często dużo
droższych, nie jest w stanie im dorównać."

Na pewno nie będziesz żałował. Pozdrawiam...

IMG Oceny ma dobre, ale niewiem czy ten tylni bass reflex nie będzie problemem. Nie posiadam za bardzo miejsca żeby postawić te monitorki (przynajmiej) metr od ściany.   EiS proponuje trick w postaci wytłumienia bass reflexu gąbką, ale na ile sie to sprawdza i jak to wpływa na dźwięk tego niewiem i nie napsiali. A co myślicie o SINN 7 DIEBOX 8 ? troche duże, niewiem jak osiągi ale cena niezła.

ODPOWIEDZ