PC i domowe studio - podzespoły a wydajność i swoboda pracy

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
akust1k
PC i domowe studio - podzespoły a wydajność i swoboda pracy

Post autor: akust1k » wtorek 11 lis 2008, 12:35

Od 3 lat uzywam ponizszegos sprzetu ...
-Asus K8N (s.754,AGP,3 gniazda DDR bez duala) + Sempron 2800+ 64Bit(1600MHz~1760MHz)
-pamiec ddr 400 (2.5) 512 mb 16
-audigy 2 oem
-shure sm58

Dodam ze sprzetu uzywam głownie do nagrywania wokalu, jednak chyba nastal czas na zmiany, mysle o małej inwestycji.
Planuje zmienic karte na Juli, e-mu 0404, ewentualnie e-mu 1212, co mowicie, moj komp uciagnie to czy moga wystapic problemy? patrzyłem na wymagania i kompatybilnosc wynika ze tak, choc sami wiecie jak jest.
Myslalem tez o mikrofonie, szczur pewnie dzieki lepszej karcie poprawi troche jakosc nagran, ale pewnie bez duzej roznicy, jednak pojemnik to pojemnik i tu mam na mysli oktave mk319 (jednak nie mam miejsca na kabine, a czytałem ze ona strasznie czula wiec chyba musze sie z nia pozegnac, dodam ze mieszkam w bloku), z kolei serie mxl duzo osob przekresla (przyznam ze nagrywałem na 2006 i całkiem spoko wyszło), moze studio project b1, b3 albo Rode?

Jesli macie chwilke to prosze o wskazówki.
Dzieki z gory za ewentualne rady
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: PC i domowe studio - podzespoły a wydajność i swoboda pracy

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 11 lis 2008, 12:43

Sprzęt uciągnie, a o mikrofonach były tony postów już na forum.

Awatar użytkownika
akust1k

Post autor: akust1k » wtorek 11 lis 2008, 12:52

...Sprzęt uciągnie, a o mikrofonach były tony postów już na forum.
...

Przeczytałem większość tych postów, jednak i tak mam mieszane zdanie. napaliłem sie na oktave jakis czas temu, na dzis dzien trudno ja dostac, jesli juz jest to niekoniecznie wersja rosyjska...
Nic, czytam dalej :)

Ale dzieki za odp
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 11 lis 2008, 13:33

napaliłem sie na oktave jakis czas temu, na dzis dzien trudno ja dostac, jesli juz jest to niekoniecznie wersja rosyjska...

Podawałem swego czasu na forum link do oficjalnego dystrybutora Octavy na Europę. U niego też trudno dostać? ZTCP wysyłają do Polski bez problemu (firma jest z Niemiec).

Awatar użytkownika
akust1k

Post autor: akust1k » wtorek 11 lis 2008, 13:39

...napaliłem sie na oktave jakis czas temu, na dzis dzien trudno ja dostac, jesli juz jest to niekoniecznie wersja rosyjska...

Podawałem swego czasu na forum link do oficjalnego dystrybutora Octavy na Europę. U niego też trudno dostać? ZTCP wysyłają do Polski bez problemu (firma jest z Niemiec)....
widocznie przeoczyłem, poszukam
thx

Awatar użytkownika
x5

Post autor: x5 » wtorek 06 gru 2011, 15:44

podpinam do tematu...

ja muszę zbudować coś od podstaw i zgłupiałem już od tych wszystkich opinii. mam zasilacz bez wentylatora, 6GB ramu, 500GB twardzioszki, kartę EMU 1212m (nigdy mnie nie zawiodła więc zostawiam), W7/64, Cubase 5. co do płyty i procka nie mam zielonego pojęcia. przy czym czytałem gdzieś że czery rdzenie to walenie kasy w błoto jak na domowe studio... gdyby tu ktoś mógł, to ja bym bardzo wdzięczny był - pozdrowionka.

interesuję się tworzeniem muzyki elektronicznej.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 06 gru 2011, 15:49

...
podpinam do tematu...

ja muszę zbudować coś od podstaw i zgłupiałem już od tych wszystkich opinii. mam zasilacz bez wentylatora, 6GB ramu, 500GB twardzioszki, kartę EMU 1212m (nigdy mnie nie zawiodła więc zostawiam), W7/64, Cubase 5. co do płyty i procka nie mam zielonego pojęcia. przy czym czytałem gdzieś że czery rdzenie to walenie kasy w błoto jak na domowe studio... gdyby tu ktoś mógł, to ja bym bardzo wdzięczny był - pozdrowionka....

Im mocniejszy procek tym większe możliwości. Obecnie większośc programów obsługuje wielowątkowość i wielordzeniowość.

Z tym że posiadanie w domu kompa nie znaczy automatycznie że posiadasz studio :) Kompa ma prawie każdy, więc każdy ma studio ?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
x5

Post autor: x5 » wtorek 06 gru 2011, 16:24

Z tym że posiadanie w domu kompa nie znaczy automatycznie że posiadasz studio :) Kompa ma prawie każdy, więc każdy ma studio ?...

no tak, tu muszę się z tobą zgodzić. są pewne niezaprzeczalne granice.
a wracając do tematu
to może taki Intel Core i5-2300, do tego płyta Gigabyte GA-PH67A-D3-B3?
interesuję się tworzeniem muzyki elektronicznej.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 06 gru 2011, 23:53

Podkręcasz?jak nie to będzie ok - naprawdę spisuje sie nieźle a gigabyte sobie daruj - weź asrocka p67 pro3 - bardzo dobra płyta i emu1212m świetnie na niej śmiga pod win7

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 06 gru 2011, 23:57

aha jeśli nie grasz w gry na kompie to te procki maja tez wbudowaną kartę graficzną - więc szukaj płyt z czipsetem H67/Z68 a wykorzystasz wbudowaną grafikę pozbywając sie wtedy zbednej dodatkowej

ps.nie wiem jaki jest mostek z tym gigabyte pomiędzy PCI Express a PCI (nowe chipsety intela wogóle nie obsługują PCI wiec tak jest rozwiazana ta kwestia)

w ASRocku jest od PLX i spisuje się na medal pod wzgledem opóźnień

ODPOWIEDZ