Jaka płyta główna do Intela i7?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Jaka płyta główna do Intela i7?

Post autor: Zbynia » niedziela 04 gru 2011, 18:50

W spoczynku to nic nie znaczy - liczy się ile ma pod obciążeniem ale jeśli dobija do 65-70 stopni to też pełen relaks - najważniejsza przecież jest cisza :)

Czego niestety o Arctic 13 powiedzieć nie mogę ale to niestety wina kompletnego braku izolacji od wibracji w przypadku tego coolera.Niestety nic wiekszego bym nie zmieścił

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 04 gru 2011, 19:52

...
W spoczynku to nic nie znaczy - liczy się ile ma pod obciążeniem ale jeśli dobija do 65-70 stopni to też pełen relaks - najważniejsza przecież jest cisza :)

Raczej 45-50 ;) ... ale jeszcze sprawdzę. Z tego co pamiętam 60 st. nie widziałem nigdy, przy pełnym obciązeniu syntetycznym wszystkich rdzeni.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 04 gru 2011, 21:29

...
Raczej 45-50 ;) ... 
...

Tak zgadza się, nie przekracza praktycznie nigdy 50C przy pełnym obciązeniu i temp otoczenia 21-23. W lato zanotowałem max 53C (ale na zewnątrz bylo 29 w cieniu).  Dobre chlodzenie to dobra inwestycja. Duze wiatraki, duży cooler i cisza. 700-750rpm przy 120mm wiatraku gwarantuje działanie praktycznie poniżej progu słyszenia jeżeli komputer stoi dalej niż metr od słuchacza. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 04 gru 2011, 22:17

Ja widuje często - jeden rdzeń się wybija o dobre 12 stopni czy to w stresie czy w spoczynku a do tego mam słabą obudowę i zamkniety komputer w szafce

Na szczęscie kupiłem kieszeń coolermastera na dyski z wentylatorem to i na procku spadło o 10 stopni a dyski nie przekraczają 40 gdzie w wakacje grzałem je do 70 :)

Niestety wystarczy lekkie OC i już temperaturki lecą w górę

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 04 gru 2011, 22:29

...
Niestety wystarczy lekkie OC i już temperaturki lecą w górę...

Myślę że w twoim przypadku idelnym wyjściem byłoby kupienie obudowy typu  Antec three hundred lub coś podobnego. Jeżeli chowasz komputer do szafy to taka obudowa schłodzi wszytsko poniżej 50C, dyski grubo poniżej 40C a głośność praktycznie żadna bo pracują tak waitraki 120mm. Moje dyski praktycznie nie przekraczają 32C, grafika też działa ponieżej 45C, CPU srednio koło 40C wpracy. Przy takiej obudowie i Fortisie możesz kręcić ile ci sie podoba (w granicach rozsądku). U mnie to działa doskonale.  

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 gru 2011, 08:39

Szkoda kasy - tym bardziej że szafka zbyt duża nie jest więc nic to nie zmieni - zbyt słaby obieg powietrza - drzwiczki otworzę i mam odrazy 5-8 stopni mniej a jak wyciągnąłem grata na zewnątrz to i ponad 10 spadło.Cóż coś za coś.

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » poniedziałek 02 sty 2012, 22:40

1366 to stary, nierozbudowywalny już model? A dlaczego jedna ze sztandarowych płyt Intela, właśnie do produkcji muzyki, jest na tym sockecie? I co powiecie o chipsecie X58 do produkcji muzy?

[addsig]
Na ból głowy i na stres, najlepszy DJ Paul EXES :)

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » czwartek 05 sty 2012, 00:56

...
Niestety gigabyte dla sandy bridge to nędza - szkoda bo mieli super dla core 2 duo ale obecnie przereklamowane

1000 pln nie ma najmniejszego sensu - 500 to max 

Bardzo dobre są obecnie ASRock (posiadam Z68Pro3) - stabilna bezproblemowa (szczególnie te wyższe serie)

Asus ok ale szału nie robi

Gigabyte jak wspomniałem bardzo średnio

Wystrzegaj się MSI - lubią im te militarne gnioty piszczeć i sprawiac problemy (i nie tylko militarne)

Wynika z tego, że tylko ASRock się nadaje? Myślałem, że Asus jest lepszy, miałem kiedyś ASrocka przez chwilę i się zepsuł, do Asusa zresztą też nie mam zaufania, bo w serwisie wszystkie zespute laptopy to Acery i Asusy. No, ale mam w takim razie pytanie dotyczące tej karty ASRock Z68 Pro-3. Czym się różni wersja z końcowką M oraz czy starczy mi slotow do wpięcia karty graficznej i dźwiękowej? Pod jakie gniazdo podlącza się ewentualne wewnętrzne karty dźwiękowe? PCI-E 1x czy 16x?

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » czwartek 05 sty 2012, 01:12

...
Niestety gigabyte dla sandy bridge to nędza - szkoda bo mieli super dla core 2 duo ale obecnie przereklamowane

1000 pln nie ma najmniejszego sensu - 500 to max 

Bardzo dobre są obecnie ASRock (posiadam Z68Pro3) - stabilna bezproblemowa (szczególnie te wyższe serie)

Asus ok ale szału nie robi

Gigabyte jak wspomniałem bardzo średnio

Wystrzegaj się MSI - lubią im te militarne gnioty piszczeć i sprawiac problemy (i nie tylko militarne)

A jeszcze jedno pytanie, bo się już bliżej zapoznałem ze specyfikacją tej karty: zauważyłem, że jest ona przeznaczona dla systemow 64 bitowych. Czy to oznacza, że nie zainstaluję na niej 32 bitowego systemu i nie odpalę starego Cubase VST 32?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 05 sty 2012, 16:04

Rany człowieku idź zamów komputer gotowy w sklepie bo nie masz zielonego pojęcia by sobie ze skladaniem poradzić.

Wszystkie opisy i interesujace kwestie masz na stronach producentów.

Reszta na forach komputerowych(a nim nie jest)

ODPOWIEDZ