Witam,
składam kompa do studia na procku Intel i7 Sandy Brigde, system Windows 7. Jaka płytę główna polecacie w cenie do 1000zł? Z góry dzięki za pomoc.
Witam,
składam kompa do studia na procku Intel i7 Sandy Brigde, system Windows 7. Jaka płytę główna polecacie w cenie do 1000zł? Z góry dzięki za pomoc.
...
Witam,
składam kompa do studia na procku Intel i7 Sandy Brigde, system Windows 7. Jaka płytę główna polecacie w cenie do 1000zł? Z góry dzięki za pomoc....
Ja polecam szukać w gigabyte-ach.
Ja polecam szukać w gigabyte-ach.
...
Albo Asus - porządne płyty.
Niestety gigabyte dla sandy bridge to nędza - szkoda bo mieli super dla core 2 duo ale obecnie przereklamowane
1000 pln nie ma najmniejszego sensu - 500 to max
Bardzo dobre są obecnie ASRock (posiadam Z68Pro3) - stabilna bezproblemowa (szczególnie te wyższe serie)
Asus ok ale szału nie robi
Gigabyte jak wspomniałem bardzo średnio
Wystrzegaj się MSI - lubią im te militarne gnioty piszczeć i sprawiac problemy (i nie tylko militarne)
Wszystkie niestety mają problem z USB 3.0 z racji obsługi przez zewnętrzny kontroler - zdarza się że jak masz wpiete coś pod to gniazdo to nie odpalisz kompa itp
Ważna kwestia dotycząca dysków - jak chcesz zamontować stare(bo nie sądzę byś wudał teraz kasę na nowe) to zwróć uwagę czy będą poprawnie działac na chipsetach intela - ja uwaliłem tak 1TB samsung HD103SJ dosłownie wciskając power - dysk był z końca 2009 roku a one miały coś nie tak w firmware
dane poszly.....
nie szalej z pamięcią - styknie 1333 góra 1600 - sandy i tak nie wykorzysta lepszych za to przy obecnych cenach warto dać jak najwięcej
UWAŻAJ na montowanie procka - wszystko trzeszczy przy zapinaniu i straszliwie łatwo powyginać piny!!!!!
podstawki są obecnie niestety nędzne maksymalnie
Pierwsze słyszę o nędznych podstawkach.
Również pierwsze słysze o problemach z usb3.0 może tak jest na asrock-ach ale ja używam od kiedy pojawiła się pierwsza płyta z tym układem czyli gigabyte 790xta i nie mam żadnych problemów, a i transfery wysokie po podłączeniu usb3.0
Odnośnie dysków to osobiście jeśli bym teraz kupował to tylko ssd
Pamięci tylko markowe, z niskim współczynnikiem CL.
Gigabyte jak i Asus to liderzy rynku, klasa wyżej niż msi czy asrock, pomijam już kwestię że można bardzo stabilnie powykręcać sprzęt na gigabyte. U mnie na wiatraku phenom 2x4-3.2ghz chodzi stabilnie z taktowaniem 3.8ghz
...
Pierwsze słyszę o nędznych podstawkach.
Było gdzieniegdzie, że ktoś przy OC przypalił pin, lub powyginał/złamał styki.
Również pierwsze słysze o problemach z usb3.0 może tak jest na asrock-ach ale ja używam od kiedy pojawiła się pierwsza płyta z tym układem czyli gigabyte 790xta i nie mam żadnych problemów, a i transfery wysokie po podłączeniu usb3.0
W sumie też nie mam problemów z USB 3 (płyta ASRock P67 Extreme4). Podobno stare sterowniki robiły problemy.
Pamięci tylko markowe, z niskim współczynnikiem CL.
"Niski współczynnik CL" poza nieadekwantnym podniesieniem ceny nic w praktyce nie daje.
Gigabyte jak i Asus to liderzy rynku, klasa wyżej niż msi czy asrock,
Przesiadłem się z Gigabyte i mogę powiedzieć coś odwrotnego :] Gigabyte nawet nie potrafi zrobić regulacji wentylatorów z poziomu UEFI/BIOS. Podczas gdy w ASRock nie ma z tym problemów (4 wentylatory regulowane niezależnie). Tak więc dla mnie ASRosck>ASUS>Gigabyte. Zaznaczam że mogłem wybrać płytę którą chciałem i z pełną świadomością wybrałem ASRock, pomimo że dawniej produkowali kiepskie płyty. Najszybciej skreśliłem Gigabyte. Gdybym nie kupił ASRock to kupiłbym ASUS (przynajmniej jeden wentylator poza CPU można kontrolować).
pomijam już kwestię że można bardzo stabilnie powykręcać sprzęt na gigabyte. U mnie na wiatraku phenom 2x4-3.2ghz chodzi stabilnie z taktowaniem 3.8ghz
Nie ma to za wiele wspólnego z tematem ... to tak jak bym teraz porównał Twojego Phenom 3,2Ghz@3,8Ghz do i5 2500K 3,3Ghz@5 Ghz na ASRock :) Mogę tylko dodać że SandyBridge na różnych płytach, różnych prod. kręci się podobnie.
...
Witam,
składam kompa do studia na procku Intel i7 Sandy Brigde, system Windows 7. Jaka płytę główna polecacie w cenie do 1000zł? Z góry dzięki za pomoc....
Daruj sobie płytę za 1000 ... chyba że uzasadnisz sens jej zakupu. Prędzej rozumiem dać tyle za płytę do Sandy Bridge E, by włożyć 8 kostek pamięci po 4-8GB każda (jeśli wykorzystasz 32-64 GB RAM). 4 GB kostki są obecnie bardzo tanie. W zwykłym SandyBridge można włożyć "tylko" 4 kostki, więc da to 16 GB RAM, natomiast max można włożyć 32GB w SandyBridge, ale kostki 8 GB są droższe i trudniej dostępne.
Problem z podstawkami istnieje od pewnego czasu - głównie wyginanie/łamanie bardzo delikatnych pinów - niestety samo zamykanie procesora Sandy Bridge w podstawce przynosi niezłego stracha - wszystko trzeszczy jakby sie miało rozpaść :).Przy podstawce 775 tego nie było a i piny były mocniejsze i było ich mniej - więc trzeba uważać przy montazu bo gwarancja tego nie obejmuje.
Tak jak pisałem chciałem Gigabyte niestety płyty pod 1155 są bardzo średnie. Za to ASRock wszystkich zaskoczył bardzo pozytywnie i zbiera świetne recenzje.
Co do pamięci to tak jak pisałem i jak napisał Kyle - nie ma co szaleć - Sandy Bridge ma kontroler z prędkością 1333 (Sandy Bridge E ma juz 1600) więc z szybszych i tak pożytku nie ma.CL obniżyłem z 9 na 8 ale to w sumie nic nie wnosi ale skoro działa to tak zostawiłem.
Ważniejszą kwestią jest zainteresowanie się pamięciami o niskim napięciu czyli 1.35V - procesor odrobinkę mniej sie będzie grzał podobnie jak i same pamięci.
Co do modułów to niestety moduły 8GB sa bardzo drogie (4 krotnie droższe od 4GB) co jest o tyle dziwne że moduły serwerowe z korekcją błędów ECC są jak najbardziej w normalnych cenach (tylko 2 krotnie droższe) w dodatku zasilane napięciem 1.35V. Niestety o ile wiem płyty desktopowe takowych nie obsługują.
Niestety podstawka 2011 to już kosztowna sprawa dla tych którzy chcieliby wiekszej ilości pamięci
ps. co do USB to niestety kontroler Etron nie jest szczytem marzeń - na poprzednich sterownikach (czyli wersji 0.96) działał bardzo słabiutko i zrywał transfery - teraz już jest lepiej ale sa urządzenia które blokują uruchamianie komputera gdy są wpiete przy starcie (tak mam z bluetooth i kartą wifi a także jakimś starym pendrive kingstona) - czasem się zapomnę i nie wypnę
Lepsze wersje płyt maja inny kontroler znacznie mniej kłopotliwy
Osobiście czekam na moment kiedy karty graficzne zaczną być wykorzystywane w daw-ach. W obróbce video, gpu bije na głowę a nawet dwie cpu.
Póki co słyszałem tylko o Nebuli która ma wsparcie dla CUDA, ale narazie jest to marne wsparcie.
A jaki wybrać socket 1155, 1156 czy 1366? Nie znam się na szczegółach technicznych, ale zależy mi na jak najlepszym dobraniu podzespołów...
Z góry dzięki za wszelkie sugestie