interface audio USB tylko DAW i monitory

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Chrris
interface audio USB tylko DAW i monitory

Post autor: Chrris » czwartek 17 lis 2011, 21:29

Witam,

możecie mi polecić jakiś interface audio USB 2.0 do ceny max. 800zł? Szukałem i jest wiele wątków na temat interface'u ale większość użytkowiników poszukuje uwzględniając podłączenie mikrofonu, gitary itp. Ja tego nie potrzebuję. Na stacjonarnym komputerze posiadałem E-MU 0404 PCI i  byłem zadowolony. Teraz potrzebuję USB, ale nie zam się na tym, bo tu już dochodzą sprawy preamp'ów itp. Nie chcę wydać pieniędzy na wysokiej klasy preamp'y których nie będę używał. Moje wymagania są następujące:

- nie mam zamiaru korzystać z jakichkolwiek wejść, nie będę podłączać gitary i innych urządzeń zewnętrznych, tak więć nie chcę wydawać pieniędzy na jakość wejść, bo nie będę z nich korzystał,

- wykorzystanie interface'u do produkcji muzyki w programach FL Studio, Reason,

- podłączenie interface'u do monitorów KRK RP6 Rokit G2, które posiadają wejścia: niezbalansowane RCA oraz zbalansowane 1/4' TRS i XLR,

- system Windows 7 x64

Nie ukrywam, że zastanawiałem się nad E-MU 0204

MrExplosion

Re: interface audio USB tylko DAW i monitory

Post autor: MrExplosion » czwartek 17 lis 2011, 22:00

E-MU 0404 USB jest w tej cenie dobrą opcją, ale nie wiem jak ze sterownikami do W7. Jedynym minusem tej karty jest niemożliwość obsługi dwóch "rzeczy" jednocześnie, w tym sensie że jeśli masz odpalonego DAWa to już np Winamp czy Youtube nie ruszy.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 17 lis 2011, 23:18

Może znajdziesz w tej cenie X-Fi Elite PRO, ale ciężko ją obecnie złapać bo to bardzo dobra karta za niewielkie pieniądze. Jest to multimedialny odpowiednik Emu1820m

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 18 lis 2011, 08:33

...
Może znajdziesz w tej cenie X-Fi Elite PRO, ale ciężko ją obecnie złapać bo to bardzo dobra karta za niewielkie pieniądze. Jest to multimedialny odpowiednik Emu1820m ...

Ciężko ją nazwać odpowienikiem ... Emu ma wyjścia zbalansowane, a X-Fi nie. Poza tym nie widzę tej X-Fi już w sklepach ... to raz ... a dwa kosztowała raczej ponad 800 zł.

E-MU 0404 USB ma tylko jeden minus - analogowy, zwykły potencjometr do regulacji głośności = nie trzyma idealnie balansu podczas regulacji głośności, szczególnie na poczatku skali. Można to próbować obejść ustawiając większe tłumienie na monitorach, by na E-MU poruszać się w wyższym zakresie jego potencjometru (czyli tam gdzie ma mniejsze tłumienie i lepiej trzyma balans).

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 18 lis 2011, 08:41

No do 1820m to jej bardzo dużo brakuje - przedewszystkim świetnych preampów i świetnych przetworników :) - bliżej jej do 1820 bez m :) tyle że to PCI a nie USB

Co do USB to niech kolega szyka czegoś z wyjściami symetrycznymi najlepiej a pole wyszukiwania można zawęzić sobie w pierwszym lepszym sklepie internetowym

z prostych na szybko:

ESI U24XL

EMU 0204

Presonus Audiobox

Focusrite Scarlet (wyjścia symetryczne)

Focusrite Saffire 6 (wyjścia symetryczne)

Tascam US200

MAudio Fasttrack Pro

EMU 0404 (wyjścia symetryczne)

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 18 lis 2011, 09:29

Nie ukrywam, że zastanawiałem się nad E-MU 0204...

Gorąco polecam Ci Rolanda Quad-Capture pod Windows 7 64-bit. Ma rewelacyjne, stabilne sterowniki USB 2.0 i ultraniskie latencje ASIO. Długo szukałem czegoś pod nowego laptopa z Core i7 i teraz wiem że to był strzał w 10. Do tego dochodzi świetne brzmienie przetworników i preampów, auto-gain na wejściach, cyfrowe I/O i bardzo wygodne zasilanie na USB.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 18 lis 2011, 09:38

...E-MU 0404 USB jest w tej cenie dobrą opcją, ale nie wiem jak ze sterownikami do W7. Jedynym minusem tej karty jest niemożliwość obsługi dwóch "rzeczy" jednocześnie, w tym sensie że jeśli masz odpalonego DAWa to już np Winamp czy Youtube nie ruszy.... 

A'propos. Miałem identyczny dylemat z 1212m (PCI) i rozwiązał go Robix. Rzecz tak prozaiczna, że nikt oprócz niego na to nie wpadł. Otóż w komputerze miałem ustawioną częstotliwość na 48 kH - nie mam pojęcia, dlaczego :) Zmieniłem na 44,1 i jak ręką odjął :) Wszystko zaczęło hulać.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 18 lis 2011, 09:45

Zapomniałem że nie zależy ci na żadnych wejściach więc niepotrzebnie się rozpisywałem, ale biorąc pod uwagę fakt że pracujesz tylko w DAW to tym bardziej stabilne i szybkie ASIO jest Twoim priorytetem. Roland pisze o tym sterowniku : "Extreme low-latency VS Streaming driver" i potwierdzam że (w moim przypadku) nie jest to zwykły slogan reklamowy.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 18 lis 2011, 10:08

...
Zapomniałem że nie zależy ci na żadnych wejściach więc niepotrzebnie się rozpisywałem, ale biorąc pod uwagę fakt że pracujesz tylko w DAW to tym bardziej stabilne i szybkie ASIO jest Twoim priorytetem. Roland pisze o tym sterowniku : "Extreme low-latency VS Streaming driver" i potwierdzam że (w moim przypadku) nie jest to zwykły slogan reklamowy....

Też obiło mi się o uszy, że ta karta od rolanda jest bardzo dobra, czyli stabilna, o niskiej latencji i dobrych jakościowo przetwornikach.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 18 lis 2011, 14:14

Faktycznie przeoczyłem że chodzi o usb to tutaj niestety nie pomogę bo brak doświadczenia w tych kartach. Wiem tylko że niestety każde usb to dodatkowa latencja której nie przeskoczysz i z tego też powodu nie kupiłbym takiej karty.

p.s.

Z tego co wiem przetworniki ma takie same jak 1820m(kiedyś czytałem porównanie tych kart) oprócz tego symetryczne są kwestia odpowiedniego adaptera, preamp również((offering phono with preamp inputs for turntables)

Przypominam że to karta multimedialna czyli mamy też eax i wsparcie dla obsługi multimediów.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ