Szumy i trzaski na Alesis IO2 Express z ASIO4All

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Dead_Pre$ident
Szumy i trzaski na Alesis IO2 Express z ASIO4All

Post autor: Dead_Pre$ident » środa 16 lis 2011, 17:37

Witam wszystkich

Mój problem z dźwiękiem wygląda następująco: posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową realtek oraz zewnętrzny interfejs audio Alesis IO2 Express na USB obsługiwany przez sterowniki ASIO4All. Karty zintegrowanej właściwie nie używam, więc jest ona wyłączona w ustawieniach systemu. IO2 używam do obróbki dźwięku w programie Cubase. Poza tym słucham przez nią muzyki w Winamp i na You Tube. I właśnie w czasie odtwarzania muzyki nagle z głośników dobiega potworny szum i trzask, kilkakrotnie głośniejszy od muzyki. Dzieje się tak zwłaszcza gdy odtwarzam muzykę bądź filmy w sieci (co kilka minut), w Winampie zaś bardzo rzadko, podobnie jak w Cubase. Wystarczy wtedy, że otworzę panel sterowania ASIO4All, w dowolny sposób zmienię ustawienia i szum znika. Jednak bez względu na to jakie ustawienia zastosuję to po kilku minutach (a czasem sekundach) szum powraca. Na zintegrowanej karcie tego problemu nie ma. Orientuje się ktoś czym może to być spowodowane i jak ten problem rozwiązać?

arewe

Re: Szumy i trzaski na Alesis IO2 Express z ASIO4All

Post autor: arewe » czwartek 17 lis 2011, 10:19

...

Witam wszystkich Mój problem z dźwiękiem wygląda następująco: posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową realtek oraz zewnętrzny interfejs audio Alesis IO2 Express na USB obsługiwany przez sterowniki ASIO4All. Karty zintegrowanej właściwie nie używam, więc jest ona wyłączona w ustawieniach systemu. IO2 używam do obróbki dźwięku w programie Cubase. Poza tym słucham przez nią muzyki w Winamp i na You Tube. I właśnie w czasie odtwarzania muzyki nagle z głośników dobiega potworny szum i trzask, kilkakrotnie głośniejszy od muzyki. Dzieje się tak zwłaszcza gdy odtwarzam muzykę bądź filmy w sieci (co kilka minut), w Winampie zaś bardzo rzadko, podobnie jak w Cubase. Wystarczy wtedy, że otworzę panel sterowania ASIO4All, w dowolny sposób zmienię ustawienia i szum znika. Jednak bez względu na to jakie ustawienia zastosuję to po kilku minutach (a czasem sekundach) szum powraca. Na zintegrowanej karcie tego problemu nie ma. Orientuje się ktoś czym może to być spowodowane i jak ten problem rozwiązać? ...

Mam ten sam zestaw. Ale u mnie wszystko działa dobrze, wspomniany problem pojawia się tylko w przypadku odłączenia zasilania od laptopa - czyli grania z baterii. Karty zintegrowanej nigdy nie wyłączam bo wyłącza się sama po włożeniu wtyki usb od IO.

Dead_Pre$ident

Re: Szumy i trzaski na Alesis IO2 Express z ASIO4All

Post autor: Dead_Pre$ident » czwartek 17 lis 2011, 16:35

A jak masz ustawioną latencję? Zauważyłem też, że jak mam ustawione w preferencjach projektu nagrywanie w 24 bitach to znacznie rzadziej szumi. Może ma to jakiś związek z przetwornikami ac/ca?

ODPOWIEDZ