Miksowanie basu dla formatu mp3

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Goddard
Re: Miksowanie basu dla formatu mp3

Post autor: Goddard » wtorek 15 lis 2011, 11:38

... kurde ... nie ma to jak optymalizacja nagrania do szrotu na którym i tak dobrze nie zagra ...

Ale to są przecież częste sytuacje. Developerzy gier na iPhone'a/iPada nagminnie proszą mnie, żebym "poprawił bas, bo nie słychać go na głośniczku". Kiedyś mi się wydawało, że i tak ludzie będą grać w słuchawkach, ale okazało się, że byłem w błędzie - na spikerze też ma być dobrze! :) Zazwyczaj dokładam więc warstwę gdzieś między 200Hz a 400Hz, czasami lekko podbijam okolice 1000Hz, na dole zostawiam mięciutki sub i jest okej. Ale oczywiście test na urządzeniu konieczny.

Parę dni temu usłyszałem kawałek "Break My Stride" (wersja Blue Lagoon) na malutkim przenośnym radyjku. Byłem zszokowany, że tak dobrze słychać bas! Polecam :)

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 15 lis 2011, 11:48

Ale to są przecież częste sytuacje. Developerzy gier na iPhone'a/iPada nagminnie proszą mnie, żebym "poprawił bas, bo nie słychać go na głośniczku".

Rozmawiamy o muzyce, czy o odgłosach do gier/podkładzie dźwiękowym do określonej aplikacji na konkretne urządzenie? Chyba wiadomo że jak przygotowujesz coś na przysłowiowego "GameBoya", to ma grać na nim jak najlepiej się da i ... tylko na nim.

Goddard

Post autor: Goddard » wtorek 15 lis 2011, 12:09

...

Rozmawiamy o muzyce, czy o odgłosach do gier/podkładzie dźwiękowym do określonej aplikacji na konkretne urządzenie? Chyba wiadomo że jak przygotowujesz coś na przysłowiowego "GameBoya", to ma grać na nim jak najlepiej się da i ... tylko na nim.
...

Jeśli utwór ma iść _tylko_ to gry to oczywiście masz rację. Ale wyobraź sobie sytuację, że robisz muzykę do banków royalty free - nie wiesz, gdzie klient tę muzykę wykorzysta, dlatego warto zadbać o to, żeby brzmiało to dobrze również na ajfonowym głośniczku, który pierdzi w rytm muzyki :) A niezależny gamedev to liczna klientela stocków muzycznych.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 15 lis 2011, 12:32

Parę dni temu usłyszałem kawałek "Break My Stride" (wersja Blue Lagoon) na malutkim przenośnym radyjku. Byłem zszokowany, że tak dobrze słychać bas! Polecam :)

...
jaki bas( instrument?)
i co znaczy dobrze, ze czuc bit na tyle by sie bujac?

to normalne przecie:)

dwoogaz

Post autor: dwoogaz » środa 16 lis 2011, 21:51

Na przykład możesz zrobić bass z kilku insrtumentów grających w innym paśmie o podobnym brzmieniu. 

ODPOWIEDZ