Szum klawisza przez USB

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
nysontension
Szum klawisza przez USB

Post autor: nysontension » poniedziałek 14 lis 2011, 00:11

Witam.

Klawisz Tyors1 podlaczony do PC przez usb, sygnal audio do karty muzycznej. W sygnale analogowym slychac zaklócenia, ktorych probke umiescilem do odsłuchu. Gdy odlacze usb miedzy klawiszem a pc to zaklócenia znikaja. Instalacja elektryczna w bloku jest pewnie niezadobra, nie orientuje sie w elektrce. Byl pan z elektrowni, wsadzil sprzet w kontakt i mowi ze jest ok. Caly system (komputer, peryferia) mam wpiete do "jednego gniazdka". Sprawdzalem inne kable usb, sygnalowe itd... Oto probka sygnalu:

http://w582.wrzuta.pl/audio/915Osa0lNpK/szum_usb

Macie jakies pomysly ?

Z kazdym krokiem, droga do pokonania staje sie krotsza.

nysontension

Re: Szum klawisza przez USB

Post autor: nysontension » poniedziałek 14 lis 2011, 12:08

Naprawde nikt z was nie spotkal sie z taka sytuacja ?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 14 lis 2011, 15:00

...
Naprawde nikt z was nie spotkal sie z taka sytuacja ?...

Najprawdopodobniej problemem jest anonimowa "karta muzyczna", która jest podatna na zakłócenia wywołane pracą urządzeń wewnątrz komputera.  Jeżeli to laptop wyłącz karte wi-fi. Jeżeli to onboard, to kup porządny interfejs audio. 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 14 lis 2011, 15:06

Po odłączeniu kabla USB instrumentu szum znika oznacza to że problemem po stronie zasilania usb.

Skorzystaj z wyszukiwarki forum, podobnych problemów już było wiele na forum

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=20125&forum=10

nysontension

Post autor: nysontension » poniedziałek 14 lis 2011, 19:45

Dzieki za odpowiedz.

Jest to stacjonarny PC, w ktorym siedzi RME digi96/8 pad (PCI).

Czytalem ten watek ale jest to troche/bardzo skomplikowane dla mnie. Mógłbym prosic o rozjasnienie w tym temacie ? :( Mieszkam w starym bloku z 85 roku, wszystko mam wpiete do 10 gniazdkowej listwy ktora jest wpieta do kontaktu bez bolca, na listwie sa bolce - to jedyne co moge powiedziec.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 15 lis 2011, 11:07

Jeżeli klawisz jest podpięty do kompa równocześnie kablem analogowym i USB, to tworzy się pętla mas (która nie wystąpiłaby np w przypadku połączenia MIDI, bo interfejsy MIDI mają optoizolację). Spróbuj podpiąć sygnał analogowy przez DI-BOX i przełączyć "ground-lift".
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 15 lis 2011, 11:48

...Jeżeli klawisz jest podpięty do kompa równocześnie kablem analogowym i USB, to tworzy się pętla mas (która nie wystąpiłaby np w przypadku połączenia MIDI, bo interfejsy MIDI mają optoizolację). Spróbuj podpiąć sygnał analogowy przez DI-BOX i przełączyć "ground-lift".... 

Petla mas to jedno (coś tam brumi), ale słyszaleś te wygibasy w wyżeszym paśmie? Mnie to też wygląda na zakłucenia z płyty głownej na port PCI. 

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 15 lis 2011, 13:53

Petla mas to jedno (coś tam brumi), ale słyszaleś te wygibasy w wyżeszym paśmie?
 ...

Tak. Miałem podobne w przypadku problemów z pętlą mas między komputerem a innymi urządzeniami. Szczególnie daje się to we znaki przy laptopach, ale przy stacjonarach też występuje. A dlaczego uważam, że to pętla mas? Ponieważ te zakłócenia pojawiały się we wszystkich połączonych urządzeniach, a nie tylko na wyjściu karty dźwiękowej - wędrowały sobie właśnie masą.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 15 lis 2011, 13:55

W przypadku laptopów, doraźnie radziłem sobie z problemem podłączając laptopa do gniazdka "bez bolca" (zakłócenia znikały jak ręką odjął), ale w przypadku kompa stacjonarnego to raczej nie jest dobra opcja. Więc trzeba przerwać pętlę w innym punkcie.

nysontension

Post autor: nysontension » wtorek 15 lis 2011, 14:10

DJOZD - czyli plyta glowna atakuje tylko wejscie RME ? Dlaczego to sie nie dzieje przy zadnym innym urzadzeniu podlaczonym do wejscia karty ? Tylko przy tyrosie. Podpialem takze virusa ti snow ktorym steruje przez usb (wyjcia analogowe do wejscia RME), nic nie zakłóca sygnału.

ODPOWIEDZ