To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość,nie byłem pewny gdzie go umieścić.Mam takie małe domowe studyjko-line 6 ux1,mikrofon pojemnościowy,kontrolery midi,program renoise.Tworząc muzykę lubię eksperymentować z brzmieniami,łączyć gitarę z beatem i elektroniką.Nie mam zbyt dużych funduszy(drogie monitory) i możliwości adaptacji pomieszczenia(cena a poza tym nie moge za bardzo ingerować w wygląd pomieszczenia) więc wolę zostawić to specjalistom.Mam w planach kupienie słuchawek Superlux HD-668 B i komponowanie na nich całych utworów jednak tu rodzi się pytanie.Czy specjalista od mixu i masteringu da sobie radę ze ścieżkami robionymi pod słuchawki?Często przepuszczam sample przez różne efekty żeby uzyskać ciekawe brzmienie,zmieniam także brzmienie gitary.Czy realizator podoła takiemu zadaniu,czy połapie się w tym wszystkim?Czy uchwyci istote nagrania?Wydaje mi się,że to może być zdecydowanie trudniejsze od mixowania rockowego kawałka gdzie bardziej kombinuje się nad melodią a nie dzwiękiem.Bardzo zależy mi na odpowiedziach ponieważ nie wiem czy to co robie ma sens i z jakiej strony się za to zabrać.Na słuchawkach wszystko brzmi elegancko ale czy potem będzie dało się to przenieść na głośniki.
Poza tym chciałbym dowiedzieć się jak najlepiej przygotować utwór do wysłania specjaliście(krok po kroku).
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi,peace:-)