Bayerdynamic DT770 Pro - 80 czy 250 ohm?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Doomy
Re: Bayerdynamic DT770 Pro - 80 czy 250 ohm?

Post autor: Doomy » środa 02 lis 2011, 16:21

...Faktycznie, oto cytat z książki:

Uwaga:
Pamiętajmy, że na słuchawce o dużej impedancji wydzielana jest mniejsza moc przy tym samym napięciu, co przy małej efektywności może uniemożliwić uzyskanie odpowiedniego natężenia dźwięku.

Hihi poznaję to Krzysztof Sztekmiler "Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań" warto podawać tez źródło cytatu :).

Pozdrawiam

Doomy

Post autor: Doomy » środa 02 lis 2011, 16:27

Wiadomo też, że im większa impedancja tym większa czułość 

Może jednak im większa impedancja tym mniejsza efektywność sygnału przy tym samym napięciu. Tak jakby wynika z tego cytatu. Chyba?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 02 lis 2011, 18:34

...Pamiętajmy, że na słuchawce o dużej impedancji wydzielana jest mniejsza moc przy tym samym napięciu, co przy małej efektywności może uniemożliwić uzyskanie odpowiedniego natężenia dźwięku.

W temacie skutku - prawda
W temacie merytoryki - masło maślane
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

reslor1

Post autor: reslor1 » środa 02 lis 2011, 18:46

Dokładnie - to Krzysiu Sztekmiler :)

Czyli po prostu im większa impedancja tym ciszej grają słuchawki jeśli dobrze rozumiem - bo już powoli dostaję kręćka :)
Słuchawki, które chcę mieć nie muszą być super głośne - mają pełnić funkcję monitorów, czyli przekazywać mi dźwięk jak najbardziej zbliżony np. do surowego nagrania.
Pytanie więc, która impedancja słuchawek: 80 czy 250 ohm i mocy 100mW, przy wyjściu z interfejsu 32 ohm i mocy 150mW, odda wierniej obraz zapisanego dźwięku?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 lis 2011, 21:27

Niższa impedancja zazwyczaj powoduje też większe zniekształcenia - zarówno w słuchawkach jak i w głośnikach :)

W mojej karcie wygląda to tak:

THD+N: (1 kHz, max. level) 33 ohm load: -69 dB (0.035%)

600 ohm load: -94 dB (0.002%

THD+N: (1 kHz, max. level)

33 ohm load: -69 dB (0.035%)

600 ohm load: -94 dB (0.002%)

ale to akurat niuanse bo poziomy są bardzo niskie więc 80Ohm będzie i tak elegancko - weź 80 bo jak koledzy mówią - ściszyć łatwiej

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 02 lis 2011, 22:00

...
Niższa impedancja zazwyczaj powoduje też większe zniekształcenia - zarówno w słuchawkach jak i w głośnikach :)

Nie wiem czy to jest zgodne z prawdą, ale przeczytałem kiedyś wypowiedź, że własnie jak się ma słuchawki o niższej impedancji, wtedy nie trzeba podawać mocniejszego sygnału z karty, niż przy słuchawkach o wyższej impedancji, a co za tym idzie, są wtedy mniejsze zniekształcenia przy nisko impedancyjnych słuchawkach. Nie wiem na ile to jest wiarygodne, więc proszę o korektę, lub wyprowadzenie z błędu, jężeli ta teza jest niezgodna z rzeczywistością.

Warto także zaznaczyć, że w wykresach pokazujacych charakterystykę wytwarzanego dźwięku przy słuchawkach Bayerdynamica biorąc pod uwagę te same modele, tylko o różnej impedancji, widać, że mają troszeczkę inne charakterystyki w wykresach, raz na korzyść jednych, a raz na korzyśc drugich, w zależności od modelu.

Początkujący muzyk.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 lis 2011, 09:49

Nie znalazłem wykresów ale:

"The impedance is determined by the voice coil (dynamic headphones), which is a winded copper wire (coated to avoid a short-circuit). This copper wire is available in nearly every length, but not in every gauge (thickness) and a thicker wire has less resistance than a thin wire ("less fits through"). The magnetic field of the voice coil depends on the number of windings of the coil, causing a low impedance system to use a thicker (also heavier) wire and since the membrane foil can't be infinitely light-weight, the moving mass (voice coil and membrane) is relatively high. It's pretty clear that a higher mass can't move as easily (following an audio signal) as a lower mass. This low mass can easily be accomplished with thinner (lower weight) wire, but the thinner wire has a higher impedance. This means that the DT 770 PRO with 250 ohms sound more natural, but plays (depending on the used headphone amplifier) not as loud as the 80 ohms version.

The transducers of the 80 ohms versions are stronger and more powerful, a bit more mid accentuated and therefore this version is ideal for powerful reproducing of low-frequency material f.e. coming from a bass guitar. The 250 ohms version sounds more smooth and voluminous and can be used for mixing situation within the studio to analyse the whole mix."

Ze zniekształceniami jest podobnie we wzmacniaczach dla kolumn tylko tam jest podawana ilość zniekształceń przy mocy 1 wata a nie jak w tym co przytoczyłem dla pełnej mocy

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 03 lis 2011, 11:52

Ok, nie wiem, czy dobrze zrozumiałem tekst, ale wydaje mi się, że tu jest mowa głównie o mocy wytwarzanego brzmienia. Mi natomiast chodziło o porównanie harmonicznych zniekształcen, w zalezności od impedancji. Jak patrzyłem na wykresy, to różnice między 250 ohmową wersją a 32, są niewielkie, głównie niskich częstotliwościach. Nie wiem jak się ma charakterystyka słuchawek biorąc pod uwagę wykres, do naturalności brzmienia, ale na pewno i jedne i drugie mają trochę przerysowany bass. Jeżeli chodzi o zniekształcenia harmoniczne, to o dziwo 32 ohmowa wersja chyba wypada lepiej (o ile dobrze rozumiem wykres).

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 03 lis 2011, 11:54

Przepraszam za edycję powyższego postu. Pierwszy raz mi się tak zrobiło.

Początkujący muzyk.

reslor1

Post autor: reslor1 » czwartek 03 lis 2011, 12:03

Tłumaczę tylko końcówkę:

"...Oznacza to, że dźwięk DT 770 PRO 250 Ohm jest bardziej naturalny, ale gra (w zależności od zastosowanego wzmacniacza słuchawkowego), nie tak głośno jak w wersji 80 ohm.

Przetworniki z wersji 80 ohm są silniejsze i mocniejsze - dają nieco wyraźniejszy środek i dlatego ta wersja jest idealna do odtwarzania materiału o niskiej częstotliwości f.e. pochodzących z gitary basowej. Wersja 250 Ohm wydaje się być bardziej gładka i obszerna i może być używana do pracy w studio jako analiza całego mixu ".

Czyli wychodzi na to, że wierniejszy obraz dźwięku daje 250 ohm.

ODPOWIEDZ