Opóźnienia MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
mhouse
Opóźnienia MIDI

Post autor: mhouse » wtorek 18 paź 2011, 16:52

Witam wszystkich,

jestem już zmęczony wertowaniem całego internetu w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem. Do tej pory wyczytałem, że muszę kupić lepszego kompa i lepszą kartę dzwiękową, ale nie wszystkim o których wyczytałem to pomogło, dlatego prosze Was o poradę - o ile macie o tym pojęcie.

Działam na Abletonie 8 LE + kontrolerach AKAI APC40 i LPD8 + karcie NI AUDIO 2 DJ + lapku ASUS core duo 2ghz, 3g ram + ASIO4ALL

Problem:

Nie mogę grać "na żywo" na padach, ponieważ występuje opóźnienie na głośnikach o ok. 0,5s. Bez względu czy mam bufor 64 i latencję 4,3ms czy 512 i latencję 25ms zawsze jest takie samo opóźnienie - nawet jak gram na klawiaturze od laptopa, to problem nie znika.

Wszyscy doradzają zakup lepszego sprzętu (tak i tak muszę to zrobić), ale nie wiem czy jeśli zainwestuje niemałą kasę, to problem zniknie - co o tym sądzicie?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Marcin

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Opóźnienia MIDI

Post autor: matiz » wtorek 18 paź 2011, 18:03

Bez względu czy mam bufor 64 i latencję 4,3ms czy 512 i latencję 25ms zawsze jest takie samo opóźnienie - nawet jak gram na klawiaturze od laptopa, to problem nie znika.

Albo nie zmieniasz bufora, albo zmieniasz nie ten bufor, czyli sluchasz z innego interfejsu. Dodatkowym aspektem sa powyzsze wyliczenia, z ktorych wynika, ze mniej wiecej dziesieciokrotnie wiekszy bufor daje mniej wiecej tylko pieciokrotnie wieksza latencje

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » wtorek 18 paź 2011, 20:30

...
Bez względu czy mam bufor 64 i latencję 4,3ms czy 512 i latencję 25ms zawsze jest takie samo opóźnienie - nawet jak gram na klawiaturze od laptopa, to problem nie znika.

Albo nie zmieniasz bufora, albo zmieniasz nie ten bufor, czyli sluchasz z innego interfejsu. Dodatkowym aspektem sa powyzsze wyliczenia, z ktorych wynika, ze mniej wiecej dziesieciokrotnie wiekszy bufor daje mniej wiecej tylko pieciokrotnie wieksza latencje
...

może na początek sprawdź co zwalnia?

1. pograj na klawiaturze i słuchaj przez kartę z lapka

2. pograj na kontrolerze i słuchaj karty z lapka

3. inne kombinacje

moim zdaniem raczej zwalnia interfejas audio przez USB... niestety... w midi masz mało danych i szybko to fruwa...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Blaviken

Post autor: Blaviken » wtorek 18 paź 2011, 20:33

...Witam wszystkich,
jestem już zmęczony wertowaniem całego internetu w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem. Do tej pory wyczytałem, że muszę kupić lepszego kompa i lepszą kartę dzwiękową, ale nie wszystkim o których wyczytałem to pomogło, dlatego prosze Was o poradę - o ile macie o tym pojęcie.
Działam na Abletonie 8 LE + kontrolerach AKAI APC40 i LPD8 + karcie NI AUDIO 2 DJ + lapku ASUS core duo 2ghz, 3g ram + ASIO4ALL
Nie za bardzo rozumiem dlaczego używasz ASIO4ALL skoro interfejs NI AUDIO 2 DJ (tak przynajmniej stoi na stronie producenta) ma wsparcie dla "normalnego/dużego" ASIO. Wydaje mi się że instalacja sterowników ASIO producenta interfejsu oraz ustawienie DAW aby ich używał powinno załatwić sprawę opóźnień.
www.blaviken.com

Awatar użytkownika
mhouse

Post autor: mhouse » czwartek 20 paź 2011, 10:04

...

...

Gdzieś, kiedyś wyczytałem, ale nie do końca pamiętam, że próbkowanie np 44,1 kHz (czyli 1/44.1s) dzieli się przez bufor (64, 128, 512 itp) tj np. (1/44.1s)/(1/64s) i wychodzi opóźnienie, no ale wyniki nijak mają się do rzeczywistości (bynajmniej mojej).

Sprawdzałem na obudwu sterownikach (ASIO i dołączonych do karty AUDIO2DJ) i w obu przypadkach jest ten sam problem - sterowniki są wybrane w Abletonie, a bufor zmieniam w panelu akurat zainstalowanego sterownika.

W weekend będę miał więcej czasu, więc ściągnę inny DAW i najnowsze sterowniki USB i będe kombinował dalej.

Myślisz, że zakup karty z we/wy MIDI załatwiłby sprawę? W padach i APC40 jest tylko USB i musiałbym kupić przejściówki/konwertery, ale nie wiem czy ma to jakikolwiek sens.

Dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam

Marcin

Awatar użytkownika
mhouse

Post autor: mhouse » czwartek 20 paź 2011, 10:06

...
...

...

może na początek sprawdź co zwalnia?

1. pograj na klawiaturze i słuchaj przez kartę z lapka

2. pograj na kontrolerze i słuchaj karty z lapka

3. inne kombinacje

moim zdaniem raczej zwalnia interfejas audio przez USB... niestety... w midi masz mało danych i szybko to fruwa...
...

Sprawdzałem już wszystkie kombinacje - sterowniki, klawiatury, z kartą i bez i zawsze jest to samo.

Myślisz, że zakup karty z we/wy MIDI rozwiąże mój problem? Pady i APC40 mają tylko USB i musiałbym kupić przejściówkę/konwerter, ale nie wiem czy to załatwi sprawę.

Dzięki za zaintereswoanie

Pozdrawiam

Marcin

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » czwartek 20 paź 2011, 15:03

hmm... ludzie grają na klawiaturach podłączonych do takich wynalazkówe jak iPad - od tego to na pewno masz lepszy sprzęt... czyli zdecydowanie coś niedomaga w kwestiach programowych - samo midi przesyła bardzo mało danych, więc praktycznie tutaj nie powinno to zależeć od rodzaju wtyczki...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
mhouse

Post autor: mhouse » czwartek 20 paź 2011, 16:11

...
hmm... ludzie grają na klawiaturach podłączonych do takich wynalazkówe jak iPad - od tego to na pewno masz lepszy sprzęt... czyli zdecydowanie coś niedomaga w kwestiach programowych - samo midi przesyła bardzo mało danych, więc praktycznie tutaj nie powinno to zależeć od rodzaju wtyczki... ...

No właśnie - wyczytałem kiedyś, że sygnał MIDI idzie z prędkością 1ms co w praktyce jest nieodczuwalne dla ucha.

Na innym forum ktoś spotkał się z sytuacją, w której kontroler wysyłał sygnał nie przy wciśnięciu, ale przy puszczeniu przycisku - to by miało sens, ale sprawdze to dopiero jak wrócę z pracy.

Pozdrawiam

Marcin

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 20 paź 2011, 16:57

<>i>...ludzie grają na klawiaturach podłączonych do takich wynalazkówe jak iPad - od tego to na pewno masz lepszy sprzęt...

To prawda.

...samo midi przesyła bardzo mało danych, więc praktycznie tutaj nie powinno to zależeć od rodzaju wtyczki...

A to nieprawda.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 20 paź 2011, 17:02

...No właśnie - wyczytałem kiedyś, że sygnał MIDI idzie z prędkością 1ms co w praktyce jest nieodczuwalne dla ucha. Na innym forum ktoś spotkał się z sytuacją, w której kontroler wysyłał sygnał nie przy wciśnięciu, ale przy puszczeniu przycisku - to by miało sens, ale sprawdze to dopiero jak wrócę z pracy...

Czemu zamiast popadać w domysły i zawracać tu przyrodzenia nie wyczytasz wreszcie ze zrozumieniem czym jest MIDI?
Wszak materiałów w sieci w tym temacie i to za free jest pod dostatkiem. Nawet na tym serwisie.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ