MOTU 828 mk2 FW - bzyczenie
-
- Kontakt:
Chciałbym zapytać forum o pewna sprawę która mnie meczy. Zakupiłem ostatnio interfejs Audio MOTU 828 mk2 FW wersja europejska. Interfejs działa bardzo dobrze z moim komputerem stacjonarnym. Ale po włączeniu go do prądu i uruchomieniu z karty wydobywa się takie bzyczenie. Coś jak praca transformatora. Lub tak jak było by coś luźne w środku. Natomiast cala reszta działanie karty jest okey. Czy tylko mój model to posiada czy inne wasz też ?
Gadałem ze znajomym i twierdzi ze karty amerykańskie tak mogą mieć choć nie wydaje mi się. Dziękuje za pomoc i proszę Admina o nie usuwanie teamu gdyż szukałem i nie ma takiego w bazie.
Re: MOTU 828 mk2 FW - bzyczenie
...Witam!
Gadałem ze znajomym i twierdzi ze karty amerykańskie tak mogą mieć choć nie wydaje mi się. Dziękuje za pomoc i proszę Admina o nie usuwanie teamu gdyż szukałem i nie ma takiego w bazie....
To jest normalne. Ten model tak poprostu ma. Mój też bzyczy, a mam go juz niepamietam jak długo i działa bez zarzutu. Generuje w miejscu układu zasilania duze pole, jeżeli postawisz tam mikforon bedziesz słyszał wyraźny brum w torze mikrofonu.
-
- Kontakt:
To jest normalne. Ten model tak poprostu ma. Mój też bzyczy, a mam go juz niepamietam jak długo i działa bez zarzutu. Generuje w miejscu układu zasilania duze pole, jeżeli postawisz tam mikforon bedziesz słyszał wyraźny brum w torze mikrofonu. ...
a czyli jednak. Uspokoiłeś mnie bardzo. Bo myślałem ze dostałem jakiś felerny model. Sama karta naprawdę daje rade.
-
- Kontakt:
Nie chce zakładać nowego tematu wiec pociągnę wątek w tym temacie. Mam taki problem ze nie wiem jak zrobić pele w Motu 828 dla procesora zewnętrznego do Korga KP3. Mam odpowiednie kable i oryginalnego abnletona 7 z wtyczka External FX . Ale nie wiem jak mogę to ustawić żebym mógł stosować efektor na wszystkich instrumentach hardware podłączonych do motu i od razu to rejestrować z efektem.. Pomoże ktoś? Pozdrawiam Tomek.
...Witam
Nie chce zakładać nowego tematu wiec pociągnę wątek w tym temacie. Mam taki problem ze nie wiem jak zrobić pele w Motu 828 dla procesora zewnętrznego do Korga KP3. Mam odpowiednie kable i oryginalnego abnletona 7 z wtyczka External FX . Ale nie wiem jak mogę to ustawić żebym mógł stosować efektor na wszystkich instrumentach hardware podłączonych do motu i od razu to rejestrować z efektem.. Pomoże ktoś? Pozdrawiam Tomek....
Chyba jednak powinienes założyć inny wątek bo tdn sie zupelnie do tego nie nadaje. Ale żeby juz nie dublować mała wskazówka odemnie:
Nie ma znaczenia tak naprawde czy uzywasz motu, czy czego kolwiek innego. Za pomocą samego motu nie stworzysz takiej pętli żeby ona miksowała się z sumą miksera. Wewnętrzny mikser 828 nie posiada szyny AUX.
Tak więc musisz zrobić sobie taką szynę w programie DAW i wysłać na tą szyne sygnały ze ścieżek. wyjscie Aux ustawiasz na dowolną parę wyjść z MOTU ktore prowadzą do wejscia procesora. Z procesora natomiast wracasz do MOTU na inną parę wejść na których rejestrujesz sygnał lub tylko odsluchujesz.
Do takich celów dobrze mieć zewnętrzną konsole mikserską w której zaaranzujesz cały układ wejść wyjść.
Jak nie masz, to musisz to zrobić w DAW.
Jest wprawdzie w MOTu układ służacy do uruchamiania szyny odpowiedzialnego za komunikacje mikrofonu rezyserki. Ale nie probowalem tego uzyć do tych celów nigdy.
Jest jeszcze jeden sposób. Bez uzycia DAW.
Tworzysz grupe z sygnalem wchodzącym z dowolnego input - jest ona domyślnie ustawiona na output 1-2.
Podłączasz kable z wyjscia przykladowo 3-4 do procesora i powracasz na input 3-4.
Tworzysz nową grupe (MIX) z wyjściem właśnie na te 3-4.
Powinieneś słyszeć dzięki grupie 3-4 sygnał powracający tylko z procesora. Ale zmiksowany z wejsciem 1-2. Wiec jeżeli sciszysz 1-2 na mikserze to zostanie tylko ten z szyny.
Pokombinuj.
-
- Kontakt:
Informacyjnie napisze ,że bzyczenie w Motu to wcale nie winna zle skonstruowanego trafo. Tez tak oczywiście myślałem do wczoraj. Motu odmówiło posłuszeństwa i przestało sie uruchamiać. Stop w monecie wyświetlania numeru softu. Coś Mi nie dało spokoju i rozebrałem kartę. Znalazłem uszkodzony kondensator 330 uF 63 V w sekcji zasilania. Spuchnięty. Jutro kupie nowy i wymienię zobaczymy czy wstanie do życia. Sam trafo pracuje bardzo cichutko ten kondensator tak sobie bzyczał.
Pozdrawiam Tomek.

-
- Kontakt:
...Witam
Informacyjnie napisze ,że bzyczenie w Motu to wcale nie winna zle skonstruowanego trafo. Tez tak oczywiście myślałem do wczoraj. Motu odmówiło posłuszeństwa i przestało sie uruchamiać. Stop w monecie wyświetlania numeru softu. Coś Mi nie dało spokoju i rozebrałem kartę. Znalazłem uszkodzony kondensator 330 uF 63 V w sekcji zasilania. Spuchnięty. Jutro kupie nowy i wymienię zobaczymy czy wstanie do życia. Sam trafo pracuje bardzo cichutko ten kondensator tak sobie bzyczał.
Pozdrawiam Tomek. ...
Ok po wymianie kondesatora karta zyje i ma sie dobrze pracuje bardzo cichutko.
Ten kondensator bzyczy u mnie już jakieś 8 lat. Więc zakładam że to egzemplarz raczej sprawny. Ale wrazie potrzeby gdzie to kupić? Jakieś sprawdzone źródło?