Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
RafałM
MIDIbox
autor: RafałM » niedziela 16 paź 2011, 18:47
Czesć :D
Chciał bym zbudować swoje całe studio sam. Postanowiłem więc, że zbuduję syntezator, znalazłem ciekawe projekty: http://www.ucapps.de/index.html?page=midibox_sid.html . Pomyślałem więc, że zacznę to budować. Tylko nie wiem jak zaczać budowę instrumentu. Myślę też nad zbudowaniem syntha analogowego oraz syntezatora perkusyjnego. Gdzieś na forum czytałem temat w którym pisała osoba która zdudowała te cudo. Wiec prosił bym ją o pomoc.
Gdybym miał więcej pieniędzy kupił bym Virusa Ti2, jednak muszę najpierw kupić aranżer (Yamaha Tyros 3 lub Korg Pa2x Pro), ponieważ chciał bym założyć zesół 3 osobowy (2x klawisze, 2x wokal). Jednak chciał bym tez mieć swoje studyjko w którym będę coś ambitniejszego nagrywał ;D
Pozdrawiam Rafał ;D
Nazywam się Rafał. Chodzę do gimnazjum w Drohiczynie. Interesuję się fotografią oraz muzykowaniem. Gram na instrumentach muzycznych od sześciu lat. Posiadam Korga X3, na którym aranżuję swoje utworki. Używam także wtyczek Vst na których uzyskuje nowoczesn
-
Kubańczyk
autor: Kubańczyk » poniedziałek 17 paź 2011, 12:10
Mam sporo gotowych i nie gotowych modułów, płytek, części do midiboxów, które leżą i chętnie znajdą zastosowanie w projektach. Mogę oddać po kosztach.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
-
malichos
autor: malichos » poniedziałek 17 paź 2011, 12:10
...
Czesć :D
Chciał bym zbudować swoje całe studio sam. Postanowiłem więc, że zbuduję syntezator, znalazłem ciekawe projekty: http://www.ucapps.de/index.html?page=midibox_sid.html . Pomyślałem więc, że zacznę to budować. Tylko nie wiem jak zaczać budowę instrumentu. Myślę też nad zbudowaniem syntha analogowego oraz syntezatora perkusyjnego. Gdzieś na forum czytałem temat w którym pisała osoba która zdudowała te cudo. Wiec prosił bym ją o pomoc.
...
Nie chcę cię zniechęcać, ale jeśli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z elektroniką, to daj sobie spokój z SIDem. No chyba że elektronika to twój zawód albo twoje hobby (chociaż po twoim wpisie sądzę, że nie). Ja zacząłem budować MIDIBOX SID w wersji 3ciej jakieś 3 lata temu, a nadal jestem na etapie prototypu (tak bym to nazwał) - z braku czasu. Chodzi o to, że rzadko kiedy projekt idzie zgodnie z planem i założeniami - przy pierwszym uruchomieniu często okazuje się, że coś nie działa. Do tego przydaje się doświadczenie. Owszem, jest forum MIDIBOXa, na ktorym wiele można się dowiedzieć (sam Thorsten Klose także pomaga), ale możesz trafić na taki problem, którego nie będziesz w stanie rozwiązać. A poza tym takie projekty wymagają czasu (jeśli masz dużo wolnego czasu, to punkt dla ciebie). Wydaje mi się, że rozsądniejsze byłoby kupić od kogoś gotowego SIDa (za 300$ może się udać) albo co najmniej kupić zbudowane już moduły.
Pozdrawiam
-
Kubańczyk
autor: Kubańczyk » poniedziałek 17 paź 2011, 13:05
Od siebie dodam, że DIY to nie jest metoda na to by sprzet mieć taniej, wręcz przeciwnie będzie drożej, bo nie obędzie się bez prototypów. Ma to swój urok, swoją inność co może być cenne dla kogoś kto się w tym lubuje. Oczywiście łatwiej kupić gotowca.
Jeśli mimo to nadal chcesz, to moje moduły mogą zaoszczędzić Ci trochę pracy.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.