Kosz i kabel

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Gres
Kosz i kabel

Post autor: Gres » niedziela 30 lis 2003, 23:57

Mam zamiar kupić mikrofon Studioprojects b1 oraz przedwzmacniacz lampowy Behringer Tube Ultragain MIC100 (jak widzicie dosc budrzetowy zestaw) i tu nasowa mi sie pare pytań: 1. czy dołaczona do tego mikrofonu oslona przeciwwietrzna jest wystarczająca czy trzeba cos dokupić?, 2.jak uczepić :) ten mikrofon do statywu? jakis uchwyt czy moze kosz ? jakie sa plusy i minusy, 3. jaki kabel zastosowac miedzy mikrofonem a przedwzmacniaczem symetryczny czy nie itp???

wiem niewiele wiec potrzebuje pomocy
[addsig]

Max_to_max

Re: Kosz i kabel

Post autor: Max_to_max » poniedziałek 01 gru 2003, 01:56

...Mam zamiar kupić mikrofon Studioprojects b1 oraz przedwzmacniacz lampowy Behringer Tube Ultragain MIC100 i tu nasowa mi sie pare pytań:

1. czy dołaczona do tego mikrofonu oslona przeciwwietrzna jest wystarczająca czy trzeba cos dokupić?,

2.jak uczepić mikrofon do statywu? jakis uchwyt? Standardowy czy moze kosz ? jakie sa plusy i minusy

3. jaki kabel zastosowac miedzy mikrofonem a przedwzmacniaczem

...

Ad 1. Nie testowałem jej ale podejrzewam że nie powinieneś mieć z nią problemów. Dokupić? Nie ma sensu. Lepiej wypróbować od dawna stosowany sposób, zresztą bardzo skuteczny mianowicie na odpowiedni stelaż naciągnąć pończochę :) Chodzi głównie o ochronę mikrofonu przed drobinkami śliny która może uszkodzić bardzo cienką membranę mikrofonu (około 4 mikronów!) Pamiętaj, że mikrofony pojemnościowe nie lubią wilgoci. Właściwie to nienawidzą :)

Ad 2. Z mikrofonem napewno dostaniesz mocowanie do statywu. Zapewne sztywne :( Jest to rozwiązanie dobre tylko wtedy gdy masz pewność że statyw jest dobrze odilozowany od wszelkich drgań statywu typu tupanie albo walenie miotłą wrednej sąsiadki (pozdrawiam Panią Magdę W. moją sąsiadkę). Jeśli nie! Lepiej kupić kosz. Jest to najlepsze rozwiązanie bo mikrofon wtedy zawiszony jest na gumkach i tym samym jest w znacznym stopniu odizolowany od drgań statywu. Niestety kosze są dosyć drogie...

Ad 3. A propo kabla to nie wiem czy jest to symetryczny czy nie (jakoś nie mogę się tego nauczyć :) )Lepiej poczekaj na wypowiedz kogos bardziej zaawansowanego... albo poproś poprostu w sklepie, to dadzą Ci odpowiedni :) (mikrofonowy - 3 żyły na złączu XLR). A i jeszcze coś o podłączania mikrofonu... Pamiętaj, kiedy podłączasz mikrofon do przedwzmacniacza musi być wyłączone zasilanie PHANTOM! Wiem czasem nie ma wyłącznika, ale w większości przedwzmacniaczy jest. Najpierw podłączasz kabel do MIC'a i PreAmp'u a potem Power ON PHANTOM i jedziesz - taki sposób jest bezpieczniejszy :)

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy

Bart

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 01 gru 2003, 02:20

...Mam zamiar kupić mikrofon Studioprojects b1

## jak Ci się uda kupić, to gratulacje Kumpel chciał dwa tygodnie temu kupić - ponoć polski dystrybutor nie ma na stanie No i kupił MXL 990 - jak twierdzi, jest zadowolony...

oraz przedwzmacniacz lampowy Behringer Tube Ultragain MIC100 (jak widzicie dosc budrzetowy zestaw)

## nie oczekuj od tego preampu wiele... Sądzę, że lepiej kupić niewielki mikser z zasilaniem Phantom, niż to ustrojstwo

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
darozi

Post autor: darozi » poniedziałek 01 gru 2003, 09:36

3. jaki kabel zastosowac miedzy mikrofonem a przedwzmacniaczem symetryczny czy nie itp???

Koniecznie symetryczny! Najlepiej sie samemu lutuje kable: kupujesz 2 wtyczki XLR(m i ż), kabel z dobrym ekranem (plecionym) siadasz i... bawisz sie topnikiem, czasami sie jakies slowo wyrwie... Ja uwielbiam to, w zyciu nie kupie gotowego kabla.8-)

Pozdro,

Darek

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 01 gru 2003, 17:09

1. czy dołaczona do tego mikrofonu oslona przeciwwietrzna jest wystarczająca czy trzeba cos dokupić?,

Jezeli to jest gabka, to raczej lepiej jest zastosowac "ponczoche", firmowa albo "wlasnorobe". Ponczocha nie sluzy do ochrony przed wilgocia (a przynajmniej nie tylko), a raczej do redukcji glosek wybuchowych "p" czy "b". Podobne efekty zapewnia gabka, ale "lubi" tlumic gore.

2.jak uczepić :) ten mikrofon do statywu? jakis uchwyt czy moze kosz ? jakie sa plusy i minusy,

Tylko kosz. Poniewaz i tak nie kupisz B1, zobacz MXLa, albo inny mikrofon, ktory juz taki kosz posiada. To wszystko jest w zasadzie to samo i gra podobnie, wiec IMO nie ma wielkiej roznicy, wazna jest cena i wyposazenie (no i w przypadku B1 dostepnosc).

3. jaki kabel zastosowac miedzy mikrofonem a przedwzmacniaczem symetryczny czy nie itp???

Oczywiscie symetryczny.

Awatar użytkownika
Gres

Post autor: Gres » poniedziałek 01 gru 2003, 18:02

dobra w takim razie, prosze szanownych specjalistow o porownanie mikronofu sp1 z tym mxl 990 czym sie róznią, poprosze o plusy i minusy kazdego z nich, jesli chodzi o dostepnosc sp2 to w sklepie akutech (czy jakos tak) zobowiazali sie do sprowadzenia tego mica na przyszly tydzien wiec moge poczekac :) ale czy faktycznie to dobry wybór??

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » poniedziałek 01 gru 2003, 18:19

Witaj

Posiadam dwie sztuki B1 i preamp Begringer VX 2496.

1. Lepiej od sitka - gabki dodanej do mikrofony sprawdza sie popfiltr, ktory zrobilem z mamy ponczoch i 1 metra drutu.

Mocujesz do np. do stojaka, ale musi byc to drut grubszy i trezba uwazac zeby w czasie spiewania nie kolysal sie i nie powodowal stukow w statyw.

Z mocowaniem mikrofonu nie ma zadnego problemu. Includowany uchwyt Ci wystarczy. Nie przesadzajmy z koszami, etc. A mikrofon jest calkiem fajny a za te pieniadze - polecam importowac - to jest miodzio.

Preamp Behringera - nie jest to tez nic zajefajnego. Ale powiem ze nie zgodze sie ze bylejaki mixer z Phantomem lepiej wypada.

Ja jestem mimo wszystko za wstepna kompresja nagrania. Mimo pozniejszych operacji na wtyczkach.

Oczywiscie uwaga na prace z kompresorem zebys nie zrobil blachy z dzwieku.

Fajnie dziala expander/gate. Symulacja lampy jest cienka - nie uzywam.

kompresor, eq - bez rewelacji, de-esser jest ale leniwy troche.

Ogolnie rzecz biorac. Na poczatek moze byc.

Jak zaczniesz zarabiac to pomyslisz o czyms innym.

Pozdro

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 01 gru 2003, 18:48

dobra w takim razie, prosze szanownych specjalistow o porownanie mikronofu sp1 z tym mxl 990 czym sie róznią, poprosze o plusy i minusy kazdego z nich

Plusem tego drugiego jest uchwyt elastyczny

Poza tym nie wydaje mi sie, zeby bebechy byly znaczaco rozne (pomijajac fakt, ze mxl ma "nieco" mniejsza membrane, ale to IMO bez znaczenia). To wszystko sa chinskie mikrofony i ich brzmienie i trwalosc to raczej kwestia szczescia, choc wiekszosc (w zasadzie wszyskie) jakie slyszalem byly nadspodziewanie dobre (ale nie mialem nigdy wyrobow SP).

Gizmo

Post autor: Gizmo » wtorek 02 gru 2003, 07:26

...Mam zamiar kupić mikrofon Studioprojects b1...

Witam, a dlaczego akurat Studio Project B1 ? Pozdrawiam P.S. Za 1100 zł mogę Ci sprzedać pojemnościowy Marshall Electronics 2003 (na gwarancji, kupowany 3 miesiące temu - stwierdziłem, że i tak nie uda mi się wygłuszyć pomieszczenia tak, bym mógł w pełni korzystac z tego mikrofonu; używany był dokładnie 4 razy) + dodatkowo elastyczne etui, uchwyt (kosz) mocowany do statywu, pop-killer SHURE oraz kabel mikrofonowy 3m.

ODPOWIEDZ