Cubase - problem z jakością po eksporcie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
arewe
Cubase - problem z jakością po eksporcie

Post autor: arewe » środa 12 paź 2011, 01:13

Witam. Mam problem z jakoscią dźwięku po eksporcie z Cubase 5. Kiedy odsłuchuję mix w sesji - wszystko brzmi tak jak chce żeby brzmiało, ale po eksporcie dźwięk staje się sztywny, płaski pozbawiony pazura, i plastikowy. Obcięty jest też bas, wyeksponowany reverb. Nie ma znaczenia, czy na sumie zapięty jest comp, albo limiter, albo cokolwiek innego. Nie ma znaczenia także bit depth - czy 16, czy 32 - wciąż to samo. Miał ktoś podobny kłopot?

Awatar użytkownika
Akton

Re: Cubase - problem z jakością po eksporcie

Post autor: Akton » środa 12 paź 2011, 08:49

...
Witam. Mam problem z jakoscią dźwięku po eksporcie z Cubase 5. Kiedy odsłuchuję mix w sesji - wszystko brzmi tak jak chce żeby brzmiało, ale po eksporcie dźwięk staje się sztywny, płaski pozbawiony pazura, i plastikowy. Obcięty jest też bas, wyeksponowany reverb. Nie ma znaczenia, czy na sumie zapięty jest comp, albo limiter, albo cokolwiek innego. Nie ma znaczenia także bit depth - czy 16, czy 32 - wciąż to samo. Miał ktoś podobny kłopot?...

Nie ma cudów na świecie. Popatrz sobie na spokojnie w ustawienia po kliknięciu mixdown'a :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 12 paź 2011, 09:14

Niektórzy dają się złapać na to, że mają włączony tor monitorowy, który trafia na te same fizyczne wyjścia, co Stereo Out (np. sumuje się na mikserze wielokanałowej karty audio). Więc słuchając z poziomu Cubase'a wszystko jest dwa razy głośniej na wyjściu karty. Zgrany materiał odtwarzany poza Cubasem idzie już "po ludzku", czyli pojedynczo i nagle wszystko jest takie ciche, słabe... :)

Sprawdź, czy u Ciebie nie występuje taka sytuacja.

Jacek

nysontension

Post autor: nysontension » środa 12 paź 2011, 14:45

Jacek ma racje.

Jest jeszcze jedno wyjscie jeśli eksportujesz do skompresowanych formatow. Eksportuj do Wav/Aiff i zewnetrznym programem kompresuj. Cubase nie radzi sobie z kompresowanymi formatami przy eksporcie.

Z kazdym krokiem, droga do pokonania staje sie krotsza.

arewe

Post autor: arewe » środa 12 paź 2011, 17:56

Zawsze eksportuje wav, opcje w oknie mix mam raczej obcykane, opcję odsłuchu też wyłączoną. Przeglądałem fora anglojęzyczne i ludzie też mieli ten kłopot i nikt nie miał jakiegoś konkretnego pomysłu na jego rozwiązanie. Mam wrażenie, że problem nasila się kiedy w sesji jest wiele tracków - pojedyncze eksportuje dobrze. Możliwe, ze procesor nie daje rady i jakoś to upraszcza? Niby mam i5, ale moje sesje mają po 40 tracków... czasem przycinają podczas odczytu, a komp się mocno grzeje.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 13 paź 2011, 09:57

> ...Zawsze eksportuje wav, opcje w oknie mix mam raczej obcykane, opcję odsłuchu też wyłączoną. Przeglądałem fora anglojęzyczne i ludzie też mieli ten kłopot i nikt nie miał jakiegoś konkretnego pomysłu na jego rozwiązanie. Mam wrażenie, że problem nasila się kiedy w sesji jest wiele tracków - pojedyncze eksportuje dobrze. Możliwe, ze procesor nie daje rady i jakoś to upraszcza? Niby mam i5, ale moje sesje mają po 40 tracków... czasem przycinają podczas odczytu, a komp się mocno grzeje....

Eee, nie ma cudów. W 99% przypadków to błąd konfiguracji. Wczoraj miałem właśnie podobny przypadek, gdzie ktoś niechcący wcisnął sobie Listen w mikserze na kilku kanałach i zapomniał o tym, potem proporcje były ustawiane w tym trybie i pełne zdziwienie, jak to grało po eksporcie. Wyrabianie się procesora nie skutkuje zmianą brzmienia, co najwyżej dropami. Jak masz skonfigurowane wyjścia z Cubase'a, karty audio? Używam zewnętrznych procesorów? Jak wygląda monitoring? Jak brzmi nagranie podczas eksportu w realtime, gdzie na wyjście monitorowe kierowane jest to, co zgrywasz?

Jacek

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 14 paź 2011, 11:55

40 traków bez najmniejszych problemów działa nawet na jednordzeniowych procesorach - chyba że użyjesz masy pluginów.

Zdecydowanie błędną masz konfigurację i eksportujesz bez jakiś dodatkowych efektów stąd różnica

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 paź 2011, 12:58

...Niektórzy dają się złapać na to, że mają włączony tor monitorowy, który trafia na te same fizyczne wyjścia, co Stereo Out (np. sumuje się na mikserze wielokanałowej karty audio).

Hehe, sprawa podwójnego monitoringu znana od lat, a co chwilę powraca ;)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 paź 2011, 13:19

Eee, nie ma cudów. W 99% przypadków to błąd konfiguracji. Wczoraj miałem właśnie podobny przypadek, gdzie ktoś niechcący wcisnął sobie Listen w mikserze na kilku kanałach i zapomniał o tym, potem proporcje były ustawiane w tym trybie i pełne zdziwienie, jak to grało po eksporcie.

Kilka lat temu miałem przypadek osoby, która przyniosła do studia swój komputer z całą masą zgranych prac, i podobnym błłedzie w konfiguracji odsłuchu. No i była załamka, bo się okazało, że wszystko do zgrania od nowa :)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

arewe

Post autor: arewe » niedziela 16 paź 2011, 04:39

Eee, nie ma cudów. W 99% przypadków to błąd konfiguracji. Wczoraj miałem właśnie podobny przypadek, gdzie ktoś niechcący wcisnął sobie Listen w mikserze na kilku kanałach i zapomniał o tym, potem proporcje były ustawiane w tym trybie i pełne zdziwienie, jak to grało po eksporcie. Wyrabianie się procesora nie skutkuje zmianą brzmienia, co najwyżej dropami. Jak masz skonfigurowane wyjścia z Cubase'a, karty audio? Używam zewnętrznych procesorów? Jak wygląda monitoring? Jak brzmi nagranie podczas eksportu w realtime, gdzie na wyjście monitorowe kierowane jest to, co zgrywasz?

W inputach mam asio4all io2 - do mojej karty. W out też. Control room mam disabled. I chyba dlatego było źle. Po odłączeniu out, a uruchomieniu cotroll room wszystko - wydaje mi sie, że działa prawidłowo. Tak powinno być - tzn. cotroll room - włączony, a out wyłączony? 

ODPOWIEDZ