ORANGE AD200 Bass - problem z nagraniem gitary basowej

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
katox
ORANGE AD200 Bass - problem z nagraniem gitary basowej

Post autor: katox » piątek 07 paź 2011, 10:58

Witam,

Mam problem z nagraniem gitary basowej poprzez powyższy sprzęt. Mianowicie podłączam gitarę do głowy. Z głowy poprzez wyjście Slave przesyłam sygnał do interfejsu audio (M-Audio ProFire 610). Sygnał jaki słysze na monitorach jest brzydki jakby przesterowany, ale na pewno nieklarowny. Tzn jakby mało czystego sygnału było a tylko same pomruki mocno skompresowane. Chcę podkreslić ze dzieje się tak nie zależnie od wejścia. tzn nie ważne czy w preamp idzie sygnał czy w linię. Szkoda bo chciałem nagrać bas przez lampowy wzmacniacz ale muszę zadowolić się sygnałem z gitary.
Powiedzcie prosze czy coś mogłem źle zrobić? Może potrzeba jakieś przejściówki typu di-box czy coś?

Awatar użytkownika
katox

Re: ORANGE AD200 Bass - problem z nagraniem gitary basowej

Post autor: katox » piątek 07 paź 2011, 21:10

Cytat:
...Witam,

Mam problem z nagraniem gitary basowej poprzez powyższy sprzęt. Mianowicie podłączam gitarę do głowy. Z głowy poprzez wyjście Slave przesyłam sygnał do interfejsu audio (M-Audio ProFire 610). Sygnał jaki słysze na monitorach jest brzydki jakby przesterowany, ale na pewno nieklarowny. Tzn jakby mało czystego sygnału było a tylko same pomruki mocno skompresowane. Chcę podkreslić ze dzieje się tak nie zależnie od wejścia. tzn nie ważne czy w preamp idzie sygnał czy w linię. Szkoda bo chciałem nagrać bas przez lampowy wzmacniacz ale muszę zadowolić się sygnałem z gitary.
Powiedzcie prosze czy coś mogłem źle zrobić? Może potrzeba jakieś przejściówki typu di-box czy coś? ...

zastanawiam się jeszcze czy to nie jest tak, że nie ma w moim interfejsie dedykowanego wejścia gitarowego (chociaż wejście preampowe - combo - ma napis Mic/Inst) pomóżcie proszę. może macie jakieś doświadczenie w tej sprawie.

Andys52

Post autor: Andys52 » sobota 08 paź 2011, 02:05

...Witam,

Powiedzcie prosze czy coś mogłem źle zrobić? Może potrzeba jakieś przejściówki typu di-box czy coś? ...

A nie możesz nagrac normalnie?  Bas->AD200->cab4x10 lub 1x15->mic->mikser lub DAW ?

Jeżeli nie możesz, to zwróc uwagę na to, że wyjście Slave w AD200 ma poziom liniowy i przesteruje Ci wejście w M-Audio PF610 ustawione na Mic.  Spróbuj ustawic poziom wejściowy na Line gałką Gain (funkcja push-pull).

Ale to powinieneś miec w manualu!

Jeżeli to nie pomoże to serwis lub pomoc online  M-Audio.               

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » sobota 08 paź 2011, 13:31

......Witam, Mam problem z nagraniem gitary basowej poprzez powyższy sprzęt. Mianowicie podłączam gitarę do głowy. Z głowy poprzez wyjście Slave przesyłam sygnał do interfejsu audio (M-Audio ProFire 610). Sygnał jaki słysze na monitorach jest brzydki jakby przesterowany, ale na pewno nieklarowny. Tzn jakby mało czystego sygnału było a tylko same pomruki mocno skompresowane. Chcę podkreslić ze dzieje się tak nie zależnie od wejścia. tzn nie ważne czy w preamp idzie sygnał czy w linię. Szkoda bo chciałem nagrać bas przez lampowy wzmacniacz ale muszę zadowolić się sygnałem z gitary. Powiedzcie prosze czy coś mogłem źle zrobić? Może potrzeba jakieś przejściówki typu di-box czy coś? ... 
A nie możesz nagrac normalnie?  Bas->AD200->cab4x10 lub 1x15->mic->mikser lub DAW ?
Jeżeli nie możesz, to zwróc uwagę na to, że wyjście Slave w AD200 ma poziom liniowy i przesteruje Ci wejście w M-Audio PF610 ustawione na Mic.  Spróbuj ustawic poziom wejściowy na Line gałką Gain (funkcja push-pull).

...

pobróbuję:) niestety mój bejsmen ma tylko głowę. zobaczymy z tym pushem (a raczej pullem) ale wydaje mi sie że próbowałem;)

myślałem że to może problem wyjść/ wejść i symetryzacją sygnału. nigdy nie musiałem walczyć z takimi problemami więc nie wiedziałem jak się to objawia. tu mam ewidentnie przester / oczywiście nic nie daje ściszenie synału (czy to w wejściu w interfejsie czy na wyjściu we wzmacniaczu) bo wtedy jest tylko ciszej a przester pozostaje taki sam. mówiąc przester nie mam na myśli tego oczekiwanego lampowego brzmienia czy charczących głośników. to coś nie jest ładne ani trochę... popróbuję jeszcze.

prosze tylko informację czy pullem zwiększam impedancję na wejściu??

Andys52

Post autor: Andys52 » sobota 08 paź 2011, 20:08

.........Witam, Mam problem z nagraniem gitary basowej poprzez powyższy sprzęt. Mianowicie podłączam gitarę do głowy. Z głowy poprzez wyjście Slave przesyłam sygnał do interfejsu audio (M-Audio ProFire 610). Sygnał jaki słysze na monitorach jest brzydki jakby przesterowany, ale na pewno nieklarowny. Tzn jakby mało czystego sygnału było a tylko same pomruki mocno skompresowane. Chcę podkreslić ze dzieje się tak nie zależnie od wejścia. tzn nie ważne czy w preamp idzie sygnał czy w linię. Szkoda bo chciałem nagrać bas przez lampowy wzmacniacz ale muszę zadowolić się sygnałem z gitary. Powiedzcie prosze czy coś mogłem źle zrobić? Może potrzeba jakieś przejściówki typu di-box czy coś? ... 

...

pobróbuję:) niestety mój bejsmen ma tylko głowę. zobaczymy z tym pushem (a raczej pullem) ale wydaje mi sie że próbowałem;)

myślałem że to może problem wyjść/ wejść i symetryzacją sygnału. nigdy nie musiałem walczyć z takimi problemami więc nie wiedziałem jak się to objawia. tu mam ewidentnie przester / oczywiście nic nie daje ściszenie synału (czy to w wejściu w interfejsie czy na wyjściu we wzmacniaczu) bo wtedy jest tylko ciszej a przester pozostaje taki sam. mówiąc przester nie mam na myśli tego oczekiwanego lampowego brzmienia czy charczących głośników. to coś nie jest ładne ani trochę... popróbuję jeszcze.

prosze tylko informację czy pullem zwiększam impedancję na wejściu??...

Nie,  impedancja wejściowa na instrument input pozostaje na poziomie 1Mohm.

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » poniedziałek 10 paź 2011, 10:44

...Nagraj to z lini zamiast walczyć z piecem mamy 21 wiek:)...

cały czas nagrywam z linii czysty sygnał a chciałbym wykorzystać sprzęt, który jest dostępny:) jak tylko ogarnę ten temat to napiszę ewentualnie zaprezentuję o co mi chodzi (jeżeli sie nie uda)

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 10 paź 2011, 16:15

Nie wiem czy mi się wydaje, ale chyba w każdym lampowym piecu jest tak, że jak użyjesz heada bez podpiętej kolumny to spalisz wzmacniacz. Czy to się właśnie nie stało u Ciebie?

Andys52

Post autor: Andys52 » wtorek 11 paź 2011, 18:07

...Nie wiem czy mi się wydaje, ale chyba w każdym lampowym piecu jest tak, że jak użyjesz heada bez podpiętej kolumny to spalisz wzmacniacz. Czy to się właśnie nie stało u Ciebie?... 

Mnie się wydaje, że każdy !!!  lampowy piec jest tak zaprojektowany, aby uniknąc rozbłysków w.n. w lampach mocy bez podłączonego obciążenia.  F-ma Orange chyba o tym wie...

Kolega pobiera sygnał z wyjścia liniowego, więc nawet przy awarii końcówki mocy powinien tam miec sygnał ok.

Andys52

Post autor: Andys52 » wtorek 11 paź 2011, 18:48

...
Nagraj to z lini zamiast walczyć z piecem mamy 21 wiek:)...

Z linii też !!  Przeważnie  robię tak:

1 track:  Jazz Bass -> Marshall Bass200 (5520) -> wyjście D.I. -> wejście miksera/interfejsu

2 track:  mic SM57 lub NT1A (jakie maju taki graju) umieszczony przed tym combem -> wejście mixera/interfejsu

ew.3 track: drugi NT1A umieszczony w innej pozycji ( a nawet 1,5 m od comba ) -> wejście mixera/interfejsu

Mam 3 ślady i mogę coś z nich zrobic.

P.S.  Czasem ktoś przyniesie DI-Boxa, wtedy: bas->DI-Box-> wejście miksera/interfejsu  i mam 4 ślad.

Wypróbuj i powodzenia.

ODPOWIEDZ