EVENT - gdzie można kupić tweeter?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mefistofelez
EVENT - gdzie można kupić tweeter?

Post autor: Mefistofelez » czwartek 06 paź 2011, 20:54

Witam. 

Poszukuję tweeterów do mych głośników EVENT TR8XL.
Z tego co wiem pasują także od modelu 20/20.

Szukam już od jakiegoś czasu, ale nie wiem tak naprawdę gdzie.
Jest możliwość od czasu do czasu sprowadzenia ich ze stanów, ale raz że czasem nie ma opcji przesyłki do polski, a jeśli jest, to koszty są koszmarne.

Mam nadzieję że wspomożecie dobrą radą.
Pozdrawiam! 

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Zbynia

Re: EVENT - gdzie można kupić tweeter?

Post autor: Zbynia » czwartek 06 paź 2011, 23:17

20/20, TR8, TR8 XL i od najnowszych 20/20Bass V3.Powinny być wszystkie identyczne.

Napewno jakiś czas temu były w Thomann.de, były także woofery.Obecnie coś znaleźć nie mogłem - napisz do nich.Cena nie była jakaś straszna - 50 euro sztuka czy jakoś tak.

Możesz też napisać do Event

ps.narazie wszystko mi gra ale żałuję że na zapas nie wziąłem - tym bardziej że nawet nie wiadomo czy to ich autorska produkcja czy może jakaś vifa scan speak czy coś jeszcze

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » piątek 07 paź 2011, 09:05

Mi się udało znaleść je tutaj: 

http://www.speakerrepair.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=03-101&Store_Code=genem

A
le nie wiem jak je z tąd zakupić. Jak chciałem się zarejestrować na tej stronie, to miałem do wyboru jako Państwo/Miasto tylko stany USA. No i ciekawi mnie ile za przesyłkę zapłacił bym.
Teraz aktualnie ich nie ma dostępnych, ale po podaniu maila, otrzymuję się informacje o ich pojawieniu się.

Napisać do firmy EVENT?
W sumie pisałem coś o tym gdzie mogę kupić tweeterki, i że pochodzę z Polski itp.
Na tej stronie nawet nie można zarejestrować TR8, więc może dla tego nie odpisują, bo może ich obsługa działa tylko dla zarejestrowanych klientów. Nie wiem już sam. 

Andys52

Post autor: Andys52 » piątek 07 paź 2011, 09:57

...
Mi się udało znaleść je tutaj: 

http://www.speakerrepair.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=03-101&Store_Code=genem

A
le nie wiem jak je z tąd zakupić. Jak chciałem się zarejestrować na tej stronie, to miałem do wyboru jako Państwo/Miasto tylko stany USA. No i ciekawi mnie ile za przesyłkę zapłacił bym.
Teraz aktualnie ich nie ma dostępnych, ale po podaniu maila, otrzymuję się informacje o ich pojawieniu się.

Napisać do firmy EVENT?
W sumie pisałem coś o tym gdzie mogę kupić tweeterki, i że pochodzę z Polski itp.
Na tej stronie nawet nie można zarejestrować TR8, więc może dla tego nie odpisują, bo może ich obsługa działa tylko dla zarejestrowanych klientów. Nie wiem już sam. ...

Ja robię tak: jeżeli nie mogę zapłacic kartą/nie wysyłają do PL/nie mogę się zarejestrowac/mam problem z dogadaniem się...

Proszę kolegów/znajomych/rodzinę zza granicy, by załatwili dostawę do siebie i przesłali przesyłkę do mnie.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 paź 2011, 21:56

Tak trochę odbiegnę od tematu, ale jak to możliwe że palą sięWam głośniki w kolumnach? - przecież są zabezpieczenia

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 07 paź 2011, 22:17

U mnie jeden tweeter stuka jak za mocno odkręcę - z racji tego że odciąłem bas na satelity mogę uzyskać wyższą moc bez zniekształceń :)

No ale wtedy jest naprawdę głośno a aż tak nie słucham - Przy pełnym akresie pasma nie ma szans tak głośno odkręcić no i tu by spalic pewnie trzeba byłoby zaszaleć z sygnałem :)

Ten wysokotonowiec przy okazji jest chłodzony ferrofluidem ale nie mam pojęcia jak to się zachowuje po 10 latach pracy

Ile latek mają odsłuchy  kolegi?

Moim TR8 stuknęło własnie 8 lat bezproblemowej pracy

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 paź 2011, 23:14

...
U mnie jeden tweeter stuka jak za mocno odkręcę - z racji tego że odciąłem bas na satelity mogę uzyskać wyższą moc bez zniekształceń :)

Nie powinien stukać ... nie ma tam limitera optycznego czy coś w tym rodzaju?

np. APS AEON ma coś w stylu (cytat ze specyfikacji na stronie producenta):

Zabezpieczenie Głośnika Wysokotonowego Limiter (optyczny)
Zabezpieczenie Głośnika Niskośredniotonowego

Limiter (optyczny)

Andys52

Post autor: Andys52 » sobota 08 paź 2011, 01:11

...

Limiter optyczny?  jako zabezpieczenie  glosników?

Może żarówki (najlepiej samochodowe) połączone szeregowo z głośnikiem?

No i są optyczne bo świecą{#śmiech}.

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » sobota 08 paź 2011, 03:56

A więc tak. Tak zwane gwizdki siadły, gdy pod moją nieobecność moja matula odpaliła sobie Modern Talking na youtube. A ze względu na to że ubiegłego dnia pracowałem na ów monitorach z niskim sygnałem, to po odpaleniu yt w domu zadrżało Cry 

Cóż ... monitory miały 1,5 roku zanim nastąpił ten incydent. I od prawie roku leżakują oryginalnie spakowane w kartonie ... :/

Po drodze miałem pewną historię z nimi, otóż po oddaniu na gwarancję zadzwonił do mnie facet z serwisu i mówi że nie da rady ich naprawić heheh, bo nie może dostać do nich gwizdków. Serwis to radiostacja, albo audiostacja z Warszawy, albo też z pod niej. A ja głupi kazałem mu je odesłać do mnie do domu, by nie musieć lecieć 80km do sklepu gdzie je zakupiłem. Głupi wyczyn, bo mogłem żądać od sprzedawcy naprawy, bo tak działają zasady gwarancjii, ale stwierdziłem że dam spokój bogu ducha winnemu ziomkowi. Jakiś przebłysk człowieczeństwa się we mnie pojawił. Teraz troszkę żałuję hehe, ale cóż. Karma wraca :)

No i od tego czasu rozpocząłem poszukiwania. Nawet myślałem by zakupić sobie pasywny zestaw, by mieć na części, ale jakoś nie miałem sianka na to. Teraz mam do wykonania pewien projekt, no i braknie mi ich, więc na gwałt postanowiłem odnaleść te tweetery, by je przywrócić do życia. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 08 paź 2011, 12:43

Jeszcze pół roku temu Thomann miał je na stanie :)

Niestety Event nie ma zabezpieczenia ale tak naprawdę tego typu rzeczy(spalenie od zbyt wysokiego sygnału) zdarzają się niezmiernie rzadko

ODPOWIEDZ